Dzūkų žinios

Nudistai ir vėl prašo Lazdijų krašte įrengti jiems vietą maudynėms

Dalintis:
Ar atsiras vietos nudistams mūsų viešuose paplūdimiuose? Asociatyvi nuotr.

Nuogų žmonių buvimas viešosiose erdvėse, ypač tose, kurios susiję su poilsiu, maudynėmis, civilizuotose valstybėse niekam nekelia nuostabos ar pasibjaurėjimo. Nudistų judėjimas vis labiau populiarėja ir Lietuvoje – steigiami nudistų paplūdimiai, viešosiose pirtyse rengiamos nudistų maudynės. Šio judėjimo entuziastai pageidauja, kad nudistų maudynių vieta atsirastų ir Lazdijų rajone.

Prieš dvejus metus Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai gavo laišką, kurį pasirašė Greta Pisekinaitė, kviečiantį Lazdijų krašte įkurti nudistų paplūdimį. Kai kurie, gavusieji šiuos laiškus, iš esmės pritarė šiai idėjai, tačiau buvo įsitikinę, jog apie tai būtina pasitarti su bendruomene, kurios teritorijoje atsirastų nudistų maudynių vieta.

Prieš dvejus metus į šią idėją nebuvo rimtai pažiūrėta ir maudynių vieta nudistams Lazdijų krašte nebuvo įrengta.

Šių metų gegužę Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai vėl gavo panašaus turinio laiškus, kuriuose Ieva Kazlauskaite prisistačiusi mergina prašė Lazdijuose įrengti maudynių vietą nudistams. Laiške buvo pateikta ir nuoroda apie tai, kaip maudynių vietą nuogaliams įrengė Ignalinos savivaldybė.

Laba diena,
prašau įrengti Lazdijų rajono savivaldybėje nudistų maudymosi vietą.
Atkreipiu dėmesį, kad šiais metais nauja nudistų maudymosi vieta įrengta Ignalinos r. sav.
Informuoju, kad nudistams skirtos maudymosi vietos įrengimas nereikalauja papildomų reikšmingų investicijų iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto. Reikėtų tik įspėjamųjų ženklų, kuriuose būtų informacija, kad tai nudistų maudymosi vieta, ir pagal galimybes nušienauti žolę, prie aplinkos, tvarkymo ir priežiūros įsipareigojame prisidėti ir patys: surinkti šiukšles, prižiūrėti pakrantę.
Pagarbiai,
Ieva Kazlauskaitė

Laiške buvo pateikta ir nuoroda apie tai, kaip maudynių vietą nuogaliams įrengė Ignalinos savivaldybė.

Ignalinos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Balinskienė įsitikinusi, jog reikia atsižvelgti į žmonių pageidavimus: „Atsižvelgiant į savivaldybės administracijos dar 2020 metais gautą vienos bendruomenės prašymą, Ignalinos seniūnijoje, prie Vėlykščio ežero, įrengta nudistų maudymosi vieta. Anksčiau tokių vietų rajone nebuvo. Visus ežero pakrantės tvarkymo darbus Ignalinos seniūnija atliko dar pernai, o ženklas, žymintis šią vietą, pastatytas visai neseniai, prieš pat maudymosi sezoną. Savivaldybė jau sulaukė ne vieno besidominčių žmonių skambučio. Būta ir labai nustebusių tokiu sprendimu. ,,Jeigu yra žmonių noras ir toks poreikis, tai nežinau, kodėl turėtume jo nepatenkinti. Tegul žmonės maudosi…“

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Stankevičius teigė, jog ir prieš dvejus metus, ir dabar gautų laiškų turinys jį sudomino. Jis pastebėjo, jog nudistų pliažo steigimo Lazdijų rajone klausimas gali būti svarstytinas.

„Nors ne visi mūsų žmonės dar subrendę tokiems laisvės, kaip nudizmas, protrūkiams, tačiau manau, kad toks pliažas galėtų būti steigiamas, geriausia vieta – prie Dusios ežero. Toks pliažas pirmiausia galėtų būti užsienio turistų, propaguojančių nudizmą, traukos centru. Jei savivaldybė jį įrengtų valstybinėje žemėje, turėtume dar vieną turistų traukos objektą, kuris galėtų nešti piniginę naudą savivaldybei, nes turėtų būti mokamas“, – kalbėjo J. Stankevičius.

Jis įsitikinęs, jog tokio paplūdimio įrengimas savivaldybei nekainuotų didelių pinigų, o pajamų iš tokios vietos tikrai būtų.

J. Stankevičiaus nuomone, prieš priimant sprendimą dėl nudistų paplūdimio steigimo, derėtų atsiklausti rajono, o ypač konkrečios seniūnijos gyventojų nuomonės.

Sprendžia savivaldybės

Lietuvos nudistai, turintys net savo svetainę virtualioje erdvėje, yra aktyvi bendruomenė. Vilniečiai nuolat atakuoja sostinės savivaldybę dėl nudistų pliažų plėtros.

Nudistų pliažų steigimui kelią atvėrė prieš dvejus metus įsigaliojęs normatyvinis dokumentas, jog visus paplūdimio steigimo reikalus nuspręsti gali kiekviena savivaldybė, tačiau naujų nudistų pliažų plėtra nėra labai sparti, nes dar gaji nuogo kūno stigma.

Maudymosi vieta, kurios pageidauja nudistai, nėra paplūdimys, todėl jai keliami mažesni reikalavimai nei paplūdimiui (pvz., persirengimo kabinos, tualetai, informaciniai stendai, elgesio taisyklės, vandens tyrimai, dirbantys gelbėtojai, aikštelė pasistatyti automobiliams ir kt.). Maudymosi vieta skirta trumpesniam poilsiui, todėl svarbiausia – patogus priėjimas prie vandens, geras krantas ir saugus maudyklos vietos dugnas.  

Kauniečių nuomonės skirtingos

Savaitraštis „Laikinoji sostinė“ prieš kurį laiką domėjosi, kaip kauniečiai reaguotų į tai, kad prie Lampėdžių ežero būtų įsteigtas nudistų pliažas.

Dainininkė Ingrida Kazlauskaitė niekada nėra buvusi nuogalių paplūdimyje. Jai būtų nesmagu, jei aplink vaikščiotų nuogi nepažįstami vyrai ir spoksotų į ją nuogą. „Manau, kad Kaune įrengtame paplūdimyje ypač nesaugiai jaustųsi moterys. Juk visokie iškrypėliai tik ir sukiotųsi aplink“, – kalbėjo atlikėja.

Verslininkė Vijolė Mažuknienė juokavo, kad į nudistų paplūdimį greičiausiai eiti negalėtų, nes neaišku, kaip į tai pažiūrėtų jos vyras. „Jeigu rimtai, tai man atrodo labiau priimtina nudistų paplūdimį rengti pajūryje. Bet jei kauniečiai pageidauja tokią vietą turėti mieste ir atsirastų norinčių į ją eiti, tuomet nematau problemos. Esu už tai, kad nebūtų nereikalingų draudimų ir suvaržymų“, – sakė V. Mažuknienė.

Televizijos prodiuseris ir aktorius Gediminas Juodeika, išgirdęs klausimą apie nuogalių paplūdimį Kaune, tikino, kad vietos, kur žmonės galėtų maudytis ir degintis nuogi, reikėtų. „Negyvename viduramžiais, todėl manau, visuomenė jau nėra tamsi. Ji sąmoningėja. Be to, daugeliui žmonių patinka degintis nuogiems. Todėl reikėtų tokią galimybę jiems sudaryti“, – tikino G. Juodeika.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: