Dzūkų žinios

Milžiniškos demonstracijos Rusijoje reikalavo laisvės A. Navalnui

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Šeštadienį, sausio 23 dieną, išgirdę žymaus Rusijos opozicijos veikėjo A. Navalno raginimus į gatves pasipylė dešimtys tūkstančių didžiausios pagal plotą pasaulyje šalies (nuo Ochotsko iki Baltijos jūros), gyventojų. A. Navalnas po keturių mėnesio gydymo Vokietijoje nutarė grįžti į tėvynę. Vokietijoje jis buvo gydomas po itin žiauraus Kremliaus specialiųjų tarnybų išpuolio, kurio metu A. Navalną bandė nunuodyti itin pavojinga chemine medžiaga „Novičok“. Šeštadienio protestai įgavo beprecedentį geografinį mastą – į gatves išėjo protestuotojai daugiau kaip šimte miestų. Ankstesnės opozicijos didelio masto demonstracijos, kurios buvo rengtos 2012 ir 2019 metais, daugiausia vyko Maskvoje. Naujieji protestai taip pat laikomi išbandymu, ar opozicija sugebės mobilizuoti šalininkus prieš vėliau šiais metais įvyksiančius parlamento rinkimus, nors Kremlius vis didina spaudimą savo kritikams.
A. Navalno regioniniam tinklui vadovaujantis L. Volkovas apskaičiavo, jog prie „beprecedenčių“ protestų visoje šalyje prisijungė apie 300 000 žmonių, ir paragino kitą savaitgalį vėl surengti protesto akcijas. AFP žurnalistai apskaičiavo, jog Maskvoje protestuose dalyvavo apie 20 000 žmonių, o Sankt Peterburge – daugiau kaip 10 000. Vakarų šalys griežtai pasmerkė A. Navalno suėmimą, o JAV ambasada Maskvoje šeštadienį apkaltino Rusijos valdžią pažeidžiant demonstrantų teisę į taikius protestus.
Anksčiau šeštadienį tūkstančiai žmonių susirinko Tolimųjų Rytų, Sibiro ir Uralo regionų miestuose, nepaisydami policijos perspėjimų panaudoti jėgą ir kai kur spaudusio didelio speigo. Štai Jakutske šaltis siekė daugiau kaip minus 50 laipsnių Celsijaus. Sankt Peterburge, kur policija sulaikė beveik 300 demonstrantų, A. Skvorcovas naujienų agentūros AFP žurnalistui pareiškė nebenorįs gyventi „diktatūroje“. „Žmonės pavargo nuo Putino“, – pareiškė jis. Pirmadienį skubiai surengtas teismas suėmė A. Navalną 30 dienų už tariamą lygtinės bausmės, skirtos baudžiamojoje byloje, kuri, pasak politiko, buvo neteisėta, sąlygų pažeidimą. Vasario pradžioje turėtų įvykti teismas, kuris nuspręs, ar A. Navalnas turės atlikti trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.
„Uniformas vilkintys nusikaltėliai gina nusikaltėlius, kurie yra valdžioje“, – naujienų agentūrai AFP Maskvoje pareiškė pensininkė V. Spivakova. „Putinas ir oligarchai bijo netekti savo lovio“, – pridūrė ji. Tinklalapio „OVD-Info“, renkančio informaciją apie areštus per politinius protestus Rusijoje, duomenimis, šalies miestuose vykusių protestų metu buvo sulaikyta beveik trys tūkstančiai žmonių, įskaitant daugiau kaip 950 Maskvoje. Tarp sulaikytųjų Maskvoje buvo A. Navalno žmona Julija Navalnaja, kuri vėliau buvo paleista iš areštinės, ir garsi aktyvistė Liubov Sobol. Be to, keliems A. Navalno bendražygiams protesto išvakarėse buvo skirtos baudos ir jie buvo suimti. ES užsienio politikos vadovas J. Borrellis pasmerkė „visuotinius sulaikymus“ ir „neproporcingą jėgos panaudojimą“. Tuo tarpu JAV valstybės departamento atstovas spaudai N. Price‘as pareiškė, jog Vašingtonas „griežtai smerkia grubios taktikos naudojimą prieš protestuotojus ir žurnalistus“. A. Navalno suėmimas ir beveik trijų tūkstančių jo šalininkų sulaikymas yra „nerimą keliantys dar didesnių pilietinės visuomenės ir pagrindinių laisvių ribojimų ženklai“, pridūrė jis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: