Dzūkų žinios

Naujosios Kirsnos bendruomenė dovanoja senukams gardžios sriubos ir dėmesį

Dalintis:
Dzūkijos VVG pirmininkė Edita Gudišauskienė (dešinėje) ir bendruomenės pirmininkė Neringa Apolskienė pasirašė projekto vykdymo sutartį. Projekto vertė 60 tūkst. 847 eurai. Iš jų daugiau nei 48 tūkst. eurų – paramos lėšos. Daugiau nei 12 tūkst. eurų prie projekto įgyvendinimo prisideda rajono savivaldybė.

Tapo įprasta, jog prieš didžiąsias metų šventes įvairios labdaros organizacijos dovanoja sunkiai gyvenantiems savo krašto žmonėms ir senoliams būtiniausių maisto produktų, karštos sriubos lėkštę. Kadangi Lazdijų rajone nėra nei „Caritas“, nei Maltos ordino filialų, šios kilnios misijos ėmėsi Naujosios Kirsnos kaimo bendruomenė, dalyvaujanti projekte „Bendruomeninio verslo kūrimas“ ir užsiimanti maisto ruošimu.

Pasiūlė savo paslaugas
Kaip pasakojo Naujosios Kirsnos kaimo bendruomenės pirmininkė Neringa Apolskienė, rudenį bendruomenė kreipėsi į savivaldybę, siūlydama maisto gamybos ir tiekimo paslaugą garbaus amžaus ir sunkiai gyvenantiems Lazdijų rajono žmonėms.
„Mes žinome, jog kituose miestuose ir rajonuose varguoliais pasirūpina įvairios ten veikiančios nevyriausybinės organizacijos, gaila, bet jų mūsų rajone nėra. Todėl mes pasiūlėme savivaldybei teikti maisto gaminimo ir pristatymo paslaugą rajono senoliams ir varguoliams“, – sakė N. Apolskienė.
Ponia Neringa teigė, jog bendruomenė jau antrus metus vykdo Dzūkijos VVG palaimintą projektą „Bendruomeninio verslo kūrimas“, kuris sudarė galimybes bendruomenei užsiimti maisto gamyba.
„Mes gamindavome maistą įvairioms šventėms, pokyliams, turime visus reikiamus leidimus ir įrangą. Dabar užsakymų sumažėjo, todėl nusprendėme savo veiklą nukreipti į aprūpinimą maistu socialiai jautrų rajono bendruomenės segmentą“, – teigė N. Apolskienė.
Savivaldybė pritarė tokiai Naujosios Kirsnos kaimo bendruomenės iniciatyvai ir pasirašė su ja paslaugų teikimo sutartį dviem mėnesiams, iki 2021 m. sausio 31 d.
Pagal šią sutartį, bendruomenė įsipareigojo per du mėnesius pagaminti 2000 porcijų karštos sriubos ir ją išdalinti šimtui sunkiai gyvenančių rajono gyventojų. Vienos sriubos porcijos kaina – 3,5 euro. Bendra sutarties suma – 7000 eurų.

Sulaukia žmonių dėkingumo
Pasidomėjus, kaip sekasi atlikti šią misiją, N. Apolskienė teigė, jog maistas žmonėms į visas seniūnijas pristatomas pagal planą. Sriubą gamina vienas žmogus, o ją žmonėms veža savanoriai.
„Mūsų savanoriai vežioja sriubą po atokiausius rajono kampelius, ją gauna tie, kurie sunkiai gyvena ar yra pasiligoję. Žmonės labai džiaugiasi, sulaukę karštos sriubos, kurią mes patiekiame vienkartiniuose induose. Buvo atvejų, kai žmonės namuose neturėjo šaukšto tai sriubai suvalgyti, todėl savanoriai apsirūpinę ir valgymo įrankiais. Manau, jog dažnai užmirštam, kad senoliui svarbiau ne sriuba, bet žmogiškas dėmesys ir bendravimo galimybė“, – sakė N. Apolskienė.

Sriubą tenka nešti ir du kilometrus
Paklausta, kodėl sriubos kaina yra pakankamai aukšta – pusketvirto euro – projekto iniciatorė teigė, jog į šią kainą įskaičiuotos ne tik sriubos gaminimo sąnaudos, bet ir vienkartiniai indai bei transporto išlaidos, pristatant sriubą žmonėms.
„Naudojame savo transportą, todėl susidaro papildomų išlaidų. Mūsų rajono kaimai ir vienkiemiai išsibarstę didelėje teritorijoje, todėl daug sąnaudų reikalauja privažiavimas prie kiekvienos sodybos. O yra tokių vietų, kur automobiliu nepavyksta privažiuoti, tai mūsų savanoriams sriubą tenka nešti pėsčiomis ir po du kilometrus“, – sakė bendruomenės vadovė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: