Dzūkų žinios

Automobilio priežiūros patarimai, dėl kurių jūsų automobilis tarnaus ilgiau

Dalintis:

Anuomet buvo tarsi stebuklas pamatyti 150 000 km ridą turintį ir vis dar važiuojantį automobilį. Tuo tarpu šiais laikais neretai automobiliai įveikia 500 000 km, o kartais net iki 800 000 km! Tačiau automobilio tarnavimo laikas labai tiesiogiai priklauso nuo jo techninės priežiūros. Kita vertus, kad jūsų automobilis būtų nepriekaištingos būklės, turite turėti šiek tiek techninių žinių, todėl pateikiame jums daugiau informacijos apie tai, kokiais privalumais pasižymi reguliari ir tinkama automobilio priežiūra bei kokių priemonių vertėtų imtis siekiant prailginti savo transporto priemonės tarnavimo laiką.

Automobilio priežiūros privalumai

Sutikite, tikrai ne kiekvienas iš mūsų pakankamai daug dėmesio skiriame savo automobilio priežiūrai. Nors kartais tai motyvuojame laiko trūkumu, kai kurie vairuotojai nemano, jog labai kruopšti transporto priemonės priežiūra yra išmintingas sprendimas. Todėl visų pirma vertėtų aptarti svarbius privalumus, kuriais pasižymi reguliari automobilio priežiūra. Tai turėtų padėti kiekvienam vairuotojui lengviau suprasti, kodėl automobilio priežiūrai reikia skirti nemažai laiko ir dėmesio.

Automobilio ilgaamžiškumas

Tikriausiai esate matę labai senų gamybos metų automobilį, kuris atrodo labai puikiai. Iš tikrųjų gerai prižiūrimas senas automobilis su puikia istorija, kuri atsispindi ir dekodavus VIN numerį. Toks automobilis gali pergyventi naujesnį automobilį, kuris buvo apleistas ir tinkamai neprižiūrimas. Neretai būtent tokios smulkmenos, kaip reguliarus padangų slėgio, stabdžių, skysčių lygio, akumuliatoriaus ir žibintų tikrinimas, ilgainiui lemia ir automobilio tarnavimo laiką. Todėl jei norite, kad jūsų transporto priemonė kuo puikiausiai tarnautų daugybę metų, privalote jos priežiūrai skirti pakankamai dėmesio.

Padidina saugumą

Ar žinojote, kad kai kurie eismo įvykiai netiesiogiai įvyksta dėl prastos automobilio techninės priežiūros? Pavyzdžiui, galite pamiršti tinkamai prižiūrėti savo automobilio stabdžių sistemą ir, kai reikia sulėtinti greitį, ji sutrinka bei sukelia avariją. Kitas scenarijus būtų susidėvėjusi padanga, kurią reikėjo pakeisti ir kuri sprogsta, kai važiuojate dideliu greičiu. Žinoma, tokių pavyzdžių galima pateikti ne vieną ir ne du. Todėl bet kokiu atveju, automobilio priežiūra gali pagerinti jūsų saugumą ir galbūt išgelbėti jūsų gyvybę.

Didina patikimumą ir našumą

Jei pakankamai ilgai vairuojate automobilį be tinkamos ir profesionalios techninės priežiūros, pradedate pastebėti, kad prastėja jo eksploatacinės savybės. Gali būti, kad jis nebespartėja taip greitai, kaip ką tik išvažiavęs iš salono. Galbūt padidėjo automobilio degalų sąnaudos arba užvedus automobilį jo variklis leidžia neįprastus garsus. Ir visiškai natūralu, kad bėgant laikui kiekviena naudojama transporto priemonė dėvisi, todėl jei atitinkamos automobilio dalys nėra reguliariai keičiamos ir automobiliui neatliekama profesionali techninė priežiūra, transporto priemonės patikimumas ir našumas mažėja. Ir būtent todėl yra taip svarbu nenumoti ranka į savo automobilio priežiūrą.

Padidina jūsų transporto priemonės perpardavimo vertę

Ar kada nors susimąstėte, kodėl kai kurių klasikinių automobilių perpardavimo vertė yra didesnė praėjus dešimtmečiams po jų įsigijimo? Paprastai tai gana dažnai pasitaiko tarp retų riboto kiekio automobilių modelių, kurie yra išimti iš rinkos, tačiau savininkai juos išlaikė nepriekaištingos būklės. Tačiau net jei jūsų automobilis nėra iš tų retų modelių, užtikrinus, kad jis būtų gerai prižiūrimas, jo perpardavimo vertė padidės. Kiekvienas pirkėjas prieš perkant atlieką VIN patikrą ir taip lengvai gali sužinoti kaip ankstesni savininkai rūpinosi automobilu. Todėl jei jūs nenorite susidurti su jus nuviliančiu kainos pasiūlymu, kuomet nuspręsite parduoti savo automobilį, dabar būtų pats metas pradėti daugiau dėmesio skirti jo techninei priežiūrai.

Sutaupo brangių remonto išlaidų

Kartais transporto priemonės remonto išlaidos gali būti per brangios tiek, kad bandydami sutaisyti automobilį išleisite daugiau pinigų, nei būtumėte išleidę, jei būtumėte įsigiję naują lygiai tokio paties modelio automobilį. Vis dėlto galite išvengti pernelyg didelių išlaidų, kurios neigiamai paveiktų jūsų finansinę situaciją. Ir tai galima lengvai pasiekti reguliariai prižiūrint savo transporto priemonę. Nors iš pirmo žvilgsnio jums gali atrodyti, kad reguliarus lankymasis autoservise iš jūsų pareikalaus nemenkų išlaidų, turite suprasti, kad savalaikis techninių gedimų šalinimas gali reikšmingai sumažinti remonto išlaidas. Todėl jei iki šiol vadovavotės minėtu neteisingu požiūriu, dabar būtų pats metas jį pakeisti.

Sumažina avarinių situacijų kelyje skaičių

Gali būti nemalonu, kai šaltą žiemos rytą neužsiveda jūsų automobilio variklis arba jis staiga sugenda kelyje dėl perkaitimo problemų. Dar labiau erzina, kai įstrigote viduryje niekur, kur nėra gero ryšio, ir neturite kito pasirinkimo, kaip tik palikti savo automobilį ir vykti ieškoti pagalbos. Žinoma, daugeliui vairuotojų tai gali skambėti kaip tikrų tikriausias siaubo filmas. Tačiau nereikėtų pamiršti ir rimtesnių dalykų – jei tinkamai prižiūrėsite savo transporto priemonę, galite reikšmingai sumažinti ir avarinių situacijų kelyje riziką! Todėl jokiu būdu nenusigręžkite nuo būtinybės reguliariai prižiūrėti savo automobilį. Galite būti tikri, kad tai sumažins autoįvykių riziką.

Saugo aplinką

Net jei nesižavite švaresne aplinka, daugelyje šalių galioja taisyklės, ribojančios transporto priemonių išmetamųjų dujų kiekį. Šiandien ne tik automobilių gamintojai privalo mažinti transporto priemonių išmetamųjų teršalų kiekį, bet net ir automobilių savininkai yra atsakingi už tai, kad jų automobiliai į aplinką neišmestų per didelio anglies dvideginio kiekio. Taigi, ar gali būti geresnis būdas užtikrinti, kad jūsų transporto priemonė atitiktų aplinkos apsaugos standartus, nei tinkamai ją prižiūrėti? Atsakymas yra akivaizdus, todėl reguliariai rūpinkitės savo transporto priemonės technine priežiūra ir galėsite sumažinti mus supančios aplinkos taršą.

Svarbūs automobilio priežiūros patarimai

Automobilis yra svarbi asmeninė investicija, tačiau jo turėjimas, nesvarbu, ar tai būtų naujas, ar naudotas automobilis, reikalauja daug sunkaus darbo. Juo reikia tinkamai rūpintis, kad būtų užtikrintas jo patikimumas ir išvengta rimtų techninių gedimų. Naudotiems automobiliams ypač reikia skirti daugiau dėmesio, nes jų priežiūra yra sudėtingesnė ir brangesnė nei naujų automobilių.

Reguliarios techninės priežiūros taisyklių laikymasis padės prailginti automobilio tarnavimo laiką ir išlaikyti geriausią jo būklę bei didelį našumą. Tai taip pat padės sutaupyti daug pinigų remontui. Todėl pateikiame jums keletą svarbių automobilio priežiūros ir tvarkymo patarimų, kurių reikėtų laikytis.

Važiuokite atsargiai

Savo automobilio užvedimo metu nespartinkite variklio, nes tai greitai padidina automobilio variklio nusidėvėjimą. Pradėdami važiuoti lėtai greitinkite. Užsidegus raudonam šviesoforo signalui perjunkite į neutralią padėtį, kad variklis galėtų pailsėti. Būkite dėmesingi automobiliui ir būsite apdovanoti ilgesniu automobilio tarnavimo laiku bei retesniais techniniais gedimais.

Plaukite automobilį kartą per savaitę

Reguliariai plaunant automobilį, jis išlieka švarus, blizga ir nerūdija. Nepamirškite išvalyti ir automobilio salono. Purvo dalelės yra abrazyvinės, o išsilieję skysčiai, pavyzdžiui, gazuoti gėrimai ir sultys, gali sukelti koroziją. Kruopščiai išsiurbkite automobilio saloną ir minkšta drėgna šluoste nuvalykite prietaisų skydelį. Išimkite kilimėlius ir juos nuvalykite šepečiu arba nuplaukite vandens žarnos pagalba. Taip pašalinsite nešvarumus, kurie, susikaupę ant kilimėlių, ir dėl kurių jie gali greičiau susidėvėti. Prieš įdėdami kilimėlius atgal į automobilį, kruopščiai išdžiovinkite juos saulėje.

Taip pat vaškuokite savo automobilį

Reguliariai vaškuodami automobilį apsaugokite automobilio kėbulo dažus, nes sulėtėja oksidacija ir atsiranda barjeras nuo paukščių išmatų bei aplinkos taršos. Taip pat automobilis atrodo gerai, nes įgauna papildomo blizgesio.

Statykite automobilį pavėsyje

Statydami automobilį pavėsyje išvengsite kenksmingų UV spindulių daromos žalos salono vidui ir apsaugosite savo automobilio kėbulo dažus. Jei pavėsyje vietos nėra, naudokite pagalbines priemones, sumažinančias neigiamą saulės poveikį.

Reguliariai keiskite variklio alyvą ir filtrus

Šiandien daugelyje automobilių savininkams skirtų instrukcijų rekomenduojama didinti intervalus tarp alyvos keitimų. Tačiau dažnas alyvos keitimas vis tiek yra būtinas, ypač jei prižiūrite naudotą automobilį. Dažnai keičiant alyvą iš variklio nuplaunami abrazyviniai nešvarumai ir metalo dalelės, taip prailginamas jo tarnavimo laikas. Keiskite alyvos filtrus, nes senuose filtruose susikaupia alyvos ir purvo dalelių, kurios priešingu atveju liks ir susimaišys su nauja, švaria alyva.

Rūpinkitės automobilio padangomis

Reguliariai tikrinkite padangų slėgį ir prižiūrėkite, kad jos būtų pripūstos iki rekomenduojamo slėgio, nurodyto naudotojo vadove. Kitas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, yra netolygus automobilio padangų nusidėvėjimas. Jei tinkamai prižiūrėjote padangų slėgį, netolygus nusidėvėjimas gali reikšti, kad atėjo laikas atlikti ratų balansavimą. Netolygus nusidėvėjimas taip pat rodo susidėvėjusius stabdžius ar amortizatorius, sulenktą ratą arba vidinius padangos pažeidimus.

Taip pat kas 50 000 km patikrinkite ratų suvedimą. Netinkamas ratų suvedimas sutrumpina padangų tarnavimo laiką ir sukelia vairavimo problemų. Pažiūrėkite, ar vairo mechanizmas yra standesnis nei įprastai arba ar automobilis traukia į vieną pusę. Jei taip yra, reikia patikrinti ratų suvedimą.

Išvalykite automobilio variklį

Automobilio variklį plaukite bent kartą per metus. Švarus variklis veikia vėsiau nei nešvarus. Švarus variklis taip pat leidžia lengvai pastebėti nuotėkius ir atlikti jo komponentų techninę priežiūrą. Variklį galite profesionaliai išvalyti garais arba galite pasirinkti tai atlikti patys. Tokiu atveju, prieš pradėdami, būtinai apsaugokite jautrius variklio komponentus, įskaitant oro įsiurbimo angą, skirstytuvą ir elektrines dalis, plastikiniais maišeliais. Varikliui šveisti galite naudoti riebalus naikinantį ploviklį ir šerių šepetį. Baigę būtinai kruopščiai nuplaukite.

Pakeiskite uždegimo žvakes

Daugelis gamintojų rekomenduoja keisti uždegimo žvakes kas 50 000 km. Taip užtikrinama gera degalų rida ir didelis variklio našumas.

Prižiūrėkite automobilio akumuliatorių

Nesvarbu, ar gamintojas teigia, kad akumuliatorius nereikalauja priežiūros, vis tiek turite reguliariai tikrinti automobilio akumuliatorių, kad pailgintumėte jo tarnavimo laiką. Pradėkite nuo to, kad akumuliatoriaus gnybtai būtų švarūs. Jei reikia, galite jį nuvalyti drėgnu skudurėliu su šiek tiek ploviklio. Taip pat patikrinkite akumuliatoriaus korpusą, ar nėra jokių pažeidimų požymių. Įtrūkimai ar išsipūtimas yra požymiai, kad jūsų automobilio akumuliatorių reikia pakeisti.

Pasirinkite patikimą automobilio draudiką

Kad ir kokie atsargūs būtumėte, nelaimingi atsitikimai ar apgadinimai neišvengiami. Tokiu atveju turite turėti automobilio draudiką, kuriuo galite pasitikėti. Rinkitės automobilio draudiką, kuris sugadintas dalis keičia tik originaliomis gamintojo dalimis ir gali suteikti remonto garantijas.

Žinoma, tai tikrai nėra vieninteliai automobilio priežiūros patarimai, kuriais būtų galima pasidalinti ir kuriais būtų verta naudotis kiekvienos transporto priemonės savininkui. Todėl visuomet vertėtų atsižvelgti į tai, ką rekomenduoja patyrę automechanikai ir transporto priemonių specialistai. Tokiu būdu jūs galėsite būti tikri, kad jūsų transporto priemonė veikia kokybiškai, yra ekonomiška, patvari ir saugi. Be to, kaip jau supratote, reguliari automobilio techninė priežiūra jums padės sumažinti ir patiriamas išlaidas, todėl niekuomet nereikėtų vengti tinkamai ir kokybiškai prižiūrėti savo automobilį, kuris kasdien jums padeda daugelį užduočių įveikti kur kas lengviau ir greičiau.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: