Dzūkų žinios

Lazdijiečiams teks gerti brangesnį vandenį

Dalintis:
UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius Eimantas Zaburas.

Nors šalies valdžia labai mėgsta girtis vedanti žmones į gerovės valstybę, tačiau iki šio tikslo dar labai toli – auga pirmos būtinybės paslaugų kainos. Lazdijų rajono savivaldybės taryba praėjusią savaitę patvirtino naujas vandens kainas, o tai reiškia, kad mūsų krašto žmonėms už vandenį ir nuotekas teks mokėti brangiau. Nors kainas realiai nustato ne savivaldybės taryba, bet Valstybinė energetikos reguliavimo taryba, tačiau paprastam sodiečiui svarbiausia, kad už tai, be ko žmogus negali gyventi, už vandenį – teks mokėti brangiau.
Apie tai, kodėl pakilo vandens kaina, ar lazdijiečiai už vandenį moka brangiau nei kiti Dzūkijos regiono žmonės, kas turės galimybę prisijungti prie centralizuotos vandens tiekimo sistemos, „Dzūkų žinios“ kalbasi su vandens tiekimo bendrovės „Lazdijų vanduo“ direkoriumi Eimantu Zaburu.

– Dėl kokių priežasčių buvo keliami vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įkainiai?
– Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų valymo kainos nežymiai didėjo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos įpareigojimu. Kainos pokytis rajono gyventojus palies beveik nejuntamai: geriamojo vandens tiekimo kaina nuo kitų metų kils 0,06 Eur/m3, o nuotekų valymo kaina didės vos 0,02 Eur/m3. Sprendimas keisti vandens kainą nepriklauso nuo UAB „Lazdijų vanduo“ ar savivaldybės tarybos narių. Savivaldybės tarybos pritarimas tokiam sprendimui – labiau formalumas, net jei tarybos nariai posėdžio metu nebūtų pritarę, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos siūlomam kainos pakeitimui, įstatymų suteikta galia minėta institucija galėjo nustatyti kainą vienašališku sprendimu.

– Lyginant su regiono situacija, kaip atrodo Lazdijų kainos? Ar jos aukštesnės, ar žemesnės?  
– Didesniuose miestuose vandens ir nuotekų kainos mažesnės, kadangi miestuose yra žymiai daugiau vartotojų, todėl ir tiekimo kaina sumažėja. Kaimiškose vietovėse kainos panašios kaip ir mūsų rajone. Įranga kainuoja vienodai, sąnaudos vienodos, o vartotojų skaičius skiriasi, todėl kainos skirtingose vietovėse skiriasi.

– Kokius projektus šiemet vykdė „Lazdijų vanduo“?
– Sutvarkytas Verstaminų gyvenvietės vandentiekis. Įdiegus modernią bebokštę vandens tiekimo sistemą, suremontavus tinklus, vanduo pasiekia 54 šioje gyvenvietėje esančius namus. Darbų metu naujai paklotas 460 metrų vandentiekio vamzdynas. Pagaliau baigtas vandentiekio tiesimas Lazdijų miesto Kauno gatvėje – šiuo metu tvarkomi tik  įvadai į namus Kauno gatvės gale gyvenantiems  lazdijiečiams. Visus darbus Kauno gatvėje užbaigsime dar šiemet. Labai operatyviai vandentiekio trasa nutiesta Lazdijų miesto Kalnų gatvėje: rugsėjo mėnesį čia dar vyko projektavimo darbai, o šiuo metu jau baigiamas tinklų tiesimas  – vandentiekį turės dalis šios gatvės gyventojų, kurie buvo pateikę  prašymus.  Ką tik  baigtas ir vandens trasų tiesimas į Seirijų miestelio kapines su atšaka į Kęstučio gatvę. Šioje gatvėje prie vandentiekio kol kas prijungtas tik vienas namas, bet turėsime galimybę prijungti ir kitų, gyvenančių Kęstučio gatvėje ir norinčių turėti centralizuotai tiekiamą vandenį, gyventojų namus. Barčių kaimo (Šventežerio sen.)  vandens vartotojams spalio mėnesį įrengtas naujas vandens siurblys – vandens tiekimo problema išspręsta 12  šios gyvenvietės namų.

– Kaip sekasi prijungti rajono abonentus prie centralizuotų tinklų?
– Net 107 privatūs gyventojų būstai prijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų, iš jų 83 būstai Lazdijuose ir 24 būstai Veisiejų mieste. Šiuo metu Lazdijų rajono savivaldybės administracija yra pateikusi paraišką papildomų 47 privačių namų Lazdijų aglomeracijoje prijungimo finansavimui gauti.

– Ar Lazdijų rajono vartotojai tvarkingai atsiskaito už „Lazdijų vandens“ paslaugas? Ar daug turite skolininkų? Kokios skolų sumos?
– Kaip ir visur, pasitaiko ir nemokių vartotojų. Nesumokėtos skolos išieškomos teisiniu keliu.
Šiuo metu vartotojai įmonei skolingi apie 18 000 Eur.

– Kokie iššūkiai laukia „Lazdijų vandens“ 2021 metais?
– Mūsų tikslas, kad visi rajono gyventojai, kurie naudojasi UAB „Lazdijų vanduo” paslaugomis, būtų patenkinti, kad prie centralizuotų tinklų prisijungusius gyventojus pasiektų kokybiškas geriamasis vanduo.

Bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovas teigė, kad vanduo Lazdijuose pabrango nežymiai, pateikiame kainų lentelę, kurioje galėsite palyginti buvusias ir naujas kainas bei padaryti savo išvadas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: