Dzūkų žinios

Migrantai pasitiki Kapčiamiesčio seniūnu ir pagarbiai jį vadina Muchtaru

Dalintis:
Šiuo metu Kapčiamiestyje gyvena nelegalūs migrantai iš Irako, Tadžikistano ir Čečėnijos. Su irakiečiais susikalbama angliškai, o su čečėnais ir tadžikais – rusiškai. („Dzūkų žinių“ redakcijos nuotr.)

Nelegalų situacija buvusiuose Kapčiamiesčio „Židinio“ globos namuose stabilizavosi. Čia viskas ramu – migrantai valgo jiems patiekiamą maistą, spardo savivaldybės parūpintus kamuolius, bando tvarkytis savo kambarius, atsiranda norinčių prisidėti prie buities darbų. Svarbiausia, kad seniūnas Virginijus Golikas surado su migrantais bendrą kalbą, jis teigia valdąs situaciją.
Paklausus seniūno, kaip sekasi su migrantais, su kokiais iššūkiais tenka susidurti, V. Golikas sakė, kad patys migrantai yra ramūs, bet nerimą kelia gausybė ūkinių darbų. Jis džiaugėsi, kad į darbą priimtas specialistas, kuris padės jam ūkiniuose reikaluose.

Pasidomėjus, kokie tie ūkiniai darbai kelia nerimą, seniūnas pradėjo vardinti: čiaupai praleidžia vandenį, dušuose blogai padaryti nuolydžiai, vanduo bėga į kitas patalpas, spynos sulūžę, kabinetuose nėra šviesos, aplinka nesutvarkyta. Skalbinių virves reikia ištempti, kad migrantai ant tvorų skalbinių nedžiaustytų. Reikia nustatyti rūkymo vietas ir pastatyti ženklus, kad nemėtytų nuorūkų bet kur.

Paklaustas, ar migrantai nerodo savo kaprizų, nekelia kokių nors reikalavimų, V. Golikas teigė, jog su kaprizais netenka susidurti.

„Ko jie paprašo, Raudonojo Kryžiaus atstovas jiems nuperka. Nustatyta apipirkimo diena – ketvirtadienis. Sudaromas pirkinių sąrašas, jie duoda pinigų, Raudonojo Kryžiaus atstovas viską nuperka ir atveža“, –pasakojo seniūnas.

Pasidomėjus, kokios populiariausios migrantų prekės, seniūnas išvardijo top prekes: kola, spraitas, čipsai, kava, žalia arbata, sausainiai.

Kalbėdamas apie migrantų higienos įpročius, seniūnas pripažino, jog migrantai nėra labai tvarkingi.

„Vidaus, gyvenamąsias patalpas jie šiek tiek apsitvarko, bet lauke – didelė netvarka. Bendrojo naudojimo patalpas jiems sutvarko iš pasienio atvykstančios dvi valytojos“, – sakė V. Golikas.

Jo teigimu, nelegalai per dienų dienas nieko neveikia, todėl buvo pasirūpinta jų užimtumu – paprašyta, kad savivaldybė atvežtų kamuolių, stalo žaidimų, vaikams žaislų.

„Tai jie kartais kamuolį paspardo, pažaidžia stalo žaidimus. Galvojame jiems ištempti tinklinio tinklą, kad turėtų dar vieną užsiėmimą“, – kalbėjo V. Golikas.

Šiuo metu Kapčiamiestyje gyvena nelegalūs migrantai iš Irako, Tadžikistano ir Čečėnijos. Su irakiečiais susikalbama angliškai, o su čečėnais ir tadžikais – rusiškai.

„Yra vienas čečėnas su šeima, kuris turi puikias rankas, visų galų meistras, jis sutinka geranoriškai padėti prie ūkio darbų. Padeda sutvarkyti spynas, atlieka kitus darbus. Tai maloniai nuteikia“, – pasakojo seniūnas.

Paklaustas apie migrantų maitinimo reikalus, V. Golikas pripažino, jog dabar nekyla jokių problemų dėl maisto, migrantai valgo tai, kas jiems patiekiama, o dažniausiai patiekiama vištiena, jautiena, daržovės ir ryžiai. Nuo šios savaitės migrantų maitinimu rūpinasi „Gojaus“ restoranas, kuris, anot V. Goliko, skaniai gamina.

„Pas mus bent kol kas situacija valdoma. Jie mane pripažįsta, jie žino tokią pareigybę kaip seniūnas, kuri jų kalba skamba – muchtar, kaip to šuns iš serialo. Tai jie taip mane ir vadina“, – šypsojosi seniūnas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: