Dzūkų žinios

Hidroizoliacija voniai: kaip pasiekti efektyvų rezultatą?

Dalintis:

Vonios kambarys yra viena iš tų patalpų, kurią lengviausiai gali paveikti vanduo ir drėgmė, todėl ją reikėtų pasaugoti nuo neigiamo šių veiksnių poveikio – būtent tam ir yra skirta hidroizoliacija. Tiesa, norint ją pritaikyti savo vonios kambaryje, pravartu žinoti, kaip tai padaryti efektyviausiai. Šį kartą aptarsime hidroizoliacijos svarbą ir pasidalinsime jos įrengimo patarimais.

Kodėl hidroizoliacija vonios kambaryje yra būtina?

Neigiamas drėgmės poveikis apima tokias problemas kaip sienų peršalimas, vandens nutekėjimas į žemiau esančius aukštus ar pelėsis. Pastarasis yra kenksmingas ne tik pastatams, bet ir mūsų sveikatai. Nors atrodytų logiška, kad hidroizoliaciją reikėtų įrengti ties maudynių zona, pravartu žinoti, kad neigiamą poveikį gali turėti ne tik pats vanduo, bet ir jo garai. Jie lašų pavidalu kaupiasi ant vėsesnių paviršių, pavyzdžiui, grindų, sienų ar lubų. Būtent dėl to hidroizoliaciją reikėtų įrengti ne tik prie tiesioginių vandens paviršių, bet ir kitose vonios kambario vietose. Žinoma, sprendimai gali šiek tiek skirtis, tačiau jie bet kuriuo atveju yra reikalingi.

Toliau aptarsime, kaip reikėtų įrengti hidroizoliaciją pritaikant skirtingus jos tipus – tepamus produktus ir plėvelę. Kuris iš šių variantų yra tinkamesnis, priklauso nuo pagrindo būklės. Jei jis yra stabilus ir pakankamai lygus, galima rinktis tepamas priemones. Tačiau jei abejojama, ar tokia hidroizoliacija galės gerai sukibti su paviršiumi ir plytelės galės būti klijuojamos stabiliai, verčiau rinktis plėvelę.

Tepamos hidroizoliacijos naudojimas

Naudojant tepamą hidroizoliaciją, reikėtų vadovautis šiais žingsniais:

·        Paruoškite pagrindą – jis turėtų būti lygus, švarus, be jokių sluoksnių ar nešvarumų, trukdančių sukibimui.

·        Padenkite pagrindą giliai įsiskverbiančiu gruntu. Šiam tikslui rekomenduojama naudoti teptuką, kad ši medžiaga nepasiektų kitų paviršių.

·        Kai gruntas išdžius, tepkite pirmąjį hidroizoliacijos sluoksnį. Pradėkite tepti juostas prie sienų kampų, jungčių, tarp sienų ir grindų bei vamzdžių.

·        Tose vietose, kur hidroizoliacija turėtų būti pastiprinta (dažniausiai tai yra kampai), papildomai pasitelkite sandarinimo juostą, kurią taip pat reikės užtepti sandarinamąja medžiaga.

·        Po maždaug pusantros valandos užtepkite dar vieną hidroizoliacijos sluoksnį. Kartais papildomai naudojamas ir trečias tepimas, tačiau reikėtų įsitikinti, kad bendras tokios dangos storis neviršys 1 mm (kartais šios rekomendacijos gali skirtis).

·        Kai paskutinis sluoksnis deramai išdžius (tai gali trukti ir apie 4 valandas), galėsite tepti klijus ir pradėti plytelių klijavimo darbus.

Hidroizoliacinės plėvelės klijavimas

Naudodami hidroizoliacinę plėvelę, turėtumėte sekti šiuos žingsnius:

·        Padenkite paviršių klijų sluoksniu ir ant jo užplukdykite plėvelę. Tvirtai ją prispauskite, kad išsistumtų oras. Plėvelę prispausite ir išlyginsite naudodami plastikinę mentelę ar kitą panašų įrankį. Klijais tepkite tokį plotą, kurį iš karto galėsite padengti plėvele – priešingu atveju jų paviršiuje taip pat susidarys plėvelė. Jei nesate dėl to tikri, palieskite šį sluoksnį pirštu.

·        Ant sandūros zonos reikėtų užtepti hermetiko ir jį atsargiai paskirstyti su dantyta mentele. El. parduotuvėje Pigu.lt hermetikai pasižymi plačiu asortimentu, tad tikrai rasite tokį, kuris tiks laukiantiems darbams.

·        Jei plėvelės kraštų neperdengsite, juos galima suglausti ir uždengti elastinga hidroizoliacine juosta.

·        Kampus reikėtų nutepti hermetiku ir tuomet plėvelės kraštus greitai įstatyti į šį sluoksnį, jų pernelyg nespaudžiant. Tuomet naudojant mentelę ar buką metalinį glaistymo įrankį bus galima išspausti orą, plėvelę geriau prispausti ir išlyginti.

Hidroizoliacijos naudojimas vonios kambaryje nėra sudėtingas, tad su tokiais darbais turėtumėte susitvarkyti net ir tuomet, jei šią patalpą įsirenginėsite patys. Labai svarbu pasirinkti kokybiškas priemones – nuo jų priklausys dalis Jūsų sėkmės.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: