Dzūkų žinios

Kuo geriausia tręšti savo žemę? Vietiniu kompostu!

Dalintis:
Komposto krūva.

Pavasaris – metas, kai ne tik žmogui, bet ir žemei reikia vitaminų. Natūrali priemonė dirvai pagerinti yra kompostas, kurio galima įsigyti ir visose Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro eksploatuojamose žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse.

Vienos tonos žaliųjų atliekų komposto kaina – 19, 97 Eur (su PVM).

Šis kompostas gaminamas iš regiono gyventojų ir įmonių surinktų žaliųjų atliekų: žolės, lapų, medžių šakų, obuolių išspaudų, kitų biologiškai skaidžių atliekų. Jos smulkinamos, fermentuojamos, vartomos, specialia įranga išvalomos priemaišos – kol virsta geru kompostu, užtrunka 3-4 mėnesius.

Kiekvienos pagaminto komposto partijos mėginiai yra tiriami Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Agrocheminių tyrimų laboratorijoje. Jų rezultatai patvirtina, kad kompostas yra kokybiška natūrali trąša, puikiai pakeičianti chemines trąšas.

Tuo kasmet įsitikina vis daugiau regiono gyventojų, jau tręšiančių savo laukus ir daržus iš žaliųjų atliekų pagamintu kompostu. Jo poreikis nuolat auga ir pagaminama komposto kasmet daugiau. Praėjusiais metais regione pagaminta 3355 tonos žaliųjų atliekų komposto. Tai – 355 tonomis daugiau nei 2020 metais.

Dar apie 2000 tonų komposto kasmet pagaminama iš maisto atliekų. Maisto atliekų kompostas yra vertingesnis, turintis gerokai daugiau mineralinių medžiagų nei žaliųjų atliekų kompostas. Tačiau kol kas gyventojai į maisto atliekų kompostą žiūri atsargiau ir mieliau renkasi iš žaliųjų atliekų pagamintą kompostą. Maisto atliekų komposto vienos tonos kaina – 8 eurai (su PVM).

Maisto atliekų kompostas parduodamas tik kompostavimo aikštelėje, esančioje Karjero g. 2, Takniškių kaime, Alytaus rajone. Šioje aikštelėje galima įsigyti ir žaliųjų atliekų komposto.

Žaliųjų atliekų komposto galima įsigyti kompostavimo aikštelėse, esančiose Saulėtekio g. 23, Birštone, Gardino g. 100, Druskininkuose, Gėlyno g. 23, Lazdijuose, Pramonės g. 3, Prienuose, Povų g., Juodaviškių kaime, Jiezno sen., Prienų rajone, Geležinkelio g. 65, Varėnoje.

Dėl didesnių komposto kiekių, spec. užsakymų ne buitinėms reikmėms kreiptis justas.marcinskas@alytausratc.lt, tel. 8 (616) 81016. 

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: