Dzūkų žinios

Merės nekompetencija ir abejingumas sunaikino Lazdijų ligoninę

Dalintis:
Žinia apie tam tikrų licencijos dalių galiojimo sustabdymą Lazdijus pasiekė visai neseniai, tačiau akivaizdu, jog apie tokią liūdną ligoninės baigtį rajono valdžiai buvo žinoma anksčiau, panašu, jog tam buvo rengtasi ir nesistengta, jog būtų kitaip.

Panašu, kad pildosi liūdniausios buvusio mero Artūro Margelio prognozės – dėl valdžios abejingumo ir lyderystės trūkumo visai sunyks Lazdijų ligoninė. Prasidėjus sveikatos priežiūros tinklo reformai, merė ir ligoninės vadovybė ne vieną kartą viešai skandavo, kad ne tik bus išsaugotos visos Lazdijų ligoninės teikiamos paslaugos, bet jos ir plėsis.

Deja, realybė visai kitokia. Valstybinė akreditavo tarnyba pranešė, jog trims mėnesiams sustabdomas Lazdijų rajono ligoninės licencijos dalies galiojimas dėl antrinių stacionarinių reanimacijos, intensyviosios terapijos II ir suaugusiųjų chirurgijos paslaugų.

Ligoninėje nevyks operacijos

Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad Lazdijų ligoninėje nevyks operacijos, nebus teikiamos intensyviosios terapijos paslaugos. Tai praktiškai reiškia, kad lazdijiečiams, rimčiau susirgus, teks pagalbos ieškotis kituose miestuose, o dabartinė ligoninė praktiškai taps ne gydymo, bet slaugos įstaiga.

Žinia apie tam tikrų licencijos dalių galiojimo sustabdymą Lazdijus pasiekė visai neseniai, tačiau akivaizdu, jog apie tokią liūdną ligoninės baigtį rajono valdžiai buvo žinoma anksčiau, panašu, jog tam buvo rengtasi ir nesistengta, jog būtų kitaip.

Štai, balandį Sveikatos apsaugos ministerijai siųstame savivaldybės rašte buvo planuojama 15-os rūšių paslaugų teikimas Lazdijų sveikatos priežiūros įstaigose, tačiau jau tada šiame sąraše nebuvo nei suaugusiųjų chirurgijos intensyviosios terapijos, nei antrinių stacionarinių reanimacijos paslaugų.

Akivaizdu, jog rajono valdžia buvo nusiteikusi tam, jog šių paslaugų ligoninė nebeteiks.

Kas kaltas, kad Lazdijai lieka be būtinų paslaugų teikimo?

Merė Ausma Miškinienė už mokesčių mokėtojų pinigus užsakytame straipsnyje dėl šios situacijos apkaltino Lazdijų ligoninės vadovybę, kuri neva laiku neparengė dokumentacijos ir nepasiruošė vykdyti reformos reikalavimų.

Dabar, panašu, bus ieškoma atpirkimo ožio. Bus sudaryta tyrimo komisija, kuri nustatys, kas kaltas, kad nebuvo įvykdyti reformos reikalavimai. Panašu, kad visi akmenys sukris į laikinai einančio ligoninės direktoriaus pareigas Vladimiro Jelisejevo daržą. Tada bus nuspręsta nubausti kaltąjį – atleisti iš vadovo pareigų, o merė su direktore bandys iš šios situacijos išjoti ant balto žirgo: „Mes nekaltos, kad ligoninėje nevyks operacijos, nebus chirurgijos ir kitų svarbių paslaugų, kalta ligoninė.“

Bet kas, jei ne rajono vadovai yra atsakingi už ypač rajonui svarbios institucijos – ligoninės – efektyvų funkcionavimą, paslaugų teikimo garantą rajono žmonėms?

Sveikatos priežiūros paslaugų Lazdijų rajono savivaldybėje sąrašasĮstaigos, su kuriomis planuojamos pasirašyti bendradarbiavimo sutartys (dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo)
1. Visuomenės sveikatos priežiūros paslaugosVisuomenės sveikatos biuras
2. Šeimos medicinos (šeimos
gydytojo komandos) paslaugos
A. Vaišnoro IĮ,
UAB „Lazdijų sveikatos
centras“,
UAB „Gilona“,
VšĮ „Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centras
3. Pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
4. Pirminės ambulatorinės odontologo paslaugosVšĮ „Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centras“
5. Ambulatorinės specializuotos paslaugos:
5.1. radiologijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.2. vidaus ligųVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.3. vaikų ligųVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.4. akušerijos ginekologijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“,
UAB „Lazdijų sveikatos centras“,
VšĮ „Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centras“
5.5. chirurgijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“,
UAB „Lazdijų sveikatos centras“,
VšĮ „Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centras“
5.6. endoskopijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.7. echoskopijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.8. kardiologijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.9. otolaringologijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.10. oftalmologijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.11. endokrinologijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.12. neurologijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
5.13. fizinės medicinos ir reabilitacijosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
6. Ambulatorinės chirurgijos paslaugosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
7. Pirmojo etapo ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
8. Dienos chirurgijos paslaugosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
9. Dienos stacionaro paslaugos (vidaus ligų, vaikų ligų)VšĮ „Lazdijų ligoninė“
10. Skubiosios medicinos 24/7 paslaugos (priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriuje A1, kai savivaldybėje neteikiamos stacionarinės aktyvaus gydymo terapijos paslaugos, ir B1 ar B – kai savivaldybėje teikiamos stacionarinės aktyvaus gydymo terapijos paslaugos)VšĮ „Lazdijų ligoninė“
11. Anestezijos paslaugos (tik ten, kur teikiamos dienos chirurgijos paslaugos savivaldybės gyventojams)VšĮ „Lazdijų ligoninė“
12. Intensyviosios priežiūros paslaugos (tik kai teikiamos stacionarinės aktyvaus gydymo terapijos paslaugos savivaldybės gyventojams)VšĮ „Lazdijų ligoninė“
13. Ambulatorinės slaugos paslaugosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
14. Stacionarinės slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
15. Ambulatorinės ir stacionarinės paliatyviosios pagalbos paslaugosVšĮ „Lazdijų ligoninė“
Šiame dokumente — mirties nuosprendis svarbioms ligoninės paslaugoms.

Merė pati atsisakė paslaugų

Buvęs meras, tarybos opozicijos lyderis A. Margelis teigė, jog visa merės ir direktorės elgsena rodė, jog jos neketina iki galo kovoti už svarbių paslaugų išsaugojimą Lazdijų ligoninėje.

Jo nuomone, dėl šios situacijos yra atsakinga savivaldybė, kaip ligoninės steigėja, taip pat merė, nes ji parašė raštą ministerijai, kuriuo praktiškai atsisakė chirurgijos, reanimacijos, intensyviosios terapijos paslaugų.

„Tame rašte ji numatė, jog šių paslaugų bus atsisakyta, nors aiškina, jog tokio rašto nebuvo, o ji nori daugiau paslaugų. Tai yra kvailių ieškojimas. Ne kas kitas, bet ji pati parašė raštą, kad Lazdijams šių paslaugų nereikia. Ji žinojo, kad vyksta reforma, tačiau nedėjo jokių pastangų, kad ji būtų naudinga Lazdijų žmonėms, mūsų ligoninei,“– kalbėjo A. Margelis.

Jo nuomone, Teritorinės ligonių kasos, gavusios raštą, kad Lazdijai atsisako reanimacijos ir chirurgijos, tik suplojo rankomis, kad nebereiks už šias paslaugas mokėti, nes reformos esmė –mažinti paslaugas periferijos gydymo įstaigose.

„Palyginkime Lazdijų ir Druskininkų situaciją reformos fone. Ten buvo iš anksto rengiamasi reformai, buvo įvertintas naujas Reanimacijos įstatymas, viskas buvo strateguojama, investuojama į reanimaciją. Nes jei nėra reanimacijos, tai negali būti atliekamos jokios operacijos. Ten savivaldybė ir ligoninė dirbo kaip vienas kumštis. Kadangi mūsų savivaldybė nedirbo kartu su ligoninės administracija, tai jokių rezultatų ir nepasiekė“, – kalbėjo A. Margelis.

Įtaria įgaliojimų viršijimu

Opozicijos lyderis įsitikinės, jog merė, pasirašydama raštą, kuriame atsisakyta minėtų paslaugų, viršijo savo įgaliojimus. Tokių sprendimų priėmimas, jo nuomone, yra savivaldybės tarybos kompetencijos klausimas.

„Taryba tvirtina ligoninės įstatus ir turi kontroliuoti, kad ligoninė teiktų visas įstatuose numatytas paslaugas. Bet merė, nederinusi su taryba, pasirašė raštą ir atsisakė svarbių paslaugų. Toks elgesys – įgaliojimų viršijimas. Tai ne merės kompetencija, ji turėjo gauti tarybos pritarimą šiuo klausimu. Ne kartą sakiau, kad reikia investuoti į reanimaciją, tada nereikėtų jos atsisakyti. Bet ji nieko nedarė. Ji nekovoja už rajono žmones, atsisako paslaugų, o dabar ieško kaltų“, – sakė A. Margelis.

Paklaustas, kaip buvo galima išspręsti šią problemą, A. Margelis sakė, jog tai nėra sudėtinga – reikėjo savivaldybei skirti ligoninei dalį lėšų, kad būtų įvykdyti Akreditavimo tarnybos reikalavimai, kad nebūtų pagrindo stabdyti veiklos licenciją.

„Reforma vyksta metai, bet Lazdijų rajono vadovai trypčioja vietoje, net neturi savivaldybės gydytojo, kuris išmanytų sveikatos priežiūros sistemos politiką ir galėtų strateguoti. Tai, ką ji dabar padarė, yra realus prašymas atsisakyti svarbių paslaugų. O dabar ieškos kaltųjų. Žinoma, suras…“, – ironizavo A. Margelis.

Ar pirmosios ponios kepurė svarbiau už diskusijas ligoninės išlikimo klausimu?

Dar vasario mėnesį Lazdijuose lankėsi Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai Linas Slušnys ir Jurgita Sejonienė, kurie turėjo tikslą susitikti su mūsų rajono vadovais, sveikatos priežiūros įstaigų atstovais, rajono medikų bendruomene ir padiskutuoti apie sveikatos priežiūros įstaigų reformą, pateikti pasiūlymų, atsakyti į aktualius klausimus. Buvo numatytas Seimo narių susitikimas su Lazdijų ligoninės kolektyvu, tačiau jis buvo atšauktas. Mūsų pirmoji ponia neišdrįso nusiimti kepurės ir sėsti prie vieno stalo su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariais.

Akivaizdu, jog šioje situacijoje ir vėl pritrūko merės ir savivaldybės vadovų lyderystės, noro padaryti daugiau dėl savo rajono žmonių, nei parašyta pareigybių instrukcijose.

Redakcijos duomenimis, tokioje pačioje situacijoje buvo ir Kėdainių ligoninė, tačiau ten savivaldybė ėmėsi iniciatyvos, pasitelkė įtakingus savo krašto politikus ir teigiamai išsprendė problemą.

Ar mūsų merė bent kartą apie ligoninės ateitį kalbėjosi su sveikatos apsaugos ministru, Seimo komiteto vadovais, Seimo nariais, ar ėmėsi kokių nors žygių? Tai – atviras klausimas. Ar pasiūlė tarybai keisti ligoninės etatų struktūrą, skiriant papildomų gydytojų etatų, kad visą parą būtų užtikrintas reanimacijos paslaugų teikimas? Juk paprasčiau savanoriškai atsisakyti paslaugų ir tikėtis ministerijos piniginės dovanos.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: