Dzūkų žinios

Automobiliniai akumuliatoriai ir jų pakrovėjai

Dalintis:

Automobilių akumuliatoriai yra pagrindinis automobilio elektros šaltinis. Jo dėka užsikuriame ir laiku nuvykstame į darbą, matomumui pagerinti įsijungiame šviesas, o stovėdami kamščiuose klausomės radijo. Geras akumuliatorius reikalingas tam, kad vieną rytą susiruošę į darbą nebūtumėt nemaloniai nustebinti neužsivedančio automobilio.

Nors Lietuvos žiemos nebe tokios šaltos, kaip  anksčiau, bet tokių vis dar pasitaiko, o tai dažnai sukelia automobilių vairuotojams papildomų rūpesčių, nes jie prabunda rytais nežinodami, ar jų automobilis užsikurs, ir jie laiku nuvažiuos į darbą. Jei vis tik nepavyks, kviesti kaimyną į pagalbą, skambinti užvedimo paslaugas teikiantiems specialistams, ar į darbą vykti taksi?

O gal vertėtų įsigyti akumuliatorių pakrovėją?

Ar verta įsigyti akumuliatorių pakrovėją?

Žinoma, galima įsigyti pigesnį pakrovėją, kuriuo įkrauti galėsite tik parsinešę akumuliatorių namo. Jie taip pat neturi užvedimo, arba ,,boost’’ funkcijos, kuri ypač naudinga akumuliatoriui pilnai išsikrovus. Tai suveiktų taip pat, kaip automobilio užkūrimas nuo kito ,„krokodilais“.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis pakrovėją

Jei vis dėlto apsisprendėte įsigyti akumuliatorių pakrovėją, pasidomėkite, ar jis turi automatinį išsijungimą įkrovus – tai neleis perkrauti akumuliatoriaus daugiau nei jo leistina įtampa (V), o jums bus paprasčiau negu prižiūrėti rankiniu būdu kraunantį pakrovėją. Be to, perkrauto akumuliatoriaus naudojimo laikas sumažėja, nepilnai įkrauto – taip pat.

Geras akumuliatoriaus pakrovėjas turi turėti apsaugas nuo perkaitimo ir neteisingo pajungimo, kad nebūtų sumaišyti poliai. 

Pasidomėkite, ar pakrovėjas turi galimybę krauti tiek pajungtą, tiek atjungtą akumuliatorių.

Greitas įkrovimas – kai akumuliatorius kraunamas didesne srove, nors ir atrodo patogus, bet toks būdas sumažina akumuliatoriaus gyvavimo laiką. Lėčiau kraunamą akumuliatorių naudosite ilgiau. Apskaičiuoti krovimo greitį galite šia formule. Norint sužinoti, per kiek laiko akumuliatorius bus pakrautas iki 80 %, akumuliatoriaus talpą, Ah, dalinti iš pakrovimo srovės, A. Pakrovimas iki 100 % gali užtrukti dar tiek pat laiko.

Jei vis dėlto nutarėte neįsigyti akumuliatoriaus pakrovėjo, svarbiausia turėti kokybišką akumuliatorių.

Kokį akumuliatorių išsirinkti?

Šiuolaikinių automobilių su papildoma elektros įranga akumuliatoriai nusilpsta greičiau. Jeigu jūsų automobilis senesnis, bet naudojate halogeninius žibintus, ar turite kitos elektroninės įrangos, jums reikės ir galingesnio akumuliatoriaus. Šie skirstomi į tris tipus.

  • Švino rūgštiniai akumuliatoriai – tai seniausiai naudojamas ir pigiausias akumuliatorių tipas. Jie būdavo su įmontuotais kaiščiais, leidžiančiais papildyti distiliuotu vandeniu, tačiau šiuolaikiniuose akumuliatoriuose ši funkcija panaikinta. Nors pasižymintys galia ir atsparumui pilnam išsikrovimui, jie gali kelti rūgštėjimą, dėl kurio trumpėja akumuliatoriaus gyvavimo trukmė. Ieškodami ilgaamžiško akumuliatoriaus, arba jeigu jūsų autmobilyje veikia ,,start-stop’’ funkcija, rinkitės ECM, EFB, AFB akumuliatorių versijas.
  • Geliniai – pats pavadinimas sufleruoja, kad šiuose akumuliatoriuose esantis elektrolitas yra gelio pavidalu. Jie patvaresni už švino akumuliatorius, tačiau pasižymi mažesne paleidimo srove, todėl netinkami kitų automobilių užvedimui.
  • AGM. Su stiklo arba polimerų pluošto separatoriais, sugeriančiais elektrolitą šie akumuliatoriai yra itin atsparūs vibracijai, sutrenkimams, apsaugo nuo rūgšties išbėgimo net pasvirus, todėl ypač tinkami bekelės ir motociklų vairuotojams. Tai saugesnis ir efektyvesnis akumuliatorių variantas.
  • Renkantis naują akumuliatorių svarbu laikytis gamintojo nurodytos talpos, nuo kurios akumuliatorius gali skirtis ne daugiau kaip 10 %.
Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: