Dzūkų žinios

Teismo verdiktas: „Ecoservice“ reikalavimas padidinti kainą už atliekų vežimą – nepagrįstas

Dalintis:
ARATC vadovas A. Reipas: „Aukščiausiojo Teismo sprendimas labai svarbus ne tik mums, kaip už atliekų tvarkymą regione atsakingai įmonei, bet ir visiems regiono gyventojams, kuriems dėl „Ecoservice“ reikalavimo būtų tekę mokėti daug didesnę rinkliavą.“ (ARATC nuotr.)

Bendrovės „Ecoservice“ reikalavimas drastiškai padidinti mišrių ir maisto atliekų surinkimo bei vežimo kainą buvo nepagrįstas. Tą patvirtino Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, padėjęs galutinį tašką „Ecoservice“ ieškinyje Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui (ARATC).

„Tai labai svarbus sprendimas ne tik mums, kaip už atliekų tvarkymą regione atsakingai įmonei, bet ir visiems regiono gyventojams, kuriems dėl „Ecoservice“ reikalavimo būtų tekę mokėti daug didesnę rinkliavą. Atliekų tvarkymas yra būtinoji paslauga ir ją teikdamas verslas turėtų gerai pasverti savo siekį gauti kuo didesnį pelną gyventojų sąskaita“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Bendrovė „Ecoservice“ norėjo, kad atliekų surinkimo ir vežimo kaina Lazdijų rajone būtų padidinta bent 40 proc. Atliekų surinkimo kaštus per sutartinį laikotarpį tai būtų padidinę kone puse milijono eurų. Didžiulė mokestinė našta būtų nugulusi ant gyventojų pečių.

„Šiuo sudėtingu metu, kai paslaugų kainos auga dėl geopolitinių ir kitų priežasčių, ieškome visų galimybių neužkrauti žmonėms papildomų kaštų ir labai džiaugiamės, kad teismas patvirtino mūsų sprendimų teisėtumą“, – kalbėjo A. Reipas.

Drastiškai padidinti atliekų surinkimo kainą bendrovė „Ecoservice“ pareikalavo po to, kai, baigiantis jos sutarčiai dėl mišrių ir maisto atliekų vežimo Lazdijų rajone, buvo paskelbtas naujas konkursas. Jame dalyvavę paslaugų teikėjai, tarp kurių buvo ir „Ecoservice“, pateikė 50–55 proc. didesnes kainas, nei buvo apskaičiuota maksimali paslaugos kaina.

Pasiūlymai buvo atmesti ir paskelbtas naujas konkursas. Tačiau jo sąlygas „Ecoservice“ apskundė teismui, reikalaudama ženkliai padidinti maksimalią bendrą metinę pasiūlymo kainą. Nors, pabrėžia ARATC vadovas, ši kaina, prieš skelbiant konkursą, buvo paskaičiuota pasitelkus nepriklausomus ekspertus, vadovaujantis nustatyta metodika, teisės aktais, atlikus rinkos analizę.

„Ecoservice“ skundą dėl konkurso sąlygų teisėtumo Lietuvos apeliacinis teismas atmetė pernai birželį. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šių metų gegužės 26 dienos sprendimu apeliacinio teismo nutartį paliko nepakeistą. Teismas pažymėjo, kad „būtent perkančiosioms organizacijoms tenka atsakomybė nustatyti pirkimui skirtų lėšų sumą, kuri laikoma pagrįsta, kol neįrodoma kitaip.“

Pernai, vežėjui apskundus konkurso sąlygas ir pradėjus bylinėjimosi procesą, Lazdijų rajono gyventojams buvo kilusi grėsmė likti be atliekų vežimo paslaugos. Kad taip neįvyktų ir gyventojai nepatirtų nepatogumų dėl sutrikusio atliekų vežimo, mišrias ir maisto atliekas Lazdijų rajone ėmėsi rinkti ir vežti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras.

Alytaus regiono plėtros taryba yra nusprendusi, kad tais atvejais, kai atliekų surinkimo ir vežimo paslauga nenuperkama viešojo pirkimo būdu, paslaugų teikėjams pasiūlius pirkimo sutarties maksimalią vertę viršijančias kainas, mišrių komunalinių ir maisto atliekų surinkimą ir vežimą vykdo ARATC.

Dėl to teisminį bylinėjimąsi yra pradėjusi su įmone „Ecoservice“ tiesiogiai susijusi bendrovė „Ecoservice projektai“.

Tačiau neseniai priimtas Konstitucinio Teismo sprendimas patvirtino, kad savivaldybių vidaus sandoriais iš jų kontroliuojamų bendrovių perkamos tam tikros konkrečios paslaugos atitinka Konstituciją: savivaldybės gali sudaryti vidaus sandorį, kai nori pavesti jų kontroliuojamai įmonei teikti vandens tiekimo, nuotekų valymo, šilumos tiekimo, atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų ir gatvių priežiūros bei tvarkymo ir kai kurias kitas paslaugas.

„Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui savivaldybės yra patikėjusios vykdyti atliekų tvarkymo funkcijas. Labai vertiname šį pasitikėjimą ir atsakingai dirbame, vadovaudamiesi teisės aktais, pirmenybę teikdami gyventojų interesams ir paslaugos kokybei“, – sakė ARATC vadovas A. Reipas.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: