Dzūkų žinios

„Panettone“ pyragas Velykoms – populiarėjanti mada ant šventinio lietuvių stalo (receptas)

Dalintis:
Rimi. – Vilnius, 2021-08-18(Gedmantas Kropis/Fotobankas).

Nors tradicinių patiekalų ant velykinio stalo tikrai netrūks, lietuviai per šventes vis drąsiau išbando ir kitų tautų patiekalus. Viena iš naujausių velykinio stalo tendencijų – itališkas pyragas „Panettone“, kurį iki šiol pjaustydavome tik Kalėdų proga. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis juo gali pasimėgauti ir itin skaičiuojantys kalorijas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad anksčiau buvęs žiemos švenčių atributu „Panettone“ tampa neatsiejama įvairių šeimos švenčių dalimi. Vieną jų technologė Lina Barčaitė kviečia išsikepti namuose.

Šventėse svarbus saikas

Daugelis norėtų nuo gausaus stalo atsikelti neapsunkę ir kitą dieną nesigraužti, kad vėl persivalgė, bet per šventes tai pavyksta retai, nes vilioja ne tik rečiau valgomi tradiciniai patiekalai, bet ir džiuginantys akį desertai. Juk Velykos neatsiejamos nuo pačių įvairiausių pyragų.

Nenuostabu, kad dėl sudėtingo gaminimo proceso naminiu „Panettone“ anksčiau buvo mėgaujamasi tik kelis kartus per metus. Tačiau šis kupolo formos purus itališkas pyragas, per kelis šimtmečius tapęs Milano konditerių simboliu, taip išpopuliarėjo visame pasaulyje, jog įvairiose šalyse tapo ne tik žiemos švenčių, bet ir įvairių šeimos progų desertu, gardintu razinomis ir cukatais.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė per šventes siūlo ragauti ypatingesnius patiekalus ir nesusivilioti kasdien valgomais: „Matant visą šventinį stalą, reikėtų pagalvoti, kurių patiekalų labiau norėtumėte paskanauti, kurie yra neįprasti, labiau šventiniai. Ir būtent jų stengtis valgyti tiek, kad nesijaustų  persivalgymas. Desertai skirti pasimėgavimui, tad tai nėra kasdienio vartojimo produktas. Šventės metu taip pat vertėtų nepamiršti, kad valgome ir kitokį maistą, tad desertui reikėtų palikti vietos skrandyje.“

Kiekvienas kraštas turi savų tradicinių pyragų iš rafinuotų kviečių miltų, kiaušinių, cukraus, sviesto, kitų papildomų ingredientų. Lietuviai kepa Velykų bobą, o Italijoje mėgstami „Panettone“ bei „Colomba“. „Tai šventiniai, ne kasdieniai ar su sveikatai palankia mityba siejami produktai, taip juos reikėtų ir vertinti – kaip teigiamas emocijas keliantį desertą“, – pažymi gydytoja dietologė. Ji priduria, kad tiek ruošiant kasdienius, tiek šventinius valgius, svarbi įvairovė ir spalvingas, akį traukiantis maistas.

Rimi vadove. 2022-08-08. (Gedmantas Kropis/ BNSFoto)

Turintiems laiko siūlo paeksperimentuoti

„Panettone“ pyragai buvo itin populiarūs kalėdiniu laikotarpiu – jų skonį išbandė ne vienas smaližius. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai jų ieško ne tik prieš šventes, bet ir per įprastus apsipirkimus: „Šiuo metu turime „Mano Dienai“ privačia etikete pažymėtų „Panettone“ pyragų, kurie yra kepti „Rimi“ kepyklose: tiek klasikiniai, tiek su skirtingais pagardais – šokoladiniai, su razinomis ar spanguolėmis. Prekiaujame ir atvežtiniais „Panettone“ pyragais, taip pat pirkėjų laukia tradicinės Velykų bobos ir gardūs velykiniai specifinės formos keksai su cukatais.“

O. Suchočeva pasakoja, kad pirkėjai vertina tradicinių skonių „Panettone“ pyragus, tad juos kepant laikomasi klasikinio gamybos proceso: „Skiriame laiko tešlos rauginimui, kildinimui ir minkymui. Be to, saldinimui vietoje cukraus naudojame medų. Jei norite, kad „Panettone“ kuo ilgiau išliktų švieži, laikykite juos supakuotus į plastiką arba medžiaginiame maišelyje, kambario temperatūroje. Taip laikant, jie galios net iki dviejų mėnesių, bet patartina suvartoti greičiau – tuomet „Panettone“ skonis bus ryškesnis, jis bus puresnis, neišsausėjęs.“ 

Komercijos operacijų vadovė primena, kad norint sutaupyti apsiperkant Velykoms verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais ypatingais pasiūlymais, nuolaidomis ir iš anksto apgalvoti, kokių šventinių pirkinių jums reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas. Be to, turite galimybę ne tik apsilankyti fizinėse parduotuvėse, bet taip pat apsipirkti internetu – prieš šventes taip sutaupysite laiko“, – pataria O. Suchočeva.

Nors gardaus pyrago gamybos namuose technologija nėra paprasta, rezultatas atperka pastangas. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria pirmiausia pasiruošti raugą ir vaisius, o tik vėliau maišyti ir kildinti tešlą: „Taip pat, kadangi pyragas yra kupolo formos, svarbu turėti specialią kepimo formą, nors tinka ir atsegamos 20 cm gylio tortų formos. Svarbu vėsinant pyragą jį laikyti apverstą – kad nesukristų ir nepakeistų formos. O jeigu neturite ambicijos patys jo kepti, bet labai norite paragauti, telieka išsirinkti iš jau paruoštos mūsų technologų produkcijos.“

Naminis „Panettone“ pyragas

RECEPTAS

Pyragui reikės:

4 šaukštų šilto pieno;

7 g sausų mielių;

150 g cukraus pudros;

250 g minkšto sviesto;

5 kiaušinių;

2 šaukštelių vanilės ekstrakto;

1 vnt. citrinos (nutarkuotos žievelės);

1 vnt. apelsino (nutarkuotos žievelės);

550 g kvietinių miltų;

80 g tamsių razinų;

80 g šviesių razinų „Sultana“;

3 šaukštai tamsaus romo;

100 g citrinų ir apelsinų cukatų.

Papuošimui:

30 g migdolų;

2 šaukštų cukraus pudros;

1 kiaušinio baltymo.

Kaip gaminti: 

  1. Šiltą pieną supilkite į dubenį, suberkite mieles, 1 šaukštelį cukraus ir palikite kelioms minutėms.
  2. Likusį cukrų suberkite į didelį dubenį kartu su sviestu bei vanilės ekstraktu plakite, kol masė pašviesės,
  3. Įmaišykite citrinos ir apelsino žievelių. Po truputį įmuškite kiaušinius.
  4. Miltus suberkite į didelį dubenį, sumaišykite su žiupsneliu druskos ir viduryje padarykite duobutę. Supilkite mielių mišinį, tada sviesto ir kiaušinių mišinį ir dideliu šaukštu išmaišykite, kad gautųsi minkšta tešla. Paminkykite ją apie 5 minutes. Tešla turėtų būti gana lipni.
  5. Išverskite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite dar 10 minučių, kol ji taps minkšta ir elastinga. Kad masė neliptų prie rankų, šiek tiek ją pabarstykite miltais, bet stenkitės jų nepadauginti. Tešlą dėkite į riebalais pateptą dubenį ir uždenkite. Palikite šaldytuve per naktį.
  6. Sudėkite razinas į nedidelį puodą su romu ir ant nedidelės kaitros kaitinkite 5-7 minutes, kol vaisiai sugers skystį. Atidėkite į šalį, kad atvėstų.
  7. Kai tešla pakils, išverskite ją ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite dar 5 minutes. Palaipsniui įmaišykite išmirkytas razinas ir cukatus. Iš tešlos suformuokite rutulį ir sudėkite į paruoštą skardą. Jei naudojate 20 cm torto formą, apvyniokite ją kepimo popieriumi taip, kad jis būtų maždaug 5 cm aukščiau skardos krašto, ir apriškite popierių virvele. Tai padės sulaikyti tešlą jai kylant. Lengvai pridenkite tešlą ir, priklausomai nuo kambario temperatūros, palikite 3-4 valandas, kol ji padvigubės.
  8. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Sumaišykite migdolus, cukraus pudrą, kiaušinio baltymą ir švelniai aptepkite pyrago viršų. Dėkite į orkaitę ir kepkite 40-50 minučių, kol pyragas pakils, o į jo vidurį įsmeigtas iešmelis bus sausas. Palikite 10 minučių atvėsti skardoje ir tik tada išimkite. Palikite visiškai atvėsti, tada apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: