Dzūkų žinios

Kas nuims nesėkmės prakeiksmą nuo Lazdijų hipodromo?

Dalintis:
„Mūsų ir Lino požiūriai į tai, kaip plėtoti hipodromą, nesutapo. Darėm susirinkimus, mums aiškino, kad turim visi tilpti po vienu stogu. Liaudis teisingai sako: „Jei vyras su žmona neišsitenka po vienu stogu, reikia skirtis“, – sakė
V. Žička. (Lazdijų rajono savivaldybės archyvo nuotraika)

Lazdijų hipodromą ir toliau persekioja nesėkmių šleifas. Praėjusią vasarą, kai hipodromo valdymą perėmė Lazdijų žirgininkų klubas, buvo atsiradusi viltis, jog hipodromas atsigaus. Tačiau iš peties padirbėję gerą pusmetį bei susidūrę su nenumatytomis kliūtimis, vietos žirginio sporto entuziastai nuleido rankas – nusprendė atsisakyti hipodromo nuomos ir grąžinti jo kontrolę savivaldybei.
„Reikia pripažinti, jog mes vieni nepajėgiam susidoroti su kylančiais iššūkiais, nesulaukėme žadėtos savivaldybės paramos, susidūrėme su nesusikalbėjimo problema“, – sakė rajono tarybos narys, Lazdijų žirgininkų klubo vadovas Valdas Žička.

Hipodromo ėmėsi iš patriotizmo
V. Žička pasakojo, jog žirgininkų klubas ilgai svarstė, ar imtis hipodromo valdymo, kol pagaliau apsisprendė ir pasirašė nuomos sutartį su savivaldybe.
„Tai padarėme tiesiog iš patriotizmo, norėdami padėti savivaldybei, kuri turėjo įsipareigojimų agentūrai. Tikėjomės sulaukti visokeriopos pagalbos iš savivaldybės, nes mes – ne administratoriai, o tiesiog mėgėjai žirgininkai. Turėjom daug minčių, įvairių idėjų, taip pat reikėjo susipažinti su hipodromo ūkiu“, – pasakojo V. Žička.
Politikas pripažino, jog hipodromo pastatų projektas labai nevykęs. Apšildymas brangus, per mėnesį kainuojantis per 800 eurų. Naujosios arklidės pastatytos pagal kaulidžių projektą, ten buvo daug problemų su kanalizacija. Buvo apleistos girdyklos, naujieji nuomininkai viską supirko, suremontavo.
V. Žičkos nuomone, VIP ložės netinkamos stebėti varžybas, jose galima tik konferencijas rengti.
„Mes pradėjome ieškoti lėšų per įvairias programas. Dirbome trise – aš, kolega ir buhalterė. Atlyginimus nusistatėme simbolinius – iš viso 460 eurų trims. Pagal sutartį turėjome per mėnesį uždirbti iki 12 tūkst. Iš kur gausime tiek pinigų? Pradėjome rašyti VVG projektą, susidūrėme su gausybe biurokratinių barjerų, bet po ilgų vargų mums projektą pagaliau patvirtino“, – pasakojo V. Žička.

Nesutapo požiūriai
Nors V. Žička vengė minėti kitas išėjimo iš hipodromo priežastis, tačiau iš pokalbio tapo aišku, jog viena iš svarbiausių hipodromo atsisakymo priežasčių buvo Lazdijų žirgininkų klubo ir hipodrome gyvenančio bei ten komercinius žirgus prižiūrinčio trenerio Lino Balčiūno nesutarimai.
Šis žmogus yra etatinis Lazdijų sporto centro darbuotojas, neturintis jokių sutarčių su hipodromo valdytojais, tačiau pagal nutylėjimą ir kai kurių asmenų protekcijas hipodrome nustatantis savo principus.
„Mūsų ir Lino požiūriai į tai, kaip plėtoti hipodromą, nesutapo. Darėm susirinkimus, mums aiškino, kad turim visi tilpti po vienu stogu. Liaudis teisingai sako: „Jei vyras su žmona neišsitenka po vienu stogu, reikia skirtis“, – sakė V. Žička.
Jo teigimu, nė vienas hipodromas Lietuvoje pats neišsilaiko – arba jį finansuoja turtingi rėmėjai, arba valstybė su savivaldybe prisideda, reikia pinigų ir komandos.
V. Žička dalijosi planais, kuriuos norėjo įgyvendinti hipodrome: „Ruošėm kinkinių, konkūrų aikšteles. Hipodrome galėtų būti organizuojami koncertai, galvijų mugės, ištvermės varžybos, kinkinių varžybos. Hipodromas savo veikla turi garsinti Lazdijus. Tai rajono prestižas – arba gerai daryti, arba visai nedaryti.“
V. Žička tikisi, jog su savivaldybe išsiskirs draugiškai, pasirašydami Taikos sutartį, ir nusimes sunkią atsakomybės naštą.

Politikas kvietė susitarti
Tarybos narys Benius Rūtelionis pripažino, jog Lazdijų žirgininkai, sutikdami administruoti hipodromą, išgelbėjo savivaldybę nuo nemalonumų ir prievolės sugrąžinti projektinius pinigus. Jo nuomone, dabar problema yra ta, kad vietiniai žirgų entuziastai nesusišneka su vadinamuoju karališkuoju žirgininku Linu Balčiūnu.
„Man kyla klausimų, kaip, pagal Liną, ant Anglijos ristūnų galima vaikus mokyti jojimo? Kita vertus, po saule turi būti vietos visiems, o hipodrome galėtų visi išsitekti – ir mūsų žirgininkai, ir Linas Balčiūnas. Tegul iki pietų dirba Balčiūnas, o po pietų – žirgininkai. Hipodromas buvo apleistas, mūsiškiai ten dabar viską sutvarkė. Mes norime, kad hipodromas garsintų Lazdijų rajoną. Aš pinigų gavau, Margelis pastatė, o dabar Linas ten kažką veikia. Tai tegul rašo, kad laimėjusio žirgo treneris Linas, savininkas, pvz., Juozas, bet reikia parašyti, kad tas žirgas treniruotas Lazdijų hipodrome. Kad visi girdėtų. Reikia plačiau matyti – žirgų pagalba vaikus auklėti, ligas gydyti. Aš kviečiu juos susitarti, bet jie nebenori“, – sakė B. Rūtelionis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: