Dzūkų žinios

Valdžia žada amortizuoti didėjančias spaudos pristatymo kainas

Dalintis:
Viceministrės teigimu, svarbu tai, kad nemaža dalis prenumeratorių – vyresnio amžiaus, kaimiškose vietovėse gyvenantys žmonės, dažnai nesinaudojantys internetu, tad šiam segmentui periodiniai leidiniai – vienas pagrindinių informacijos šaltinių.

Prasidėjus energetinei krizei, nuolat brangstant elektrai ir dujoms, didėja visų sričių gamintojų sąnaudos, todėl stebimas kainų kilimas visose srityse. Ne išimtis ir periodinių leidinių spausdinimas bei pristatymas skaitytojams.

Sąnaudos padidėjo keliskart

Bendrovės „Dzūkų žinios“, leidžiančios du savaitraščius ir administruojančios du naujienų portalus, direktorius Darius Brindza pripažino, jog situacija laikraščių leidyboje yra labai sudėtinga.

„Per pusmetį mūsų laikraščius spausdinanti Lenkijos bendrovė jau du kartus didino savo paslaugų kainas, motyvuodama pabrangusiomis žaliavomis ir energetikos ištekliais. Kainas didina ir leidinius skaitytojams pristatantis „Lietuvos paštas“ – nuo 2022-ųjų metų keliskart didino leidinių pristatymo kainą miesto vietovėse, o nuo sausio 1 d. „Lietuvos paštas“ tarifus keis dar kartą. Todėl buvome priversti šiek tiek koreguoti mūsų leidinių prenumeratos, pardavimų kainas“, – sakė D. Brindza.

Jis pripažino, jog didėjant kainoms kyla grėsmė visai regionų spaudai, nes, brangstant pirmojo būtinumo prekėms, bet nedidėjant žmonių pajamoms, laikraščiai nebus pirmojo būtinumo preke ir žmonės jų atsisakys.

Apie tai regioninės spaudos atstovai ne kartą įspėjo Lietuvos valdžios atstovus, išsakydami jiems savo nerimą dėl susidariusios situacijos. Panašu, jog valdžia išgirdo leidėjų pastabas.

Pasak susisiekimo viceministrės A. Vaiciukevičiūtės, tikimasi, kad Pašto įstatymo pakeitimo įstatymo projektas Seime bus priimtas sėkmingai ir nuo 2023 m. sausio 1 d. bus užtikrintos palankesnės sąlygos leidėjams.

Ketina keisti įstatymą

Susisiekimo ministerija kartu su Kultūros ministerija parengė sprendimą dėl periodinių leidinių pristatymo sąnaudų didėjimo leidėjams suvaldymo. Finansinę leidėjų naštą mažinti numatoma išplečiant jiems skiriamą valstybės paramą ir miestuose, skiriant bendrai iki 10 mln. eurų kompensacijų. Be jau esamos 7,9 mln. eurų valstybės paramos 2023 metams bus numatyta iki 2,1 mln. eurų papildomų lėšų.

Lietuvoje periodiniams leidiniams atstovaujančios asociacijos ir kiti suinteresuoti ūkio subjektai atkreipė dėmesį, kad miestuose, kurie patenka į retai ir vidutiniškai tankiai gyvenamas vietoves, nėra konkurencijos teikiant periodinių leidinių pristatymo paslaugas. Jas teikia tik universaliosios pašto paslaugos teikėjas – „Lietuvos paštas“, kuris nuo 2023 m. sausio 1 d. didins periodinių leidinių pristatymo tarifus.

„Dėl numatomų tarifų didinimo leidėjai turės kelti periodinių leidinių prenumeratos įkainius. Prie veiksnių, skatinančių periodinės spaudos sektoriaus susitraukimą, prisideda žaliavų, išteklių – popieriaus, elektros energijos, kuro – ir su jais susijusių paslaugų kainų augimas, prasidėjęs jau 2021 m. Visa tai žiniasklaidos segmentą daro pažeidžiamą. Tad mūsų tikslas – kad šioje situacijoje būtų išgirsti leidėjų ir skaitytojų interesai ir lūkesčiai, o gyventojams užtikrinta prieiga prie informacijos“, – teigia susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Susisiekimo ministerija viešam derinimui pateikė Pašto įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siekiama plėsti valstybės paramos sritis, užtikrinti periodinių leidinių pristatymo paslaugos teikimą prenumeratoriams ne tik kaimo gyvenamosiose vietovėse, bet ir miestuose, patenkančiuose į retai ir vidutiniškai tankiai gyvenamas vietoves. Į tą grupę galėtų patekti ir Lazdijai, Alytaus, Varėnos rajonai.

Pašto įstatymo pakeitimo įstatymo projektą pateikti svarstyti Seimui numatoma skubos tvarka gruodžio mėnesio pradžioje. Priėmus įstatymą Vyriausybė priims nutarimą dėl periodinių leidinių pristatymo prenumeratoriams paslaugos didžiausių tarifų sąrašo patvirtinimo.

Tikisi palankesnių sąlygų leidėjams

Pasak susisiekimo viceministrės A. Vaiciukevičiūtės, tikimasi, kad Pašto įstatymo pakeitimo įstatymo projektas Seime bus priimtas sėkmingai ir nuo 2023 m. sausio 1 d. bus užtikrintos palankesnės sąlygos leidėjams, taip pat ir periodinius leidinius prenumeruojantiems Lietuvos gyventojams.

Viceministrės teigimu, svarbu tai, kad nemaža dalis prenumeratorių – vyresnio amžiaus, kaimiškose vietovėse gyvenantys žmonės, dažnai nesinaudojantys internetu, tad šiam segmentui periodiniai leidiniai – vienas pagrindinių informacijos šaltinių.

Pašto įstatymo pakeitimo įstatymo projekte numatomas sąlygas įgyvendinti Lietuvoje ir toliau bus įpareigotas universaliosios pašto paslaugos teikėjas.

Tankiai gyvenamose savivaldybėse – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje – periodinių leidinių pristatymo paslaugos ir toliau bus teikiamos laisvos rinkos sąlygomis, siekiant išlaikyti konkurenciją.

„Jei šios įstatymo pataisos bus priimtos ir sumažės leidinių pristatymo kainos Lazdijų mieste, galėsime susidariusią pinigų ekonomiją panaudoti savo leidinių turinio gerinimui ir apimties didinimui“, – sakė D. Brindza.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: