Dzūkų žinios

Mokytojas Antanas Rimša

Dalintis:
Mokytojas Antanas Rimša
Mokytojas Antanas Rimša.

Šių metų spalio 25 d. Anapilin iškeliavo ilgametis Lazdijų rajono Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus vidurinės mokyklos mokytojas bei miestelio gyventojas Antanas Rimša. Šiais metais rugsėjo 11 dieną Antanui Rimšai sukako 92 metai.

1952 m. gimtojo Šiaulių miesto mokytojų institute įgijęs diplomą, jaunas ir energingas mokytojas atvyko dirbti į Seirijų vidurinę mokyklą fizikos, matematikos ir astronomijos mokytoju ir tam atidavė 51-erius metus, o Seirijų miestelis per septyniasdešimt čia pragyventų metų jam tapo savastimi. Seirijuose sukūrė šeimą ir užaugino du sūnus.

Mokiniai A. Rimšą prisimena kaip puikų matematikos, fizikos ir astronomijos mokytoją, kurio pėdomis pasuko nemažai mokinių, o auklėtiniai jį aplankydavo namuose, kviesdavosi į susitikimus. Be tiesioginio darbo mokykloje, pedagogas domėjosi filatelija, šachmatais, kraštotyra. Kartu su bendraminčiais įgyvendino seniai brandintą idėją įsteigti mokykloje Antano Žmuidzinavičiaus ir Seirijų mokyklos muziejus, kuriuose iki šiol plevena įkūrėjų dvasia. 2000-10-28 Vilniuje vykusiame Lietuvos kraštotyros draugijos suvažiavime A. Rimšai buvo suteiktas Garbės kraštotyrininko vardas, taip pat įteikta Lazdijų rajono mero padėka.

Mokytojas Antanas Rimša buvo Lazdijų rajono literatų klubo „Jotvingis“ ir Lietuvos mokytojų literatų draugijos „Spindulys“ narys. Per daugiau kaip 40 kūrybinio darbo metų jis pelnė nemažai garbingų apdovanojimų ir premijų. Mokytojas aktyviai įsitraukė į Lietuvos Persitvarkymo sąjūdžio veiklą, buvo Sąjūdžio Seirijų grupės pirmininkas. Savo pilietines žinias ir patirtį skleidė mokiniams ir miestelio gyventojams. Už veiklą, minint Lietuvos Sąjūdžio 20-metį, Antanas Rimša buvo apdovanotas respublikiniu padėkos raštu.

Buvusieji mokiniai ir kolegos iki šiolei prisimena ramų mokytojo būdą, atsakingą požiūrį į darbą, įdomias pamokas, humoro jausmą, tiesiog dorą žmogų, kurį mylėjo ir gerbė mokiniai bei jų tėvai.

Atiduodami pagarbą velioniui ir užuojautą jo šeimai Lazdijų rajono Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos bendruomenė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: