Dzūkų žinios

Projektas SOCIAL SHRED supažindino jaunimą su snieglenčių sportu

Dalintis:

Kiekvienais metais daugėja jaunimo, susidomėjusio įvairiomis žiemos sporto šakomis, tačiau ne kiekvienas išdrįsta ar atranda galimybę jas išbandyti. Snieglenčių entuziastas Paulius Preišegolavičius siekia šį sportą padaryti prieinamu kiekvienam, todėl kartu su neformalaus ugdymo organizacija VšĮ „uMunthu” įgyvendino projektą jaunimui ,,Social Shred”, kurio dėka per 2021/2022 m. mokslo metų moksleivių atostogas surengtos net keturios snieglenčių sporto stovyklos Varėnos rajono savivaldybėje gyvenantiems 14-24 m. jaunuoliams, įtraukiant ir mažiau galimybių turintį jaunimą.

Labai svarbi projekto sudedamoji dalis – treneriai. Social Shred stovyklų metu darbavosi du didžiausios snieglenčių bendruomenės Lietuvoje „Hate Hard” instruktoriai Paulius Morkūnas ir Paulius Janušas. Paulius Janušas – keleto Lietuvoje vykusių varžybų prizininkas. Jis niekada nebandžiusiems čiuožti padėjo atsistoti ant lentos, kiekvienam individualiai skyrė laiko ir dėmesio, palaikė už rankų, kai to reikėjo, davė patarimus, motyvavo nesustoti, tikėjo ir rūpinosi kiekvienu pradedančiuoju snieglentininku.

Galiu pasakyti drąsiai – ši stovykla buvo viena smagiausių, kuriose teko dalyvauti kaip treneriui. Didelė kompanija, smagus laikas bei greitai progresuojantis jaunimas – džiaugsmas ne tik akims, bet ir širdžiai. Smagu matyti, jog visi stovyklos dalyviai nepabūgo ir ištvėrė pradinį etapą mokantis čiuožti snieglente, kai turime daugiausiai griuvimų, dažnai lenta nepaklūsta ar pratimas nesigauna iš pirmo karto. Tai – sunkiausias etapas, po kurio ateina vienas malonumas čiuožti. Džiaugiuosi turėjęs progą jaunimui parodyti kelią link malonumo čiuožiant snieglentėmis!” – teigia Paulius Janušas po pirmosios stovyklos. Paulius Morkūnas – pažengusių grupės vadovas. Jis – daugkartinis Lietuvoje vykusių snieglenčių varžybų nugalėtojas, ne kartą trenerio patirties sėmęsis tarptautinėse FIS stovyklose. Pažengusiems snieglentininkams jis padėjo lavinti turimas ir išmokti naujas čiuožimo technikas, rūpinosi, jog viskas būtų atlikta teisingai, drąsino ir padėjo įveikti pačių dalyvių išsikeltus tikslus.

Stovyklautojai tobulėjo kiekvieną dieną. Trenerių ryžto, atsidavimo ir pastangų pagalba net ir iki tol nečiuožusiems snieglenčių sporto mėgėjams pavyko pasiekti puikių rezultatų:

50 iš 100 pirmą kartą ant snieglentės stovėjusių dalyvių paskutiniąją dieną gebėjo lengvai nusileisti ,,Snow arenos” kalnu, pašokti ir net perčiuožti paprastą figūrą. Pažengusieji stovyklos pabaigoje leidosi sudėtingomis figūromis ir demonstravo išmoktus triukus.

Po daug ištvermės reikalaujančių treniruočių jaunimas atgavo jėgas pušų apsuptyje esančioje sodyboje “Dzūkijos perlas”, Varėnos rajone. Ilsėjosi pirtyje, kubile, o suplanuotų užsiėmimų metu treneriai supažindino su fizinio pasirengimo ir sveikos mitybos svarba užsiimant snieglenčių sportu. Jaunimas žiūrėjo naujausius snieglenčių filmus, kurie įkvėpė nesustoti ir naują treniruočių dieną pasitikti su šypsena. Komandinių užsiėmimų metu buvo suteikiama galimybė bendrauti, socializuotis, gerinti komandinio darbo įgūdžius ir užmegzti vertingas pažintis. Visi dalyviai paliko stovyklą kupini teigiamų emocijų, įspūdžių ir įgiję naujų patirčių. Patikino, jog nekantrauja tobulėti ir stoti ant snieglentės ateityje.

,,Stovyklos metu ant snieglentės atsistojau tik pirmą kartą, buvo šiek tiek baisu, atrodė labai sunku, bet nuostabūs instruktoriai sugebėjo tobulai perteikti visas žinias. Įspūdžiai išliko tiesiog nepamirštami, o dar ir sudomino toliau tęsti šį sportą. Galiu tikrai pasakyt, kad esu labai laimingas sudalyvavęs šioje stovykloje ir tikrai norėčiau sudalyvauti dar ne vieną kartą.”, – dalinasi įspūdžiais Matas.

Galima drąsiai teigti, kad projektas pasiteisino – padidėjo snieglenčių sporto entuziastų ratas, jaunuoliai išmoko saugiai nusileisti nuo kalno, susipažino su šio sporto subtilybėmis ir produktyviai praleido laiką, o organizatoriai bei treneriai įgavo darbo su jaunimu patirties ir susipažino su Pietų Lietuvoje gyvenančiais snieglenčių sporto entuziastais.

Projektas SOCIAL SHRED (SRF-FAV-2021-1-1132) bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Daugiau informacijos apie projektą skelbiama projekto Social Shred Instagram paskyroje https://www.instagram.com/socialshredproject/.

Daugiau vietinių ir tarptautinių projektų jaunimui galimybių kviečiame ieškoti Innoved Lietuva Facebook paskyroje https://www.facebook.com/innovedlietuva.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: