Dzūkų žinios

Po „Dzūkų žinių“ publikacijos – etikos sargų tyrimas dėl E. Zaburo elgesio

Dalintis:
Skaitytojas užfiksavo, kaip šalia UAB „Lazdijų vanduo“ direktoriaus namų dirbo tai pačiai įstaigai priklausanti technika ir darbininkai.

Sovietmečiu populiarus kalambūras, jog musė ir viršininkas yra panašūs tuo, jog abu juos galima pritrenkti laikraščiu, pasirodo, turi prasmę ir mūsų laikais. „Dzūkų žinių“ publikacija apie „Lazdijų vandens“ direktoriaus kieme poilsio dienomis dirbančią šios bendrovės techniką sukėlė etikos sargų susidomėjimą. Savaitraščio publikacijos pagrindu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą dėl „Lazdijų vandens“ direktoriaus Eimanto Zaburo elgesio.

Direktoriaus kieme – bendrovės technika
Praėjusių metų lapkričio 20–21 dienomis šalia bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovo namų buvo pastebėta stovinti šios savivaldybės valdomos bendrovės technika ir plušantys „Lazdijų vanduo“ darbuotojai. Ar vadovas naudojasi tarnybine padėtimi? Ar susimokėjo už paslaugas? Šie ir kiti klausimai kilo vienam pilietiškam Lazdijų gyventojui, kuris užfiksavo vaizdelį prie bendrovės direktoriaus Eimanto Zaburo namų.
Gavusi lazdijiečio informaciją, „Dzūkų žinių“ redakcija kreipėsi į „Lazdijų vandens“ direktorių, prašydama paaiškinti, ką reiškia savaitraščio skaitytojo užfiksuota situacija.
„Prie Jūsų privataus namo buvo pastebėti dirbantys bendrovės „Lazdijų vanduo” darbuotojai ir bendrovės technika. Ką jie ten veikė, kokiu pagrindu pas Jus, privačioje valdoje, dirbo bendrovės technika ir darbuotojai? Kaip darbuotojams buvo mokama už darbą išeiginėmis dienomis, ar susimokėjote už technikos nuomą? Ar tai darysite dabar, atgaline data, gavęs savaitraščio klausimus? Ar nemanote, jog, pasinaudodamas bendrovės technika ir darbuotojais savo asmeniams tikslams, galimai pažeidėte viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje reikalavimus?“ – tuomet „Dzūkų žinios“ klausė E. Zaburo.

Žmona praleido progą patylėti
Atsakydamas į savaitraščio klausimus, E. Zaburas teigė, kad UAB „Lazdijų vanduo” teikiamomis paslaugomis naudojosi kaip rajono gyventojas, ne kaip įmonės direktorius. Už suteiktas paslaugas teigė apmokėjęs pagal nustatytus įkainius. Sąskaita už suteiktas paslaugas išrašyta ir apmokėta pirmą UAB „Lazdijų vanduo” administracijos darbo dieną, nes savaitgaliais dirba tik operatorius bei kitas techninis personalas ir yra tik registruojami ir organizuojami gedimų šalinimo darbai.
Pasirodžius publikacijai apie savaitgalį E. Zaburo namuose dirbusią techniką, kuri sulaukė daugelio lazdijiečių dėmesio, socialiniuose tinkluose pasirodė direktoriaus sutuoktinės Kristinos Zaburienės žinutė ( kalba netaisyta): „Taip, tecnika stovėjo. Ir stovės. Jeigu tik prireiks.“
Suprask – rašykit, kiek tik norit, mūsų tai nejaudina, darysim taip, kaip norim.

VTEK pradėjo tyrimą
„Dzūkų žinių“ pateikta informacija susidomėjo nacionalinės svarbos institucijos. Praėjusių metų gruodžio 22 dieną vykusiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdyje buvo nuspręsta tirti UAB „Lazdijų vanduo“ direktoriaus E. Zaburo elgesį.
Kaip rašoma VTEK tinklalapyje, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Lazdijų rajono savivaldybės valdomos UAB „Lazdijų vanduo“ direktoriaus Eimanto Zaburo elgesio. Bus aiškinamasi, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo (VPIDĮ) reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.
„Tyrimas pradėtas informaciniame leidinyje „Dzūkų žinios“ publikacijos „UAB „Lazdijų vanduo“ įmonės technika – E. Zaburos kieme“ ir papildomos informacijos pagrindu. Esą E. Zaburas, kaip privatus asmuo, 2020 m. lapkričio 20 ir 21 dienomis pranešė UAB „Lazdijų vandenys“ apie avariją / gedimą jo name. Avarija / gedimas buvo pašalinti, o UAB „Lazdijų vandenys” ne darbo valandomis įvykusių avarijų / gedimų registravimo žurnale, kaip kontroliuojantis asmuo, pasirašė pats šios bendrovės vadovas E. Zaburas“, – rašoma oficialioje VTEK interneto svetainėje.
Ten pat pastebima, jog tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo. Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.

Etikos sargų akiratyje – ne pirmą kartą
2019 metais „Lazdijų vandens“ direktorius E. Zaburas irgi buvo sulaukęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įtarimų, pažeidus įstatymus. Jis, 2019 metų vasarą tapęs įmonės direktoriumi, per 30 dienų turėjo pateikti interesų deklaraciją, tačiau to nepadarė.
VTEK pateiktame pasiaiškinime E. Zaburas paaiškino, jog privačių interesų deklaracijos nepateikė dėl neapdairumo.
2019 metų spalio 30 d. VTEK posėdyje buvo svarstomas šis E. Zaburo pažeidimas.
Komisija pripažino, jog UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius E. Zaburas, Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepateikęs privačių interesų deklaracijos, pažeidė šio įstatymo 5 straipsnio 1 dalies nuostatas.
Dar viena vieša informacija, kuri verčia abejoti šio žmogaus sąžiningumu, buvo viešai paskelbta, kai šis tapo bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovu.
Pasirodo, ilgą laiką E. Zaburas buvo skolingas šiai bendrovei už suteiktas paslaugas. Ir tik tada, kai buvo paskelbtas konkursas „Lazdijų vandens“ direktoriaus postui užimti, jis suskubo sumokėti skolas bendrovei, į kurios vado kėdę pats pretendavo.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: