Dzūkų žinios

Ne visi prašiusieji sulaukė kompensacijų už būsto šildymą

Dalintis:

Einant į pabaigą šildymo sezonui, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija priėmė sprendimą nepasiturintiems gyventojams kompensuoti būsto šildymo išlaidų dalį, viršijančią 10 proc. pajamų. Ši kompensacija teikiama nepriklausomai nuo šildymo būdo, ją gali gauti būstą šildantys centralizuotai, taip pat malkomis, dujomis, elektra.

Į redakciją kreipėsi Šventežerio ir Seirijų seniūnijų gyventojai, kuriems kilo neaiškumų dėl priklausančios kompensacijos.

„Seniūnijose iš mūsų pareikalavo dokumentų, įrodančių, kad mes pirkome malkas, tačiau mes jų neturime, nes malkas pirkome pagal skelbimą laikraštyje. Mums deramai neišaiškino kompensacijų gavimo tvarkos“, – laiške „Dzūkų žinioms“ rašė rajono gyventojai.

„Dzūkų žinios“ domėjosi, kokia yra kompensacijų išmokėjimo tvarka, ir apie tai viename iš savaitraščio numerių informavo savo skaitytojus.

Kompensacijų klausimu kreipėmės ir į Lazdijų rajono savivaldybės administraciją. Atsakymus pateikė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Rima Šukienė.

– Kiek rajono gyventojų kreipėsi dėl kompensacijų už šildymą malkomis, anglimis ir dujomis?

– Šildymo laikotarpiu nuo 2021-10-01 iki 2022-03-31 dėl kompensacijos už šildymą malkomis, akmens anglimi, durpių briketais, medienos / pjuvenų granulėmis kreipėsi 184 asmenys, 1 – dėl kompensacijos už šildymą dujomis, 1 – elektra (dar nėra paskyrimo).

– Ar visi pateikti prašymai buvo patenkinti?

– Aštuoni prašymai buvo nepatenkinti dėl to, kad asmenys prie prašymo laiku nepateikė reikalingų dokumentų.

– Kokiose seniūnijose buvo gauta daugiausia prašymų?

– Daugiausia prašymų dėl šildymo kompensacijos kietu kuru buvo gauta Lazdijų miesto seniūnijoje.

– Ar buvo reikalaujama pateikti malkų ar anglių pirkimo dokumentus?

– Vadovaudamiesi Piniginės socialinės paramos teikimo Lazdijų rajono savivaldybėje tvarkos aprašo, patvirtinto Lazdijų rajono savivaldybės tarybos 2019 m. lapkričio 29 d. sprendimo Nr. 5TS-185 „Dėl Piniginės socialinės paramos teikimo Lazdijų rajono savivaldybėje tvarkos aprašo patvirtinimo“, 42.2 punktu, asmenys turėjo pateikti kuro įsigijimo išlaidas įrodančius dokumentus.

– Kokio dydžio kompensacijos ir kada bus išmokamos? 

– Kompensacijos išmokamos už kiekvieną praėjusį mėnesį. Išmokamų kompensacijų dydis negalėjo viršyti pateiktuose pirkimo dokumentuose patirtų išlaidų. Per mėnesį kompensuojamos sumos dydis vienam būstui siekė nuo 14 Eur iki 105 Eur. Didžiausia visam šildymo sezonui vienam būstui išmokėta suma yra 541 Eur, mažiausia – 28 Eur, kadangi asmuo kreipėsi dėl šildymo kompensacijos tik dviem mėnesiams.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: