Dzūkų žinios

Regioninių parkų pertvarka visas Dzūkijos ir Suvalkijos direkcijas sujungs į vieną

Dalintis:
Pertvarkos tikslas – kokybiniai pokyčiai saugomų teritorijų tarnyboje. Įgyvendinus numatytus pokyčius, kiekvienoje direkcijoje turėtų dirbti po vieną architektą, ketinama didinti ekologų, kraštovaizdininkų, kultūrologų, prevencijos specialistų etatų skaičių.

„Visa tai daroma dėl žaliojo kurso. Kadangi turime rūpintis ne tik draustinių, regioninių parkų teritorijomis, bet ir buveines apsaugoti, su tuo pačiu skaičiumi darbuotojų norime padaryti daugiau“, – BNS sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Beveik trys dešimtys regioninių parkų, valstybinių gamtinių ir biosferos rezervatų direkcijų pagal parengtą projektą turėtų būti sujungtos etnografinių regionų principu į keturias institucijas: Aukštaitijos, Dzūkijos-Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijas.

Dzūkijos-Suvalkijos direkcijai priklausys Aukštadvario, Dieveniškių, Metelių, Nemuno kilpų, Neries, Panemunių, Veisiejų, Vištyčio regioninių parkų ir Žuvinto biosferos rezervato direkcijos.

Pertvarkos tikslas – kokybiniai pokyčiai saugomų teritorijų tarnyboje. Įgyvendinus numatytus pokyčius, kiekvienoje direkcijoje turėtų dirbti po vieną architektą, ketinama didinti ekologų, kraštovaizdininkų, kultūrologų, prevencijos specialistų etatų skaičių.

Po reorganizacijos Lietuvoje veiks keturios nacionalinių parkų ir keturios regionų saugomų teritorijų direkcijos.

Sukurtose direkcijose ketinama didinti prevencijos, konsultavimo veiklą vykdančių specialistų skaičių, o kitus specialistus žadama atlaisvinti nuo bendrųjų funkcijų atlikimo. Planuojama, kad sukurtų regiono saugomų teritorijų direkcijos buveinės bus vienoje iš esamų direkcijų, logistiškai patogiausioje vietoje.

Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis. (FM99 nuotr.)

Aplinkos ministerijos aiškinamajame rašte nurodoma, kad šiemet pertvarkai papildomų lėšų nereikės, tam bus naudojami jau suplanuoti asignavimai. Reforma bus vykdoma dviem etapais ir baigta iki kitų metų liepos.

Metelių regioninio parko direktoriaus Ramūno Krugelio nuomone, tokios pertvarkos paprastai viską koncentruoja į centrus, atrodo, tarsi valstybė trauktųsi iš Lietuvos pakraščių. Esą Lazdijų rajonas yra pergyvenęs ne vieną centralizaciją ir žino, kuo tai baigiasi. „Anksčiau ar vėliau darbo vietos ir pirkimų pinigai išeina į centrą. Man tokie regioninės politikos sprendimai atrodo keistokai. Kažkokio judesio tikrai reikėjo, tik klausimas – ar būtent tokio. Tikiuosi, kad priėmusieji sprendimus žino, ką daro, ir atsako už savo sprendimus“, – kalbėjo R. Krugelis.

Anot jo, kur bus standartiniai dalykai, viskas bus tvarkoje, o susidūrus su sudėtingesniais, kurių neišvengiamai atsiras, gali būti sudėtinga juos operatyviai ir efektyviai išspręsti. Ką tada kalbėti apie paslaugų priartinimą prie visuomenės.

Žuvinto biosferos rezervato direktorius Paulius Čeponas optimistiškiau nusiteikęs būsimos pertvarkos atžvilgiu.

„Kaip iš kiekvieno naujo dalyko, taip ir iš šios pertvarkos tikimės, kad permainos bus į gera. Tikiuosi, kad bus geriau organizuojama ir valdoma visa struktūra, bus išgrynintos tam tikros funkcijos, nes pastaruoju metu specialistai, turintys užsiimti gamtosauginiais dalykais, atlieka daug bendrųjų funkcijų – darbų saugos, civilinės saugos, atstovauja teismuose, rengia viešuosius pirkimus. Ar žmonėms bus lengva gauti reikalingą konsultaciją, pagalbą? Kiekvienoje direkcijoje liks patarėjai-reindžeriai, kurie ir dabar yra. Jie galės labiau specializuotis bendravimui su bendruomenėmis“, – kalbėjo P. Čeponas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: