Dzūkų žinios

Apie kitais metais didėsiančias pensijas: kalėdojančio klebono lauks, kai didesnę pensiją gaus

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Dineta Babarskienė

Jau daugelio nė nestebina, kad, nuėję į parduotuvę, sumokame už prekes vis daugiau. Kuo toliau, tuo sunkiau sekasi pragyventi mažas pajamas gaunantiems žmonėms. Ypač sunku pensininkams.

Tad pagaliau ilgai žadėtas pensijų padidinimas kitais metais nudžiugino senjorus. Seimas priėmė 2023 metų biudžetą, kuriame numatyta, kad vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, 2023 metais augs 65 eurais – iki 575 eurų. Be būtinojo stažo ji augs 60 eurų – iki 542 eurų. Bendroji pensijos dalis didės apie 9 proc., o individualioji – beveik 15 procentų. Vienišo asmens išmoka kitąmet augs nuo 32 iki 35 eurų. Tad kur senjorai išleis šiuos pinigus ir ar daugiau pinigų padengs smarkiai išaugusias maisto kainas, pabrangusias komunalines paslaugas? „Dzūkų žinios“ teiraujasi rajono gyventojų.

Vieni anūkams atiduos, kiti tiesiog pravalgys

Pakalbinti rajono senjorai neslėpė, kad vieni atiduos anūkams, kiti gi paprasčiausia pravalgys. Sako, anksčiau nieko nesusitaupė, nesutaupys ir dabar.

Pakalbinta Onutė Babarskienė iš Lazdijų sako, kad viskas labai paprasta, jai nė galvos sukti nereikia, o ir slėpti nėra ko: pinigus taupys anūkui. „Vaikai patys pragyvena, o anūkui reikia būsto, tad pataupysiu ir kiek galėsiu – padėsiu. Abudu padėsime, tegu tik kelia mums tas pensijas, turėsime kur pinigus padėti“, – sako ji.

Kitas dar geros sveikatos senjoras, retkarčiais net išlenkiantis stikliuką vieną kitą, sakosi, jog gavęs didesnę pensiją skubės krautuvėn, tik pirks pirmiausia maisto, norisi skaniau pavalgyti, o jei koks euras liks, nusipirks kokį buteliuką vyno.

„Jei skūpus koks, tai verks, kad trūksta, ir pakėlus pensiją“, – tvirtina Birutė iš Lazdijų. Sako, kad labai pabrango maistas, tad pinigai bus skirti kasdieniam apsipirkimui. „O ir vaistų reikia. Juk vaistai dažnam garbaus amžiaus žmogui pirmo būtinumo prekė. Tad tų pinigų kaip nebūta. O dar infliacija pas mus didelė, tai tie 65 eurai išnyks lyg dūmas”, – sako ji. Bet kiek paaimanavusi, vis tik prisipažįsta, jog džiaugiasi, kad pensija kitais metais didės.

Tačiau ne visi žmonės pinigus išleisti žada kasdieniams pirkiniams, norėdami pasigerinti savo buitį ar tiesiog skanesniam maistui. „Gal kur nuvažiuosiu, gal į kokią ekskursiją ar į teatrą bilietą nusipirksiu“, – sako senjora, mėgstanti lankytis kultūriniuose renginiuose.

„Per žinias sakė, kad mūsų pensijos yra vienos vargingiausių, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis. Tai reikia džiaugtis, kad dar mes gyvename ir pragyvename”, – mosteli ranka senolis, sakydamas, kad apie tai nė šnekėti nenori.

Kleboną kalėdoti kvies, kai gaus didesnę pensiją

„Drabužių jau nereikia pirkti, nesunešiosiu, kiek turiu. Kai į darbą eiti nereikia, jų ir taip per daug spintoje. Svarbiausia mokesčius sumokėti, pavalgyti. Nieko daug jau iš to gyvenimo nereikia. Knygas imu iš bibliotekos, į renginius nueinu, jei kas pakviečia, į ekskursijas važiuoju, bet tik tas, kur neteks daug išlaidauti. Taip ir gyvename. Kad tik karo nebūtų ir sveikatos Dievulis duotų“, – sako lazdijietė Verutė. Kiek pagalvojusi, priduria, kad ir kleboną kalėdoti pasikvies jau, kai gaus didesnę pensiją. Šventėms, sakosi, daug neišleis, mat jų šeimoje nėra tradicijos visokius niekučius dovanoti: ji keps bandeles su grybais. „Kepu daug. Jas visi mėgsta. Tokia mano dovana būna. Visa kita dukra paruoš. Ji kepa tortą, anūkė sausainėlius išpaišo. Mes dovanų neperkame, tad ir išlaidų didelių nebus“, – tvirtina ji.

„Laukiu didesnės pensijos. Jei Dievulis duos, sulauksiu, dar pasidžiaugsiu“, – sako senolė Verutė.

O ekonomistai žada, kad kitais metais įžengsime į naują infliacijos laikotarpį: infliacija nebeaugs taip sparčiai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: