Dzūkų žinios

Už merės ir administracijos direktorės darbus dauguma komitetų parašė dvejetą

Dalintis:
„Nėra jokių sprendimų, nėra rimtų projektų, nėra jokių investicijų, nėra naujų darbo vietų, o ir anksčiau sukurtos šios valdžios jau sunaikintos, tik smulkmenos. Mūsų merės ir direktorės elgesys man primena dabartinės Rusijos taktiką, kai viskas pastatyta ant melo kortos. Už savivaldybės didžiules lėšas varo savo propagandą, kuri nieko bendra neturi su tiesa. Pavaldiniai savo vadovams negali kalbėti apie problemas. Baisi savigyra už mokesčių mokėtojų pinigus. Jei komitetai nepritaria ataskaitoms, tai labai rimtas signalas vadovams“, – sakė A. Margelis.

Pasibaigus kalendoriniams metams, savivaldybių vadovai pateikia tarybų nariams savo veiklos ataskaitas, kuriose pristato nuveiktus darbus.

Jei ataskaitos sulaukia politikų palaikymo, tai gerai, panašu, kad savivaldybės vadovai eina teisingu keliu, tačiau jei ataskaitoms nepritariama, tai jau rimtas signalas, kad tai, kas nuveikta, buvo ne tai, ko tikėjosi ir laukė politikai bei rinkėjai.

Lazdijų rajono savivaldybės merė ir administracijos direktorė turėtų rimtai susimąstyti apie savo vykdomą veiklą, nes didesnė dalis tarybos komitetų nepritarė jų pateiktoms metų veiklos ataskaitoms.

Pasigedo ataskaitų autorių

Ataskaitas svarsčiusių Biudžeto, turto ir investicijų, Kaimo reikalų ir aplinkos apsaugos bei Švietimo, kultūros, turizmo ir sporto komitetų neįtikino ataskaitose pateikta informacija ir jie nepritarė šioms ataskaitoms. Trijų iš penkių komitetų išsakyti neigiami vertinimai – rimtas signalas ateičiai ir merei, ir administracijos direktorei.

Švietimo, kultūros, turizmo ir sporto komiteto narys Gintautas Salatka teigė, jog jų komitete ataskaitoms nebuvo pritarta. Jis sakė, jog prieš komiteto posėdį, susipažinęs su ataskaitomis, jis jų autorėms paruošė nemažai klausimų. Tačiau tų klausimų net neuždavė, kai pamatė, jog ataskaitas pristato ne merė ir administracijos direktorė, o administracijos vyr. specialistas.

„Supratau, kad nei aš klausimą užduoti galiu, nei jis man atsakys. Kai teikiama mero ar administracijos direktoriaus ataskaita, ją pristatyti turi ne eilinis savivaldybės darbuotojas, o ataskaitos autorius. Aš negaliu tam žmogui užduoti klausimų, nes tai ne jo, o savivaldybės vadovų ataskaita. Tas žmogus tikrai negalės už merę ar direktorę atsakyti. Tai buvo formalus bandymas pateikti ataskaitą. Tai, kiek komitetų pritars, o kiek nepritars ataskaitoms, parodys politikų poziciją“, – sakė G. Salatka.

Palygino su Rusijos laikysena

Biudžeto, turto ir investicijų komiteto narys Artūras Margelis teigė, jog jų komitete ataskaitos irgi nesulaukė palaikymo.

„Mūsų komitetas ataskaitoms nepritarė, nes nematome, kad kas nors gera rajone vyktų, kad būtų teigiami procesai, kad būtų kuriamos naujos darbo vietos, pateikiamos paraiškos naujiems projektams. Matome chaosą, visišką naikinimą, aroganciją, nesupratimą, nesusišnekėjimą. Į kurią sritį bestum pirštu, visur yra baisu“, – sakė A. Margelis.

Jis pastebėjo, jog tokios situacijos įrodymas – Lazdijų nukritimas į priešpaskutinę vietą savivaldybių gerovės reitinge. Jo nuomone, yra labai blogai, jei merė ir direktorė yra „atšokusios“ nuo realybės ir pačios galvoja, kad gerai dirba. A. Margelis sakė, jog anksčiau buvo sukurta nemažai naujų darbo vietų, o dabar jos yra sunaikintos. Jis nedovanotinu aplaidumu laiko dabartinės valdžios nesugebėjimą renovuoti senus namus.

„Dumblyje dirbusius verslininkus valdžia išvijo, privatizavo patalpas, dabar jie puikiausiai įsikūrė Alytuje. „Katarakta“ Lazdijuose dirbo daug metų, buvo sukurtos darbo vietos, teikiamos vertingos paslaugos, tačiau jie buvo išvaryti. Kokią sritį paimtum, nematai jokio teigiamo poslinkio, tik minusus“, – kalbėjo A. Margelis.

Iš to, kaip dirba savivaldybės vadovai, jam susidaro toks įspūdis, kad dabartinė valdžia atėjo ne kurti, bet griauti tai, kas buvo sukurta, lyg vykdytų kažkieno užsakymą.

„Nėra jokių sprendimų, nėra rimtų projektų, nėra jokių investicijų, nėra naujų darbo vietų, o ir anksčiau sukurtos šios valdžios jau sunaikintos, tik smulkmenos. Mūsų merės ir direktorės elgesys man primena dabartinės Rusijos taktiką, kai viskas pastatyta ant melo kortos. Už savivaldybės didžiules lėšas varo savo propagandą, kuri nieko bendra neturi su tiesa. Pavaldiniai savo vadovams negali kalbėti apie problemas. Baisi savigyra už mokesčių mokėtojų pinigus. Jei komitetai nepritaria ataskaitoms, tai labai rimtas signalas vadovams“, – sakė A. Margelis.

„Labai graudu, didžiausias nedarbo lygis, investicijų, kuriančių pridėtinę vertę, visai nepritraukta. Menkai projektų įgyvendinta, gerbūvis nesukurtas, dirbami tik einamieji darbai, kuriuos privaloma atlikti merui ir administracijos direktoriui, nes gauna algą. Apmaudu, kad merė pradėjo rinkimų kampaniją ir mielai per menkiausius renginukus kerpa raudoną juostelę. Tai primena sovietinį mentalitetą ir skatina žmones liaupsinti ir garbinti valdžią, neva kažką svarbaus nuveikė. Nėra jokio proveržio, neišlaikomas sukurtas lygis. Rimtesni darbai — anos kadencijos vadovų pradėtų darbų tąsa“, – kalbėjo A. Klėjus.

Pasigenda lyderystės

To paties komiteto narys Audrius Klėjus įsitikinęs, kad pateiktos vadovų ataskaitos neatspindi realios situacijos rajone.

„Mes matome savivaldybių vertinimo indeksą, sulaukėme išorinio rimtų specialistų vertinimo. Galima nukristi per vieną ar kitą poziciją, gali kas nors nepasisekti, yra tam tikros protingumo ribos, bet kristi per 18 pozicijų, tai jau baisu. Ir paskui nustebino merės viešas pasiteisinimas spaudoje, kad nereikia kritikuoti, bet reikia susitelkti, kad dėl tokios blogos pozicijos kalta pandemija ir nelegalūs migrantai. Pandemija palietė visas savivaldybes, o su nelegalais vargo irgi daug savivaldybių, bet taip žemai kristi kaip Lazdijai, niekas nesugebėjo“, – kalbėjo A. Klėjus.

Jo nuomone, tas ataskaitas galima vertinti ne kaip metines, bet kaip visos kadencijos, nes ateinančiais metais bus rinkimai, jau dabar jiems rengiamasi, todėl nieko nauja nebus daroma. A. Klėjus įsitikinęs, jog jau nebus siekiama rezultatų, o Lazdijų žmonių gerovė rajono vadovams dėl artėjančių rinkimų nueis į antrą, trečią ar ketvirtą planą.

„Labai graudu, nedarbo lygis didžiausias, investicijų, kuriančių pridėtinę vertę, visai nepritraukta. Menkai projektų įgyvendinta, gerbūvis nesukurtas, dirbami tik einamieji darbai, kuriuos privaloma atlikti merui ir administracijos direktoriui, nes gauna algą. Apmaudu, kad merė pradėjo rinkimų kampaniją ir mielai per menkiausius renginukus kerpa raudoną juostelę. Tai primena sovietinį mentalitetą ir skatina žmones liaupsinti ir garbinti valdžią, neva kažką svarbaus nuveikė. Nėra jokio proveržio, neišlaikomas sukurtas lygis. Rimtesni darbai – anos kadencijos vadovų pradėtų darbų tąsa“, – kalbėjo A. Klėjus.

Politikas įsitikinęs, jog švietimo ir sveikatos reformų klausimu nei merė, nei direktorė neturi aiškios vizijos ir lyderystės bei nesitaria su kitais tarybos nariais, neprašo politinio tarpininkavimo ministerijose, Vyriausybėje. Jis teigė, jog merė nesugebėjo sutelkti visų tarybos narių, nesvarbu, kokiai partijai priklausytų, bendram darbui Lazdijų krašto žmonių labui.

A. Klėjaus nuomone, iš administracijos direktorės ataskaitos akivaizdžiai matyti, jog valdžiai trūksta ūkiškumo, ūkiškumas pasiekęs žemiausią lygį: trūksta darbuotojų, įdarbinami kitų rajonų žmonės.

„Mes su frakcija aptarėme ataskaitas, nusprendėme, kad joms negalime pritarti. Mes savo rinkėjams, kurie už mus balsavo, turime aiškiai pareikšti savo poziciją“, – teigė A.Klėjus.

Toks objektas – baldų gamybos įmonė – ir būtų įsikūręs Lazdijų rajone, verslininkai čia būtų samdę mūsų rajono žmones kurdami darbo vietas, bet deja… Dumblyje dirbusius verslininkus valdžia išvijo, privatizavo patalpas, dabar jie puikiausiai įsikūrė Alytaus rajone.
(Nuotraukoje UAB „Furnitecha“ naujos baldų gamybos patalpos).

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: