Dzūkų žinios

Rajono vadovų „žaliosios“ svajonės patuštino Lazdijų biudžetą

Dalintis:

Senokai vykstančios diskusijos apie tai, kas atsitinka, kai laiku nepasirenkamas nepriklausomas elektros tiekėjas, tapo aktualios ir Lazdijų rajono savivaldybei. Ilgai nesugebėjusi pasirinkti nepriklausomo elektros tiekėjo savivaldybės administracijai, Lazdijų rajono savivaldybė permokėjo nemažas sumas garantinio tiekimo institucijai ir patuštino savivaldybės biudžetą. Tik dabar, perėmus savivaldybės administracijos direktoriaus vairą laikinajam vadovui Sauliui Petrauskui, šis neūkiškumas baigėsi, nes pagaliau buvo pasirašyta sutartis su nepriklausomu tiekėju.

Norėjo „žaliojo“ tiekėjo?

Kaip teigė Tarybos narys Artūras Margelis, savivaldybės vadovų fantazijos nepigiai kainavo rajono biudžetui.

„Valdžia buvo susvaigusi, jog norėtų savivaldybės administracijai energiją pirkti iš „žaliosios energijos“ tiekėjų. Tokiems tiekėjams pasirinkti ir buvo paskelbtas viešasis pirkimas. Tačiau laikas bėgo, o tokio tiekėjo taip ir neatsirado, tiesiog nebuvo tinkamo. Pirkimo procedūrą teko nutraukti, o savivaldybė, laiku nepasirinkusi nepriklausomo tiekėjo, turėjo mokėti garantiniam tiekėjui 25 proc. didesnę kainą. Taigi, praradome nemažai pinigų“, – teigė opozicijos lyderis.

Jo teigimu, kai situacija pasidarė nevaldoma, buvo pakoreguotos tiekėjo atrinkimo sąlygos, bet tai užtruko tam tikrą laiką, kuris savivaldybės mokesčių mokėtojams nepigiai kainavo.

„Svajojo apie „žaliąją energiją“, o turėjo sugrįžti prie suskilusios geldos, į orą paleidus nemažai biudžeto lėšų. Tai neūkiškumas ir nesugebėjimas valdyti situacijos“, – teigė opozicijos atstovas.

Artūras Margelis
„Svajojo apie „žaliąją energiją“, o turėjo sugrįžti prie suskilusios geldos, į orą paleidus nemažai biudžeto lėšų. Tai neūkiškumas ir nesugebėjimas valdyti situacijos“, – teigė opozicijos atstovas Artūras Margelis.

Jau pasirašė sutartį

Laikinai einantis savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas S. Petrauskas teigė žinąs, jog savivaldybė kurį laiką tikrai permokėjo už elektrą, nes pirko elektrą iš garantinio tiekėjo, tačiau dabar situacija pasikeitė.

„Spalio 20 dieną pasirašėme elektros tiekimo sutartį. Dabar už elektrą Lazdijų rajono savivaldybės administracija mokės normalią kainą – kintamą biržos kainą, kuri dabar yra 0,24 Eur už kilovatvalandę, su fiksuotu antkainiu – 0,01122 Eur bei PVM. Taigi, ši situacija jau išspręsta“, – sakė S. Petrauskas.

Skyriaus vedėja „pučia miglą“

Kadangi elektros tiekėjo parinkimas savivaldybės administracijai buvo patikėtas Vietinio ūkio skyriui, „Dzūkų žinios“ paprašė šią situaciją pakomentuoti Vietinio skyriaus vedėją Indrę Adomynienę. Gauti atsakymai privertė nustebti, kaip valdininkė sugeba daugžodžiauti, išsisukinėti nuo konkrečių atsakymų ir neatsakyti į esminius klausimus.

Kaip vyko nepriklausomo tiekėjo Lazdijų rajono savivaldybės administracijai pasirinkimo procesas? Kodėl ilgai nebuvo parinktas tiekėjas?

– Lazdijų rajono savivaldybės administracija nepriklausomų tiekėjų pasirinkimą vykdo jau seniai, vadovaudamasi viešųjų pirkimų procedūromis. Administracija turi ne vieną administruojamą elektros tiekimo sutartį su skirtingais tiekėjais. Kai sutarčių terminai eina į pabaigą, pradedamas pirkimas dėl naujos sutarties sudarymo. Viešųjų pirkimų procedūros, vadovaujantis LR viešųjų pirkimų įstatymu, vykdomos iš CPO katalogo. Procedūros vykdomos nustatant tam tikrus kriterijus. Laikantis reikalavimų ir siekiant sudaryti sutartis, buvo vykdomi pirkimai taikant fiksuotą rinkos kainos kriterijų ir vykdant žaliuosius pirkimus. Neįvykus pirkimams, pirkimo procedūros buvo kartojamos, prieš tai padidinus viešajam pirkimui planuojamą sumą. Pastaruoju metu dėl karo Ukrainoje ir dėl rinkoje susidariusios situacijos teko ne kartą didinti pirkimų vertes, kartoti procedūras, kadangi nebuvo gaunama tiekėjų pasiūlymų: keičiantis situacijai tiekėjai neteikė fiksuotos elektros kainos pasiūlymų, neteikė pasiūlymų taikant aplinkosauginius kriterijus. Dėl vykdomų pirkimų teko ne kartą konsultuotis su CPO.lt, kadangi pirkimo ir pasiūlymų pateikimo sąlygos nuolat keitėsi.

Kiek laiko savivaldybė už elektrą administracijai mokėjo su 25 proc. antkainiu? Kiek tai kainavo savivaldybės biudžetui?

– Savivaldybė už elektros energiją moka skirtingais įkainiais. Vienos sutartys yra fiksuotos elektros kainos, kitos yra priklausomos nuo kintamos biržos kainos. Objektams, kurių tiekėjo nepavyko parinkti laiku ir sudaryti elektros tiekimo sutarčių, buvo skaičiuojama garantinė elektros kaina. Apskaičiuoti, kiek tai kainavo savivaldybės biudžetui, sudėtinga, kadangi rinkos kaina nuolat šokinėjo, ir prognozuoti, kokia kaina būtų elektra tiekiama už objektus, kurių pirkimų nepavyko atlikti, nėra galimybių.

Kada pasirašyta elektros tiekimo savivaldybės administracijai sutartis, kokią kainą moka savivaldybė už elektros energiją?

– Kaip jau minėta, Lazdijų rajono savivaldybės administracija turi ne vieną sutartį dėl elektros energijos tiekimo. Paskutinė sutartis dėl elektros energijos tiekimo sudaryta 2022-10-20. Joje numatyta kintama biržos kaina su fiksuotu antkainiu – 0,01122 Eur su PVM. Kitos sutartys buvo sudarytos pagal fiksuotą įkainį 0,14 Eur/kWh, 0,139–0,145 Eur/kWh. Skirtingose sutartyse, priklausomai nuo apskaitų (vienos laiko zonos, dviejų ar diferencijuoto pagal laiko intervalus tarifai), taikoma skirtinga kaina skirtinguose objektuose. Yra sutarčių, kuriose kaina tiekiama už 0,27–0,34 Eur/kWh ir kitokiomis kainomis.

P. S. Kaip mieli skaitytojai supratote iš aukščiau pateiktų skyriaus vedėjos atsakymų, jokių problemų dėl nepriklausomo tiekėjo parinkimo savivaldybės administracijai nebuvo. Ir kaltų dėl susidariusios situacijos irgi nėra.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: