Dzūkų žinios

Gėlininkas Gintas Vasiukonis: „Gėlės daugiau pasako nei šimtas žodžių“

Dalintis:
Tulpė – pirmoji pavasario gėlė, ji daug populiaresnė už rožę. Kai kurie „naujieji lietuviai“ bando „pavaidinti“ su rožėmis, bet tai reti atvejai.

Vakar visa Lietuva ir Lazdijai pražydo gėlėmis, pavasariniais žiedais buvo pagerbtos mūsų moterys. Ši savaitė žinomam Lazdijų gėlininkui Gintui Vasiukoniui – labai įtempta. Pasitikdami Moters dieną, mūsų krašto vyrai skuba pirkti gėlių savo žmonoms, draugėms, bendradarbėms, visi žino, kad jų galima gauti iš G. Vasiukonio, kurio šiltnamiuose jau nuo spalio pradedamos auginti tradicinės Moters dienos gėlėstulpės.

Gintas jau nuo antradienio ryto susiruošė į Lazdijus, kur dvi dienas prekiavo net aštuonių rūšių tulpėmis ir kitomis gėlėmis, kurias Moters dienos proga noriai pirko įvairaus amžiaus vyrai.

Su Gintu kalbamės apie gėlių dovanojimo tradicijas Moters dienos proga, apie naujas gėlių tendencijas ir apie tai, kiek darbo reikia įdėti, kad prieš Kovo 8-ąją sužydėtų gėlės.

Tai kokia populiariausia Kovo 8-osios gėlė?

– Pagrindinė Moters dienos gėlė yra tulpė, primulių vazonėliai irgi šiek tiek perkami, bet tik miestuose. Tulpė – pirmoji pavasario gėlė, ji daug populiaresnė už rožę. Kai kurie „naujieji lietuviai“ bando „pavaidinti“ su rožėmis, bet tai reti atvejai.

Kokių spalvų tulpėmis prekiaujate?

– Turime pridarę puokščių su berželių šakutėmis, su kačiukais, įdėjome žalumos į puokštes. Stengiamės pavasarį įnešti. Turiu net aštuonių spalvų tulpių. Dabar jau mada atėjusi, kad į penkių gėlių puokštę galima įkomponuoti visų skirtingų spalvų tulpių, bet dominuoja Ukrainos vėliavos spalva – geltona.

Kokį skaičių tulpių žmonės dažniausiai perka?

– Įvairūs įpročiai, bet vyrauja penkių, trijų gėlių puokštelės. Perka ir daugiau žiedų, ypač kai vyriškiui reikia 10 moterų pasveikinti. Bet dažniausias žiedų skaičius – trys.

Ar keičiasi gėlių pirkimo mados?

– Seniai pardavinėju gėles prieš Kovo 8-ąją. Vyrauja tulpės, rožių beveik neparduodavau. Labiausiai perka pavienes tulpes ir puokštes iš tulpių. Yra norinčių pirkti ir puokštes iš 15 žiedų. Prieš Kovo 8-ąją stovėjome Lazdijuose dviejose vietose. Nerimavome, kad bus šaltas oras.

Ar tulpės jautrios šalčiui?

– Ne, jos nejautrios, teko jomis prekiauti ir prie minus dešimties. Tulpės būdavo kubile sudėtos, tai išlauži „bukietą“ iš ledo ir parduodi. Ir galvoji: dabar tai bus, ateis žmogus nusipirkęs tulpių ir gausiu lupti už nekokybišką prekę, bet nieko panašaus nebūdavo. Tulpė pakanti šalčiui, o rožei tokiu atveju jau būti viskas.

Kada reikia sodinti tulpių svogūnėlius, kad Kovo 8-ajai jos pražydėtų?

– Spalio mėnesį sodinau. Pradžioje augini dėžutėse, reikia pridengti smėliu, kad drėgmė neišgaruotų. Dvi savaites prieš Moters dieną tulpės sudedamos į kubilus, kad krautų žiedus, paskui palieku porai naktų uždegtas lempas, kad susiformuotų žiedai.

Ar turite savo gėlyne pagalbininkų?

– Su pagalbininkėmis moterimis nėra problemų, turiu stabilią komandą, o su vyrais – didelė problema, nė vienas ilgiau nepadirba, tingi, greit išeina, jau dešimt vyrų pasikeitė. Tai tokie tie Lazdijų vyrai.

Ko norėtumėte palinkėti moterims Kovo 8-osios proga?

– Mylėkit ir būkit mylimos. O vyrų dovanojamos gėlės apie jausmus kartais daugiau pasako nei šimtai malonių žodžių.

Gėlės – paprasčiausias ir lengviausias kelias į pozityvą
Dovilė Ciūnienė, floristė, dekoratorė, gėlių salono „Edenas“ savininkė:
„Moters dienos simboliu išlieka tulpė. Pavasarinė gėlė nuostabiai pavasario šventei. Labai džiugu, kad šiuo metu yra daugybė nuostabių tulpių rūšių – pilnavidurės, šerkšnotosios, papūginės ir kt., kurios visiškai nukonkuravo paprastąsias. Spalvų pasirinkimas taip pat stulbinantis. Tulpės yra nuostabios tuo, kad jos labai dera ir su kitomis gėlėmis, tad ir 5 ar 15 tulpių puokštė, pridėjus vos keletą papildomų augalų, jau atrodys kitaip – ir gražiau, ir įdomiau.
Moters dieną juk sveikinamos ir kolegės, ir sesės, draugės, mamos ir t. t., tad ir puokštės dydis priklauso nuo to, kam ji skirta. Tad jeigu norisi tiesiog parodyti dėmesį ir įteikti vos vieną tulpės ar kitos gėlės žiedą, tai galima padaryti taip pat skoningai. Manau, kad 1 ar 3 tulpės tiesiog banaliai susuktos celofane jau yra praeities vaizdelis. Nereikia ir didelių investicijų, kai reikalingas minimalus variantas, bet juk galima šalia pridėti kačiukų šakelę ar eukalipto, ar kitos žalumos, ir ne tik vaizdas, bet ir jausmas iškart bus kitoks, žinoma, reikia ir tinkamai parinkti popierių. Gėlėms popierius – kaip dovanai įpakavimas. Juk dažniausiai neteikiame dovanos be jokio įpakavimo, taip ir gėlės, kaip dovana, turi savo rūbą. Žinoma, yra išskirtinių atvejų, kai ne visada ir popierius tinka, ypač taikytina lauko gėlių stiliaus puokštėms vasarą. O dėl to, kokios puokštės tinka merginoms ar moterims, tai jokio griežto skirstymo nėra.
Gėlės dažnai iškalbingesnės už daugybę žodžių. Kaip visada, labiausiai noriu paraginti dovanoti gėles ir be progos, tiesiog tada, kai nesitiki: gal penktadienį beprasidedančiam savaitgaliui nušviesti, o gal pirmadienį, kad visa savaitė būtų nuostabi, nes juk dauguma nemėgsta pirmadienių. Pražys namuose gėlės – pražys ir Jūsų Moteris. Gėlės – paprasčiausias ir lengviausias kelias į pozityvą, gerą nuotaiką ir džiaugsmą bei dėkingumą akyse. Dažnai genialumas yra paprastume, tik vis dar apie tai pamirštama.“

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: