Dzūkų žinios

Gerų žinių pirkėjams dar teks palaukti: kol kas sumažėjo tik pieno produktų kainos

Dalintis:

Vis dažniau skambiose reklamose galima išgirsti apie kainų mažėjimą, tačiau pakalbinti lazdijiečiai sako, kad to nepastebi: ženklaus kainų mažėjimo bent kol kas nepajutę.

Apsiprato ir perka. O ką daryti?

Pakalbinti Nepriklausomybės aikšte skubėję lazdijiečiai prisipažino, jog skuba balsuoti jau prasidėjusiame išankstiniame balsavime savivaldos rinkimuose. Kaip susitarę sakė, kad pagausėjimo savo piniginėse po eilinio apsipirkimo kol kas tikrai nejaučia. Nedaugžodžiavo, mat oras ilgiems pokalbiams ne pats tinkamiausias buvo.

Pieno produktų kainos tikrai sumažėjusios, perku kone kasdien, tai tikrai pastebėjau. Kai kurių pieno produktų kainos sumažėjusios kokia 30 centų. Aš iškart, tik žvilgtelėjusi į lentynas, galiu pasakyti, nes atmintinai žinau“, – sako Onutė. Tačiau, anot jos, nei mėsa, nei dešros tikrai nė centu neatpigo. „Kaip išaugo mėsos produktų kainos, taip ir liko tokios pat. Galiu pasakyti, kad net ir dabar dar šiek tiek kyla“, – sako ji.

Išgirdusi mūsų pokalbį, sustojo Nijolė, o sužinojusi, apie ką kalbame, išreiškė savo nuomonę. „Gal didėja, o ne mažėja?“ – svarsto ji. Anot jos, sumažėjimo ji nepajutusi jokio. „Duona, man atrodo, tai net brangsta ir dabar“, – mano ji. Sako, kad kiekviename prekybos centre yra gausybė akcijų, kurių metu tam tikri maisto produktai kainuoja mažiau, į jas kiekvieną dieną atkreipia dėmesį, renkasi, kas pigiau, nes kitaip tiesiog nepragyventų.

„Kad jau mes apsipratę su tokiomis kainomis. Kitaip nebus. Apsipratome ir perkame“, – patikina Jolita. Anot jos, būtų gerai, aišku, kad mažėtų, o dabar visi skundžiasi, visiems tai nepatinka, bet ką padarysi? Dabar labiausiai žmonės skundžiasi vaistų kainomis, jos labai aukštos“, – dar priduria ji.

„Turime džiaugtis, kad nors karas pas mus nevyksta“, – mosteli ranka kita praeivė.

Pakalbintas pro šalį ėjęs Vaidas sako, kad ne tik parduotuvėse kainos nemažėja, paslaugų kainos irgi vis auga. „Kiek kartų nueinu kirptis į kirpyklą, kiekvieną kartą sumoku vis daugiau. Praeitą mėnesį mokėjau 7, dabar jau 8 eurus“, – sako vyriškis.

„Mes, kaip ir vartotojai, tikimės, kad kainos mažės“

Įmonės „Jurkeda“ vadovė Dainora Nevulienė sako, jog pieno produktų kainos išties mažėja. „Pieno tiekėjai šiek tiek sumažino pieno produktų kainas, tad ir pas mus pieno produktų kainos tikrai sumažėjusios“, – patikina ji. Tačiau prisipažįsta, kad kol kas pradžiuginti dar labiau nėra kuo. „Kol kas pasidžiaugti ar pasigirti, kad kainos yra sumažėjusios, negalime“, – neslepia ji.

Paprašyta paprognozuoti, ar kainos vis tik mažės, sako, kad labai tikisi. Tuoj paaiškina: „Tikimės kainų sumažėjimo, nes, pasibaigus šildymo sezonui, išlaidos įmonėms turėtų sumažėti, elektros kainos yra šiek tiek nukritę, kuro kainos taip pat.“

„Mes tikimės taip pat, kaip ir vartotojai. Esame prekybininkai, perkame prekes, ne patys importuojame tiesiogiai, o perkame iš didmenininkų, tai labai tikimės, kad ir jiems tie kaštai sumažės ir mums atpigins ir mes galėsime pasiūlyti pirkėjams prekių žemesne kaina“, – sako D. Nevulienė.

„Turime tokią viltį, kad mažės, bet šiuo metu tikrai matome, kad kol kas mažėja tik pieno produktų kainos“, – tiesiai sako D. Nevulienė.

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad metinė infliacija mažėjo penktą mėnesį iš eilės ir vasarį nukrito iki 17,2 proc.

Pasak ekonomikos ekspertų, šiemet maisto kainos turėtų stabilizuotis, o kai kurių produktų ir mažėti. Mano, kad didesnio kainų kritimo galime tikėtis vasarą arba rudenį.

O kaip svetur?

Latvijoje maisto produktai pigesni nei pas mus. Taip pat ir pieno produktai. Taip atrodo Latvijos prekybos centruose „akį užmetus“. Augustinas, viešėjęs Latvijoje praeitą savaitę, sako, kad ten išties pigiau, net jo mėgstamos košės, kurias jam itin patinka valgyti rytais, ir tos ženkliai pigesnės: 1.29 Eur Latvijos sostinėje Rygoje, o pas mus 3. 29 Eur. „Lygiai tokios pat“, – šaukia jis. Vaikinas atsiuntė nuotraukų iš Latvijos prekybos centrų.

Vokietijoje besidarbuojanti viena mano pažįstama, kaip pati sako, „apturėjo apsipirkimą“, tad pasidalijo. Sako, apsipirkimas mažas, bet didelis bum iš piniginės. Pasakoja, kad paprastai apsipirkdama ji už tą patį kiekį maisto prekių mokėdavo per 30 eurų, o dabar jau moka be centų 40. Anot jos, kainos, ypač maisto, neskuba mažėti, ko gero, niekur.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: