Dzūkų žinios

Mūsų žemiečiui – garbingas apdovanojimas

Dalintis:
Juozas Žitkauskas.
Panevėžyje įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai „Tarnaukite Lietuvai“. Už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje apdovanotas Juozas Žitkauskas.

Iš Lazdijų krašto kilę žinomi žmonės savo darbais garsina ne tik savo gimtąjį kraštą, bet ir Lietuvą. Jų svarbūs darbai yra pastebimi ir vertinami.

Vienas iš jų – Kapčiamiestyje gimęs žinomas poetas, visuomenininkas Juozas Žitkauskas, kuris praėjusią savaitę buvo apdovanotas Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“.

Praėjusį ketvirtadienį Panevėžio miesto dailės galerijoje vyko iškilminga Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalių „Tarnaukite Lietuvai“ įteikimo ceremonija. Šiais metais Seimo įsteigti medaliai įteikti šešiolikai laureatų.

„Sveikinu Jus tradicinėje Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalių „Tarnaukite Lietuvai“ teikimo ceremonijoje. Susirinkome pagerbti žmonių, kurių darbai, jų vertybėmis grįsta tarnystė Lietuvai įkvepia mus ir tampa pavyzdžiu. Tegul šie apdovanojimai tampa Jūsų darbų įvertinimu ir visų mūsų pagarbos ženklu. Dėkoju už Jūsų indėlį kuriant Gabrielės Petkevičaitės-Bitės idealais grįstą Lietuvą“, – sveikinimo kalboje sakė Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

J. Žitkauskas buvo apdovanotas nominacijoje „Už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje“.

Mūsų žemiečio nuopelnai renginyje buvo pristatyti taip: „Poetas, kraštotyrininkas, kultūros projektų rengėjas ir vykdytojas, dosniai dalijantis save kitiems, ypač gyvenantiems Pietryčių Lietuvoje. Taip radosi „Integruotos literatūros pamokos Rytų Lietuvoje“, „Dainių dialogai Vilnijos krašte“, „Prozos rudenys Lazdijuose“ ir kiti sumanymai. Juozas surengė per 1300 įvairių renginių bei 30 fotografijos parodų visoje Lietuvoje! Jis ir Emilijos Pliaterytės atminimo, ir „Vilniaus dzūkulių“ draugijų pirmininkas, ir jo paties įkurtos leidybinės asociacijos „Slinktys“ pirmininkas. Leidžia „Dzūkų kalendorių“ ir pats rašo eilėraščius gimtąja dzūkų tarme. O kur dar „Dainuojamosios poezijos svetainė“, bardų festivalis „Purpurinis vakaras“. Juozas Žitkauskas plataus kultūros lauko darbininkas, pietryčių Lietuvos kultūros „bitininkas“.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“
Medalio autorius – skulptorius Alfridas Pajuodis.

Apdovanojimas medaliu įsteigtas 2011 m. balandžio 13 d. Seimo valdybos sprendimu Nr. SV-S-1114 pagerbiant iškilią Gabrielės Petkevičaitės-Bitės asmenybę ir skiriamas siekiant skatinti Lietuvos visuomenę dirbti valstybės labui ir jos gerovei, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, brandinančias visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą.
Atsižvelgus į Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viso gyvenimo veiklą, apdovanojimas medaliu yra Seimo paskatinimas už šią veiklą:
• parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą, pilietiškumo ir demokratijos skatinimą;
• filantropinę veiklą, ypač jaunų žmonių saviraiškos skatinimą ir rėmimą;
• savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje;
• visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią tautiškumą ir dvasines vertybes.
Medalis gali būti skiriamas už visuomeninę veiklą Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečiams, piliečių bendruomenėms, asociacijoms ir kitiems fiziniams ar juridiniams asmenims, atitinkantiems apdovanojimo medaliu skyrimo kriterijus. Apdovanojimas medaliu tam pačiam asmeniui gali būti skiriamas tik vieną kartą.
Apdovanojimo medaliu skyrimo kriterijus nustato ir apdovanojamą medaliu asmenį išrenka Seimo valdybos sudaryta Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisija. Kiekvienais kalendoriniais metais skiriami ne daugiau kaip keturi apdovanojimai už kiekvieną Nuostatų 3 punkte nurodytą veiklą.
Iškilmingas renginys, kuriame skelbiamas ir apdovanojamas nugalėtojas (nugalėtojai), vyksta kiekvienais metais kovo 30 d., Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimimo dieną, Panevėžyje. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalį „Tarnaukite Lietuvai“ ir jo liudijimą teikia Seimo Pirmininkas arba jo paskirtas asmuo. Apdovanojimo metu įteikiamas medalis ir medalio liudijimas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: