Dzūkų žinios

Daržininkai kryžiuoja špagas: ar jau sėti, ar dar laukti?

Dalintis:
Ne visi laukia šiltesnių orų, kiti gi atsiraitoję rankoves sėja.

Liaudies išmintis sako: neskubėk ir būsi pirmas. Ko gero, ši patarlė šiemet labai tinka daržininkams, kuriems jau niežti nagus, o pavasaris neskuba, kol kas šalta, vėjuota. Tačiau ne visi laukia šiltesnių orų, kiti gi atsiraitoję rankoves sėja. Sako, pasiilgo to malonumo.

Daržininkai kryžiuoja špagas: vieni sako, kad dar anksti, suspės viską pasisėti, kiti gi teigia, kad jau pats laikas atidaryti daržininkavimo sezoną ir visai nesvarbu, kad kol kas daržininkaujama bus tik… ant palangių.

Daržininkų špagos sukryžiuotos viename Lazdijų prekybos centre prie sėklų stovo.

Begalinė kantrybė: nagus niežti, sėti norisi, bet laikosi – nesėja

Tikrai ne viena daržininkė dar laukia ir nieko nesėja.

Viena sėklų pirkėja pirmą savo sėjimą sakosi atidėjusi iki kovo 10 dienos ir sės ji visai ne paprikas ar pomidorus, o Pekino kopūstus. Prisipažįsta, kad „blūdija“ ji su tais sėjimais, bet be kovo antros pusės pomidorų tikrai nesės. Agurkus planuoja sėti gegužės 1 dieną. Pasiteirauju, ar žiūri į mėnulio fazes, ar sėja, kada laiko turi? Tuoj paprotina mane: „Nieko nežiūriu, sėju, kada sugalvoju. Žmonės sako, tuštymai bus, bet nesąmonė, tuštymai bus, kai nieko nepasisėsi. Taip mano tėvukas sakydavo.“

Kitos moterys neslepia, kad dar tik žemę parsigabenusios iš parduotuvių, tad pasisėti nesuspėjusios. Tuoj atsiranda pritariančių, kad sėti dar tikrai ne laikas, tad ir skubėti nėra ko: dar anksti, saulutės reikia. Jungti elektros nenori, kainos gąsdina. Ne viena daržininkė jau padariusi išvadą, kad viskas daug greičiau auga ir veda, kai šiltu laiku pasodini ar pasėji, todėl skubėti nereikia. O ir koks šiųmetis pavasaris bus – juk dar neaišku, tai kur čia prisiskubinsi? „Kas turi šildomą šiltnamį, tai jau gali sėti ir ant palangių, paskui ten išneš, o kas neturi, tai ką daryti? Dar šalta. Kai per anksti pasėji, suauga daigai, būna kaip miškas“, – sako nepažįstama moteris, sutikta parduotuvėje. Anot jos, per anksti, per šalta, per tamsu. „Tik augalėlių varginimas, tokie ištįsę, ligoti daigai išauga. Nusibodo vargti kiekvienais metais, kai normalių sąlygų nėra. Suspėsime, tikrai“, – patikina ji. Pasakoja pasėjusi paprikas vasario viduryje ir nei viena nedygsta. Dar kita sako, kad paprikos nespėja prinokti, tai pasėjo anksčiau – kovo 5 dieną, o pomidorus planuoja sėti kovo 30–31 dienomis. „Paskubėjau pernai, vasario gale pomidorus pasėjau, greit sudygo, netgi pražydo, išnešiau didžiulius daigus į šiltnamį ir vienas kitas numirė. Tai jau daugiau tokių didelių neauginsiu“, – sako ji. Kita pagyvenusi moteris nusistebi kolegių daržininkių begaline kantrybe: norisi jau sukišti rankas į žemę, o jos laikosi – nesėja. Priėjusi prie būrelio senjorė visas nustebina sakydama, kad ji nieko ant palangių nesėja, viską sėja tiesiai į daržą! Kita irgi prisipažįsta palangių negadinanti, viską sėjanti į šiltnamį. „Užauga. Visko turiu“, – patikina. Ir tuoj nueina visos būriu, prisirinkusios sėklų, sako, dar ir elektroninėse parduotuvėse užsisakiusios, tad laukia, kol atsiųs. „O gal savaitgalį kažką pabandyti pasėti?“ – girdžiu pokalbio pabaigą.

Neatsilaikė pagundai – pasėjo

Kai kurios jau pasėjo petunijas, surfinijas, žemuoges, porus, bando pažadinti kanus. Paprika, čili pipiriukai, pomidorai – pasėti visi. Patikina, kad kai ko pirkti net nereikia, mat jau pasėta. Tačiau sėklų dar kokį pakelį kitą nusipirkti vis tik ateina. Dažna daržininkė dar gėlių sėklų nori nusipirkti, o jau salotos, ridikėliai, špinatai, ankstyvi kopūstai, petražolės pasėtos, mat prisipirko sėklų, tai neatsilaikė pagundai ir pasėjo.

Belieka laukti gero derliaus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: