Dzūkų žinios

Krikštonių kaimo bendruomenė tvarko kunigo Jono Reitelaičio muziejų

Dalintis:

Artėjant kunigo, istoriko, tautosakininko, liaudies medicinos žinovo, architekto Jono Reitelaičio 140-osioms gimimo metinėms, Krikštonių kaimo bendruomenė ėmėsi tvarkyti žymaus kraštiečio namą-muziejų, atnaujinti ekspoziciją, sutvarkyti interjerą.

Į Kultūros registrą įrašytą namą, kuriame J. Reitelaitis gyveno 16 metų, ėmėsi tvarkyti Krikštonių kaimo žmonės. Kaimo bendruomenės nariai surengė talką: nuskuto senus dažus nuo J. Reitelaičio namo ir nudažė jį naujai.

Noragėlių seniūnė Sandra Jusevičienė sakė, kad J. Reitelaitis atidavė daug savęs Krikštonių kraštui, todėl būtina išsaugoti jį menančius ženklus ir sutvarkyti namą, kuriame jis gyveno.

Kultūros vertybių departamento skyriaus vedėjas Alius Baranauskas pasidžiaugė šia gražia Krikštonių bendruomenės iniciatyva ir tikisi, kad ja paseks ir kitos Lietuvos bendruomenės, kurių kaimuose ar miesteliuose yra į Kultūros registrą įrašytų objektų.

J. Reitelaičio iniciatyva ir pagal jo projektą buvo pastatyta Krikštonių bažnyčia. Krikštonių seniūnaitis Algimantas Baranauskas pasakojo, jog J. Reitelaitis pats dirbo statant bažnyčią. „Nusirengdavo sutaną ir dirbo kartu su žmonėmis“, – pasakojo seniūnaitis.

Šalia bažnyčios esančio J. Reitelaičio muziejaus vidui taip pat reikia remonto. Muziejuje saugomi kunigo daiktai, bažnyčios rakandai, jo austos juostos, čia jis priimdavo ir žolelėmis gydydavo pas jį atėjusius žmones.

Krikštonių bendruomenės pirmininkė Lena Švetkauskienė teigė, jog prieš kunigo jubiliejaus minėjimą ketinama atnaujinti ir muziejų, pakeisti ekspoziciją, pinigų darbams planuojama gauti iš projektinės veiklos.

LRT ir „Dzūkų žinių“ inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: