Dzūkų žinios

Merkinės Kalėdų turguje – Dzūkijos amatininkų ir augintojų dovanos bei patirtys

Dalintis:

Gruodžio 17 dieną Merkinėje skambės kalėdinė muzika, kvepės žolelių arbatomis ir šviežutėliais kepiniais – savo rankomis pagamintas gėrybes čia sugabens apylinkėse kuriantys menininkai ir amatininkai. Merkinės fabrikas mugės svečius pasitiks šiltu gėrimu ir kalėdine dovana apylinkių gyventojams – žinomos fotomenininkės Gretos Skaraitienės paroda „100 tikrų žmonių portretų“.

„Šių metų Kalėdų mugė subūrė dešimtis kūrėjų, amatininkų ir ūkininkų. Čia, Merkinėje, gyvename lėtai, vertiname bendruomeniškumą, taigi, pirmiausia kviečiame susitikti, pasikalbėti, aptarti metus“, – apie artėjančią Kalėdų šventę pasakojo Merkinės fabriko įkūrėjas V. Radzevičius.

Atvykę įsigyti dovanų ar pasižvalgyti, ką per metus sukūrė Dzūkijos auksarankiai, Merkinėje ras Laimos Saviščevienės kurtus šiaudinius sodus, natūralaus vaško žvakes, žolelių arbatas. Iš Vilniaus atvykusi žinoma drabužių dizainerė Jurgita Januškevičiūtė pristatys savo kurtus hidrolatus, šampūnus ir brandintus muilus, paaiškins, kaip natūraliais būdais puoselėti kūno grožį. Apie tą patį bus galima pakalbėti ir su vietos kūrėja Žadvile Kalinauskiene. Buvęs vilnietis, sostinę iškeitęs į kaimo ramybę Vytautas Brėdikis siūlys paties raugintos, minkytos ir keptos duonos. Mėgstantys natūralias interjero detales galės įsigyti tradicinės medžio drožybos dirbinių, duonos raugo keramikos, ant turgaus prekystalių bus galima rasti vietos medaus, džiovintų uogų, kepinių ir kulinarijos gaminių.

„Merkinės apylinkėse esančioje sodyboje praleidžiu daug laiko. Su fabriko komanda Kalėdų proga ieškojome kažko tikro, kas paliestų kiekvieną. Mus sužavėjo Gretos parodos idėja parodyti žmones, kurie renkasi būti autentiški ir trapūs prieš fotoobjektyvą. Tokie Merkinės fabrike stengiamės būti ir mes, tokią matome ir miestelio bendruomenę“, – apie iškart po turgaus atidaromą fotomenininkės G. Skaraitienės parodą kalbėjo V. Radzevičius.

Parodą „100 tikrų žmonių portretų“ Kalėdų mugės dieną lydės ir kūrybinis vakaras, kuriame parodos autorę kalbins žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

Mugė vyks gruodžio 17 d. 11–15 val. Merkinės turgelyje, Vilniaus g. Visi renginiai nemokami, o mugėje norintys dalyvauti kūrėjai ir amatininkai vis dar gali kreiptis el. paštu info@merkinesfabrikas.lt. Daugiau Merkinės fabriko renginių: https://www.merkinesfabrikas.lt/renginiai.

Renginiai finansuojami tarptautinio projekto „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“ Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšomis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: