Dzūkų žinios

Iš atliekų pagamintas kompostas – trąša, pelniusi tylų pripažinimą

Dalintis:

Zina Juozaitė

Komposto granulių dėžutė.

Kiekvieną pavasarį vis daugiau ūkininkų, daržininkų, sodininkų užsuka į Alytaus regione veikiančias žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles įsigyti komposto. Natūrali trąša tampa vis paklausesnė ir pavasarį komposto net pradeda stigti.
Šiemet Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras siūlo ir naujovę – komposto granules. Jos pagamintos iš žaliųjų atliekų komposto, nenaudojant jokių priemaišų. Į dailias dėžutes supakuotos granulės gali tapti originalia dovana – jos tinka tiek lauko, tiek kambariniams augalams mulčiuoti, dirvožemiui pagerinti.

Alytuje pagaminto komposto granulių galima įsigyti Alytaus rajono Takniškių kaime esančiame daiktų pakartotinio naudojimo centre „TikoTiks“, kuris nuo balandžio dirba ir kiekvieno mėnesio paskutinį šeštadienį, ir „Florus“ salone, Rotušės a. 10, Alytuje. Norintys prekiauti komposto granulėmis ar jų įsigyti gali kreiptis tel. 8 659 81933.

Komposto gamyba trunka kelis mėnesius
Komposto gamyba visose septyniose regione veikiančiose žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse – nepertraukiamas procesas. Jis vyksta ir žiemą. Ne tik todėl, kad įvairių žaliųjų atliekų gyventojai čia atveža visais metų laikais, bet ir todėl, kad atvežtoms atliekoms paversti kompostu prireikia 3–4 mėnesių.
Procesą labai paspartina Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) įsigyta technika. Gaminant kompostą, naudojami modernūs smulkintuvai, sijotuvai, vartytuvai leidžia pagerinti ir jo kokybę: preciziškai susmulkinti, maksimaliai atskirti priemaišas.
Regiono gyventojai kompostavimui atveža pakankamai švarias ir gerai išrūšiuotas atliekas. Bet užtenka tarp jų patekti vienam stiklo buteliui ir stiklo šukėmis bus užkrėstos kelios tonos komposto. Tad milžiniškas prašymas: nemeskite stiklo į žaliųjų atliekų konteinerius!

Kokybę patvirtina tyrimai
Visas kompostas Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre gaminamas iš gyventojų ir įmonių surinktų atliekų. Anksčiau tam buvo naudojamos tik žaliosios atliekos: žolė, lapai, medžių šakos, obuolių išspaudos, kitos biologiškai skaidžios atliekos.
Prieš trejus metus Alytaus regione pradėjus atskirai rinkti maisto atliekas, kompostas gaminamas ir iš jų. Iš gyventojų, prekybos centrų ir maitinimo įstaigų surinktos maisto atliekos apdorojamos moderniuose biologiniuose įrenginiuose.
Kiekvienos pagaminto komposto partijos mėginiai yra tiriami Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro agrocheminių tyrimų laboratorijoje. Tyrimų rezultatai patvirtina, kad tiek iš žaliųjų, tiek iš maisto atliekų pagamintas kompostas yra kokybiška natūrali trąša, puikiai pakeičianti chemines trąšas.

Auga ir poreikis, ir gamyba
Tyrimai rodo, kad iš žaliųjų atliekų pagamintas kompostas savo kokybe gerokai nusileidžia pagamintam iš maisto atliekų, kuris yra daug turtingesnis mineralinių medžiagų. Tiesa, vartotojai į kompostą, pagamintą iš maisto atliekų, kol kas žiūri atsargiai, tačiau tie, kas pabando, vienareikšmiai pripažįsta jo privalumus, vertę ir kokybę.
ARATC specialistai prisimena, kad taip pat atsargiai iš pradžių vartotojai vertino ir iš žaliųjų atliekų pagamintą kompostą. Tie, kas pabandė, greit įsitikino bei įvertino galimybę pagerinti savo daržo žemę ir pradėjo kompostą noriai naudoti. Jis tapo labai paklausus – pavasariniams lauko darbams įsibėgėjus, jo kartais net pritrūksta.
ARATC kasmet komposto pagamina vis daugiau ir jo poreikis didėja. Per praėjusius metus buvo pagaminta daugiau kaip 5100 tonų komposto – 1700 tonų daugiau nei 2019-aisiais. Maždaug trečdalis jo pagaminta iš maisto, likęs – iš žaliųjų atliekų.

Kompostuojama ir aikštelėse, ir namų valdose
Intensyviausia gamyba vyksta Alytaus rajono Takniškių kaime esančioje kompostavimo aikštelėje. Daugiau kaip pusę hektaro ploto užimanti aikštelė uždengta didžiule stogine. Tai padeda spręsti nemalonaus kvapo, kuris atsiranda dėl kaupuose vykstančių puvimo procesų ir susidarančių nuotekų, problemas.
Uždengus aikštelę, ant kompostuojamų atliekų nelyja, nesninga ir nuotekos nepatenka į aplinką. Nuo stogo nubėgantis švarus vanduo surenkamas rezervuaruose ir juo laistomi po stogu esantys atliekų kaupai – taip reguliuojamas tinkamas drėgmės kiekis juose.
Atliekų kompostavimas – viena iš daugelio galimybių mažinti į sąvartyną patenkančių atliekų kiekį. Gyventojai prie to labai prisideda ne tik rūšiuodami atliekas, pristatydami jas į rūšiavimo centrus ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles, bet ir patys atliekas kompostuodami tam skirtuose konteineriuose ar dėžėse.
Miestų gyventojai žaliąsias atliekas gali mesti ir į maisto atliekų konteinerius, bet jie – nedidelės talpos, tad didesnius kiekius reikia vežti į aikšteles.
Mišrių atliekų konteineriai, aptikus juose žaliųjų ar kitų biologiškai skaidžių atliekų, – netuštinami. Kas tinka kompostuoti – nevalia išmesti. O gero komposto per daug nebūna.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: