Dzūkų žinios

Krašto apsaugos viceministras neturi vidurinės mokyklos atestato?

Dalintis:
„Ar Vilius pateiks mokyklos baigimo atestatą?“ – klausia Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Justas Pankauskas.

Naujosios Vyriausybės ministrams pradėjus formuoti savo ministerijų komandas, visuomenei iškilo nemažai klausimų dėl kai kurių personalijų. Neseniai krašto apsaugos ministro pavaduotoju paskirtas buvęs kandidatas į Seimo narius Jotvingių rinkimų apygardoje konservatorius Vilius Semaška. Šis paskyrimas sukėlė tam tikrų klausimų žmonėms, žinantiems šio asmens biografiją, ir kai kuriems politikams. Pats V. Semeška teigė, jog turi visus jo išsilavinimą patvirtinančius dokumentus.

Politikas pareiškė abejonių
Lietuvos socialdemokratų partijos atsakingas sekretorius ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Justas Pankauskas socialiniuose tinkluose išreiškė nuostabą dėl tokio paskyrimo: „Stengėtės mokytis ir savo atžalas raginate? Nebūtina. Vilius Semeška paskirtas krašto apsaugos viceministru. Mokyklos baigimo dokumentus atsisakantis pateikti Vilius Semeška menkina ne tik sistemą, kurioje ką tik pagal pažintis įsidarbino, bet ir švietimo proceso eigą. Ar Vilius pateiks mokyklos baigimo atestatą?“
Redakcijos duomenimis, V. Semeška turi universiteto baigimo diplomą, tačiau niekas nematė jo vidurinės mokyklos atestato. Nors daug kartų buvo viešai prašoma parodyti atestatą, tačiau politikas jo taip niekam ir neparodė. Todėl kilo pagrįstų abejonių, jog jis šio dokumento apskritai neturi, galimai nėra baigęs vidurinės mokyklos.

Atestato niekas nematė?
J. Pankauskas „Dzūkų žinioms“ teigė, jog buvo nemaloniai nustebintas, kai sužinojo, jog V. Semeška paskirtas krašto apsaugos viceministru. „Man sunku suvokti, kaip taip gali būti, jog žmogus, neturintis vidurinės mokyklos baigimo atestato, paskiriamas į tokio lygio postą. Šį klausimą vieną kartą reikia išsiaiškinti. V. Semeška turi universiteto baigimo diplomą, bet vidurinės mokyklos atestato neturi. Kaip galėjo atsitikti, kad žmogus, neturėdamas atestato, baigė universitetą ir įgijo aukštąjį mokslą“, – retoriškai klausė J. Pankauskas.
Jis prisiminė ne vieną atvejį, kai paaiškėjus, jog aukštas valstybines pareigas ėję žmonės nuslėpė savo tikrąjį išsilavinimą, o šiems faktams iškilus viešumon, turėjo atsistatydinti iš viceministrų ar ambasadorių pareigų.
„Situacija su V. Semeška – neeilinė, jis paskirtas į strateginės ministerijos vadovo pavaduotojo postą. Bet kur jo atestatas, kaip jis be jo gavo universiteto diplomą? Manau, kad tuo turėtų susidomėti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, kitos institucijos. Jau ne vienerius metus V. Semeškos prašoma parodyti savo atestatą, tačiau niekas iki šiol taip ir nemato to dokumento. Kas galėtų paneigti, jog jo apskritai nėra? Ar gali žmogus be atestato baigti studijas universitete? Jei taip, tai diskredituotų mūsų studijų sistemą. Ar gali toks žmogus dirbti Krašto apsaugos ministerijoje?“ – sakė J. Pankauskas.
Politikas tikisi, jog, paviešinus šią situaciją, tam tikros tarnybos pabandys išsiaiškinti, kur viceministro atestatas.

Tokia žinutė pasirodė tarybos nario FB paskyroje. Įrašas sulaukė daug įvairių komentarų, susijusių su naujojo KAM viceministro vidurinės mokyklos atestatu.

Neigė, jog nebaigė vidurinės
„Dzūkų žinios“ paprašė V. Semeškos pakomentuoti Lazdijų rajono tarybos nario J. Pankausko pareikštas pastabas dėl jo vidurinio mokslo atestato.
V. Semeška teigė, jog dar prieš dvejus metus šią istoriją, siekiant jį pašalinti iš Vyriausiosios rinkimų komisijos ir politikos apskritai, bandė įsukti Druskininkų savivaldybės tarybos Etikos komisija ir Seimo narė iš LVŽS frakcijos.
„Tiesa, Etikos komisija pralaimėjo bylą teisme, o Druskininkų savivaldybė turėjo atlyginti man patirtas 800 eurų bylinėjimosi išlaidas, o mano nepasitikėjimo procedūra Seime nepavyko“, – teigė V. Semeška.  
Jis pateikė savo mokymosi ir tai patvirtinančių dokumentų gavimo versiją:
„Kaip žinote, Druskininkuose, III vid. mokykloje baigiau dešimt klasių ir įstojau į Vilniaus aukštesniąją muzikos mokyklą (taip buvo galima sovietmečiu stoti į aukštesniąsias mokyklas ar technikumus / profesines mokyklas), kur paraleliai su specialybe dar dvejus metus mokiausi ir vidurinės kursą, laikiau tiek matematikos, tiek ir lietuvių k., rusų k. ir t. t. egzaminus. Vėliau, kai sukako 18 metų, kad išvengčiau tarnavimo sovietų armijoje, 1990 m. išvažiavau į Vokietiją. Grįžęs į Lietuvą, pateikęs akademinę pažymą su visais įvertinimais, toliau mokiausi jau nebe muzikos, bet ekonomikos aukštesniojoje mokykloje, kurią ir baigiau, įgydamas bankininkystės specialybę. Dar vėliau Vilniaus universitete po bakalauro studijų apsigyniau ir savo magistrinį darbą – tad įgijau ekonomikos magistro laipsnį.
Tokia ta išsilavinimo istorija, kurią visą išsamiai patikrino tiek prokuratūra po Druskininkų savivaldybės Etikos komisijos skundo ir jokio tyrimo nepradėjo, nes nebuvo tam pagrindo, tiek kompetentingos institucijos, kurių pažymos būtinos prieš skiriant mane į KAM viceministro pareigas.“

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: