Dzūkų žinios

Kai atakuoja peršalimas ir gripas

Dalintis:

Atšalus orams, padažnėja sergamumas peršalimo ligomis ir gripu. NVSC duomenimis, praėjusią savaitę (gruodžio 6-12 d.) Lazdijų rajone bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 69,61 atvejo 10 tūkst. Ankstesnę savaitę (lapkričio 29-gruodžio 5 d.) Lazdijų rajone minėtas rodiklis buvo 86,02 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Tiek peršalimas, tiek gripas – tai ligos, kurias sukelia virusai. Tiesa, tie virusai yra skirtingi: peršalimą sukelia rinovirusas, paragripo, sincitinis virusas ir kt. Na, o gripą – gripo virusai, kurie nuolat mutuoja, todėl kiekvieno sezono metu cirkuliuoja vis nauja gripo viruso atmaina. O simptomai, kurie pasireiškia pasigavus gripo ar peršalimo virusą, panašūs. Tai padidėjusi kūno temperatūra, sloga, kosulys, gerklės, raumenų skausmai.

Pagrindinis skirtumas tarp gripo ir peršalimo tas, kad gripui būdinga staigi ligos pradžia. Staigiai pakyla temperatūra, kuri būna gana aukšta (iki 40°C), vargina šaltkrėtis, žmogus skundžiasi labai bloga savijauta. Gali skaudėti gerklę, pasireikšti kosulys, tačiau slogos pirmosiomis gripo dienomis dažniausiai nebūna. Peršalimo atveju liga dažniausiai taip sparčiai nesivysto, temperatūra nebūna labai aukšta, užtat nuo pat pirmųjų dienų kamuoja sloga.

Užsikrėtus ir susirgus gripu, didžiausia grėsmė – sunkios komplikacijos: plaučių uždegimas, širdies raumens uždegimas, galvos smegenų ir galvos smegenų dangalų uždegimas, sinusitas, inkstų uždegimas ir kt. Susirgus gripu, gali paūmėti dauguma lėtinių ligų (pavyzdžiui, kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių), kurios taip pat gali lemti žmogaus sveikatos būklės pablogėjimą ar net mirtį.

Gripo sezono metu patariama griežtai laikytis higienos taisyklių:

  • kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis (galima užsidengti skepetaite ar sulenkta alkūne);
  • reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones, ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus;
  • stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis;
  • pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), nedelsti kreiptis į savo šeimos gydytoją telefonu;
  • dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas.

Pasiskiepyti nuo gripo rekomenduojama kiekvienais metais rudens-žiemos mėnesiais, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu. Geriausia pasiskiepyti prieš prasidedant gripo sezonui, tačiau net ir sausio-vasario mėnesiais skiepytis nėra vėlu, nes gripo sezonas paprastai tęsiasi nuo spalio iki kovo mėnesio. Nuo gripo skiepytis rekomenduojama visą gripo sezoną.

Parengta naudojantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija.


Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: