Dzūkų žinios

Kodėl Lazdijų gatvėse slidinėja automobiliai ir žmonės?

Dalintis:

Prasidėjus snieguotai žiemai, daugelis Lazdijų miesto gyventojų – pėsčiųjų ir ratuotųjų – pastebėjo, jog kai kurios Lazdijų gatvės ir šaligatviai visiškai nevalomi, slidūs ir pavojingi. Mūsų savaitraščio feisbuko paskyroje skaitytojai ne vieną dieną dalinosi apsnigtų, slidžių miesto gatvių fotografijomis.
Už miesto gatvių priežiūrą atsakingai Lazdijų miesto seniūnijos seniūnei Vaidai Gazdziauskienei pateikėme keletą klausimų šia tema.

– Lazdijų gyventojai reiškia nepasitenkinimą gatvių valymo situacija. Kas valo miesto gatves?
– Pagal Lietuvos Respublikos kelių įstatymą keliai, atsižvelgiant į transporto priemonių eismo pralaidumą, socialinę ir ekonominę jų reikšmę, skirstomi į valstybinės ir vietinės reikšmės kelius. Už valstybinės reikšmės kelių, kurie sutampa su Lazdijų m. Vilniaus, Kauno, Dariaus ir Girėno, Vytauto, Turistų ir Ežero gatvėmis, priežiūrą atsakinga AB „Kelių priežiūra“. Lazdijų rajono savivaldybė atsakinga už vietinės reikšmės kelių (gatvių) priežiūrą.

– Ar yra sudaryta sutartis su kuria nors bendrove dėl Lazdijų gatvių valymo?
– Lazdijų rajono savivaldybės skelbtą konkursą dėl vietinės reikšmės kelių priežiūros žiemą paslaugų atlikimo laimėjo ir sutartis yra sudaryta su AB „Kelių priežiūra“. Konkursą laimėjusi įmonė AB „Kelių priežiūra“ yra atsakinga už reikiamą technikos kiekį paslaugoms atlikti pagal savivaldybės pateiktą užsakymą.

– Kokia yra miesto gatvių ir šaligatvių valymo tvarka?
– Šaligatvius valo seniūnijoje dirbantys 3 žmonės. 1 žmogus valo mechanizuotu būdu (t. y. valo tuos šaligatvius, kurių atitinka plotis ir nėra elektros stulpų), o 2 – rankiniu būdu. Pirmiausia valomi tie seniūnijos viešojo naudojimo vietinės reikšmės keliai, gatvės, taip pat ir šaligatviai, kur turi būti užtikrintas svarbiausių objektų nepertraukiamas darbas ir būtiniausių paslaugų teikimas (t. y. prie medicinos įstaigų, mokyklų, laidojimo apeigų teikimo, gyventojų aprūpinimo maisto produktais įmonių ir pan.), po to valomos kitos gatvės (kategorijos mažėjimo prioriteto tvarka).

– Kiek seniūnijai yra skirta lėšų gatvių valymui?
– Lazdijų miesto seniūnijai specialių lėšų gatvių valymui nėra numatyta, tačiau rajono savivaldybė yra sudariusi sutartį su AB „Kelių priežiūra“, kuri Lazdijų miesto gatves barsto ir valo pagal pateiktą užsakymą.

– Kokius matote būdus, kad Lazdijų gatvių būklė žiemos laikotarpiu būtų geresnė? Ar nebijote, jog dėl tinkamai nenuvalytų gatvių kilę autoįvykiai ir pėsčiųjų traumos gali turėti teisinių pasekmių?
– Tikriausiai dauguma vairuotojų pastebi, kad vieni keliai (gatvės) žiemą valomi ir barstomi dažniau, kiti rečiau, o trečiuosiuose keliuose slidumą mažinančios medžiagos išvis nebarstomos, o tik nuvalomas susikaupęs sniegas. Visų kelių (gatvių) vienu metu nuvalyti ir pabarstyti nėra galimybių, todėl žiemos priežiūros darbai vykdomi pagal kelių (gatvių) svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai (gatvės), vėliau šalutinės gatvelės. Tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia. Norisi akcentuoti, kad kokia stipri bebūtų kelių priežiūra ir kiek daug technikos bedirbtų keliuose, kai sninga ir pusto, eismo sąlygos vis vien bus prastos – gamta už žmogų stipresnė, kelias nenuvalomas ir nepabarstomas akimirksniu, tam reikia laiko. Visais metų laikais reikia saugoti vieniems kitus ir pačius save.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: