Dzūkų žinios

Kaip karšta bulvė mėtomas hipodromas gal pagaliau sulauks rūpestingo šeimininko?

Dalintis:
Pusmetį tarp žemės ir dangaus kabėjęs hipodromas vėl turi naują šeimininką – praėjusį penktadienį vykusiame Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje nuspręsta visą Dzūkijos hipodromo turtą su priklausiniais perduoti VšĮ Lazdijų sporto centrui. Perduoto turto vertė – beveik 944 tūkst. eurų.

Praėjo lygiai dveji metai, kai Lazdijų hipodromas neturi nuolatinio šeimininko, keliauja iš rankų į rankas, vis nerasdamas deramai juo galinčio pasirūpinti gaspadoriaus.

Kai 2019 metų lapkričio 1 dieną hipodromo nuomininkas VšĮ „Lazdijų hipodromas“ nutraukė nuomos sutartį su Lazdijų rajono savivaldybe, prasidėjo šio unikalaus objekto vegetavimas. Buvo ieškoma potencialių nuomininkų, tačiau jų surasti nepavyko.

Gelbėjimo ratą buvo numetęs Lazdijų žirgininkų klubas, tačiau jų rūpestis hipodromu buvo neilgas. Supratę, kad dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių nesugebės pastatyti hipodromo ant kojų, Lazdijų žirgininkai praėjusį pavasarį pakėlė rankas.

Pusmetį tarp žemės ir dangaus kabėjęs hipodromas vėl turi naują šeimininką – praėjusį penktadienį vykusiame Lazdijų rajono

savivaldybės tarybos posėdyje nuspręsta visą Dzūkijos hipodromo turtą su priklausiniais perduoti VšĮ Lazdijų sporto centrui. Perduoto turto vertė – beveik 944 tūkst. eurų.

Lazdijų sporto centro direktorius Darius Liaukevičius.

Apie tai, kaip gaivinamas hipodromas, kokią veiklą ten planuojama plėtoti, „Dzūkų žinios“ kalbasi su Lazdijų sporto centro direktoriumi Dariumi Liaukevičiumi.

– Lazdijų hipodromą savivaldybės taryba perdavė Lazdijų sporto centrui. Kokia šio objekto būklė, kokius darbus teks atlikti, kad hipodromas veiktų visa jėga? Kiek reikia tam lėšų, iš kur planuojate jų gauti?

– Šiuo metu hipodromo aplinka sutvarkyta, išlygintos stovėjimo aikštelės, sutvarkyti pėsčiųjų takai, pataisyti ir nudažyti suoliukai, visiškai sutvarkytos arklidės. Visa hipodromo erdvė nuolat prižiūrima ir tvarkoma. Vidinę tako pusę jau aptvėrėme specialia saugia plastikine tako tvora, kuri apsaugo žmones ir žirgus nuo traumų ir kitų nelaimingų atsitikimų. Išorėje esantį metalinį aptvarą taip pat planuojame pakeisti tokiu pat. Dabartinio tako išmatavimai atitinka tarptautinius reikalavimus, tačiau jo danga profesionaliam sportui nėra kokybiška. Planuojame ją pakeisti. Kol kas – kasdien prižiūrime ir lyginame taką, kad nuolat treniruojami žirgai nepatirtų traumų. Atnaujinimui planuojame pasinaudoti ES fondų lėšomis.

– Kas dabar vyksta hipodrome? Kokias veiklas numatote plėtoti ateityje?

– Hipodromo veikla atgijo – mūsų padarytas įdirbis pamažu duoda rezultatų. Tapome labiau matomi, mūsų veikla domisi tiek žirginio sporto profesionalai, tiek mėgėjai, o organizuojami renginiai sulaukia vis daugiau žiūrovų ir spaudos atstovų dėmesio. Hipodrome vyksta grynakraujų jojamųjų žirgų, žemaitukų, poni veislės žirgelių lenktynės. Artimiausiuose planuose – ir jojimo pamokos žirginio sporto entuziastams. Visa tai ketiname plėtoti ir ateityje. Pamatus pradėjome kloti ir muziejaus įkūrimui. Jame būtų eksponuojamos nuotraukos iš Lietuvos bei Anglijos karališkosios šeimos ir žirgų lenktynių, kurias išsaugojo grynakraujų žirgų karališkajame ūkyje dirbęs Linas Balčiūnas, bei visa kita surinkta medžiaga, susijusi su mūsų hipodromu ir žirginiu sportu.

– Ar planuojate ir kaip atgaivinti žirginį sportą hipodrome?

– Stebint mūsų organizuojamą veiklą bei žirginio sporto renginius, manau, neturėtų kilti klausimas „ar planuojame“. Mes jau tai darome. Diena po dienos. Šiame hipodrome treniruojami žirgai skina laurus varžybose, patys organizuojame renginius, į kuriuos suguža vis daugiau žiūrovų. Manau, kad mes ne „gaiviname“ žirginį sportą rajone, o puoselėjame jį ir kuriame gražias su juo susijusias tradicijas.

– Pasirodė informacija, kad vienai iš hipodromo tribūnų bus suteiktas Karalienės Elžbietos II vardas. Kaip planuojate paminėti šį faktą?

– Jūsų turima informacija nėra tiksli. Mūsų siekis yra hipodromo tribūnai suteikti Anglijos karalienės Elžbietos II vardą. Siekdami šio tikslo, jau padarėme įdirbį, tačiau paties fakto kol kas patvirtinti negalime. Tai turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

– Su kokiomis organizacijomis planuojate bendradarbiauti, plėtodami hipodromo veiklą?

– Mes jau bendradarbiaujame su Lietuvos žirginio sporto federacija, Lietuvos žirgynais, pavieniais žirgų mylėtojais.

– Ačiū už pokalbį.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: