Dzūkų žinios

Pranašystės, kurių niekas neišgirdo

Dalintis:

DŽ redakcijos nuomonė

Jau praėjo metai, kai Lazdijų rajono savivaldybė dirba be vyriausiojo architekto. Praėjusių metų lapkričio 20 dieną savivaldybės vadovų iniciatyva iš pareigų buvo atleistas rajono vyriausiasis architektas Ričardas Vyšniauskas. Tiesa, vėliau, prasidėjus teisiniams ginčams, architekto išėjimas iš darbo buvo apiformintas skyrybomis „šalių susitarimu“.

Architektas buvo priverstas išeiti iš darbo dėl to, jog atskleidė įstatymų pažeidimus, suteikiant leidimus įrengti Lazdijų rajone saulės jėgaines, aktyviai priešinosi nežabotiems verslininkų norams įrengti galingas saulės jėgaines. Jei tam nebūtų buvę sutrukdyta, didžiuliai Lazdijų rajono laukai būtų buvę sudarkyti saulės moduliais.

Įdomu tai, jog po šių architekto žingsnių per metus Lazdijuose taip ir nebuvo įrengta nė viena nauja saulės jėgainė. Dabar ir Anglijoje, ir Europoje, ir Lietuvoje jau suprantama, kad visos saulės ir vėjo jėgainės, neva pagaminsiančios visą reikalingą elektros energiją, yra tik mitas, tai yra pinigų eikvojimas. Tai tikrai nėra sprendimai, kurie suteiktų pakaitalą tradicinei elektros energijos gamybai, tai tik priedai.

Pripažįstama, jo dykumose tokios saulės jėgainės tinkamos, bet Lietuvoje reiktų iškirsti visus miškus, ir neaišku, ar tai duotų galutinės naudos, nes saulės nepakaks ir vėjas bus per silpnas. Panašu, jog tai, apie ką kalbėjo R. Vyšniauskas ir iš ko visi juokėsi, dabar tapo suprantama platesniam žmonių ratui.

„Reiškia, kad ne veltui buvo kova, gerai, kad pavyko tada sustabdyti kilusią bangą, nes antraip visi Lazdijai būtų nukloti baterijomis“, – svarstė R. Vyšniauskas.

Praėjusį rudenį, kai vyko Seimo rinkimų kampanija, joje dalyvavo ir R. Vyšniauskas. Prieš rinkimus Lazdijų kultūros centro salėje vykusiuose kandidatų debatuose pretendentai diskutavo aktualiomis temomis. Viena iš jų buvo išorės pavojai Lietuvai.

Daugelis pretendentų sakė, kad didžiausi pavojai tyko iš Rusijos pusės. R. Vyšniauskas tada pareiškė, kad didžiausias pavojus yra ne Rusija ar Baltarusija, o musulmonų pasaulis, kuris eis ir eina į Europą. Jis teigė: „Jau dabar nėra Europos, ją valdo musulmonai, todėl rimtai turime įvertinti šį pavojų ir bandykime tam pasipriešinti, suvokdami problemos gilumą ir pasekmes“.

Tie, kas tuomet dalyvavo debatuose, pastebėjo, jog po šių R. Vyšniausko teiginių savivaldybės administracijos direktorė, kuri su dukra sėdėjo pirmoje eilėje, vos nenumirė iš juoko.

Pasirodo, migrantų iš Vidurio Rytų problema jau po pusmečio tapo skaudžia realybe, dabar tai vienas iš didžiausių mūsų skaudulių.

Žinoma, nelengva vadovauti savivaldybei, kurioje yra žmonių, turinčių savo nuomonę, tvirtą profesinę savigarbą ir nestandartinį mąstymą. Be jų – daug lengviau, bet ar dėl to geriau Lazdijams?

P. S. Savivaldybė jau beveik metus ieško naujo vyriausiojo architekto. Ir vis neranda. Ar išmintingas žmogus sutiks dirbti, kai apie šią profesiją nieko neišmananti valdžia diktuos analfabetinius reikalavimus? Kokios plėtros ir naujų kūrybinių Lazdijų įvaizdžio sprendinių galima laukti, kai rajone nėra vyriausiojo architekto?

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: