Dzūkų žinios

Prezidentas G. Nausėda pagyrė Alytaus rajono savivaldybę

Dalintis:
Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas (antras iš dešinės) susitikime su Jo Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda, ponia Diana Nausėdiene ir Alytaus regiono savivaldybių vadovais.

Alytaus rajono savivaldybėje pirmąja vakcinų doze šiuo metu yra pasiskiepiję 94,6 proc. suaugusių gyventojų. Dviem dozėmis, arba visa imunizacijos programa – 82,3 proc. Šie rezultatai Alytaus rajone buvo pasiekti be rankų laužymo, prievartos arba kitų drastiškų sprendimų, – sakė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, pabrėždamas pačios savivaldybės, seniūnijų, socialinių darbuotojų, ir visų, kurie gerai pažįsta vietos gyventojus, indėlį bei prisitaikymą prie žmonių poreikių.

Prezidentas taip kalbėjo, rugsėjo 2 d. lankydamasis Lazdijų rajone, kur susitiko su Alytaus regiono savivaldybių vadovais. Susitikime su LR Prezidentu G. Nausėda dalyvavo ir Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, o su Prezidentūros patarėjais bei kanclere susitiko savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė ir administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė.

Šalies vadovas pasidžiaugė sėkminga vakcinacijos eiga regione. Pietų Lietuvos regionas 70 proc. pasiskiepijusių suaugusiųjų tikslą jau yra pasiekęs prieš kurį laiką ir pagal šį rodiklį yra šalies lyderis, o Alytaus rajono savivaldybė pagal šį rodiklį yra antroji Lietuvoje ir nusileidžia tik Neringai.

Paprašytas pasidalinti gerąja pandemijos valdymo bei vakcinavimo proceso patirtimi, Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas sakė, jog savivaldybė nuo pat pradžių stengėsi eiti arčiau žmogaus.

„Važiavome į seniūnijas, darbovietes, gimnazijas, pas senolius – į namus. Sutelkėme jėgas – agitavom patys, su seniūnais, seniūnaičiais, bendruomenių pirmininkais, įmonių vadovais, šeimos gydytojais, vežėme žmones į skiepijimo punktus. Taip pat teko prisiimti lyderystės ir atsakomybės iššūkį. Surengėme dvi akcijas šeimoms ir jaunimui, kurių metu už skiepą pasiūlėme pietus ir pramogas nuotykių parke, po 1 kg šokolado, bilietus į kiną, Hesburger‘ių, vandens batutų atrakcijas“,– kalbėjo meras A. Vrubliauskas ir juokėsi, kad vaikams išdalino daugiau kaip 350 kg šokolado!

Prezidentas G. Nausėda pažymėjo, jog reikia ir toliau siekti, kad pasiskiepytų kuo daugiau žmonių.

„Galbūt prieš keletą mėnesių galima buvo sakyti, kad tai yra pakankamas tikslas visuomenės imunitetui sukurti, tačiau virusas taip pat nesnaudžia, (…) atsiranda naujos atmainos, kurios pasižymi didesniu užkrečiamumo lygiu, ir mes turime į tai reaguoti“, – sakė G. Nausėda.

Susitikime taip pat buvo aptarti pasiūlymai savivaldybių finansiniam savarankiškumui didinti, viešojo transporto organizavimo regioniniu principu klausimai, kalbėta apie socialinę riziką patiriančių vaikų privalomojo ikimokyklinio ugdymo užtikrinimą.

Alytaus rajono savivaldybės vadovas A. Vrubliauskas siūlė, kad savivaldybėmis reikia labiau pasitikėti, suteikti joms daugiau finansinio savarankiškumo, leisti pačioms disponuoti savarankiškai sukauptomis lėšomis. Taip pat ragino perduoti kai kurias šiuo metu centralizuotas funkcijas, siūlydamas, jog Alytaus regionas galėtų įgyvendinti pilotinį gyventojų užimtumo didinimo projektą.

Lietuvos Respublikos Prezidentas pritarė idėjai tobulinti konstitucinį fiskalinės drausmės įstatymą, pažymėdamas, kad šiuo įstatymu būtų galima numatyti savivaldybių skolinimosi galimybę ir investicijoms, kuriomis įgyvendinami ES struktūrinės paramos projektai.

„Apskritai susidaro įspūdis, kad ten, kur mes savivaldybėms suteikiame daugiau laisvės, saviraiškos, jos tikrai randa sprendimus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Diskusijoje dėl nedarbo lygio Alytaus regione priežasčių Prezidentas ir merai sutarė, kad šalyje būtina decentralizuoti užimtumo tarnybos funkcijas darbo rinkoje.

Aktualiausių savivaldos klausimų aptarimą numatyta pratęsti tradiciniame Regionų forume, kuris vyks Prezidento rūmuose rugsėjo 7 d.

Prezidento komunikacijos grupės ir Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: