Dzūkų žinios

Merkinėje dažais apipilta Adolfo Ramanausko-Vanago skulptūra

Dalintis:

Pirmadienį ryte Merkinės miestelį sukrėtė žinia, dažais apipilta Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago skulptūra. Vietos bendruomenė spėlioja, kad vandalizmo atvejis gali būti susijęs su Rusijoje garbinama gegužės 9-ąja.

Kad skulptoriaus Gintauto Lukošaičios darbas „Vanagas su vanagėliais“ apipiltas baltais dažais pirmadienį ryte pastebėjo vietos gyventojai. Apie tai pradžioje pranešta seniūnui, o šis iškvietė policijos pareigūnus. Baimindamiesi, kad skulptūra nebūtų pažeista valymo priemonių muziejininkai susisiekė su autoriumi, kuris užtikrino, kad naudojant chemines priemones skulptūra nebus pažeista. Dažus bandė nuimti Merkinės krašto muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas ir seniūnijos atstovai. Skveras, kuriame pastatyta skulptūra legendiniam partizanų vadui kameromis nestebima, tačiau miestelyje yra vaizdo stebėjimo sistemų.

„Be abejo tai yra simbolinis aktas ir panieka laisvės kovotojams – partizanams, Lietuvos valstybei bei mums, kaip Lietuvos tautai“, – sakė Merkinės krašto muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas, kuris ir pasiūlė skulptoriui G. Lukošaičiui monumentą statyti Merkinėje.

Po šio įvykio sujudo vietos bendruomenė, pasmerkusi vandalizmo aktą. Merkinės gyventojai pradėjo aukoti lėšas vaizdo kamerų įrengimui. Tai jau ne pirmas atvejis, kai Varėnos rajone darbuojasi vandalai. Būta atvejis, kai dažais išpaišytos svastikos žydų kapuose.

Tą pačią dieną pastebėta, kad Būdviečio seniūnijoje Bielėnų kaime A. Ramanausko-Vanago medinė skulptūra apipilta dažais ir į ją įsmeigtas kirvis. Čia yra A. Ramanausko-Vanago gimtoji sodyba, yra pastatytas koplytstulpis, informacinė lenta. Suniokotą skulptūrą pastebėjo seniūnė, ji informavo policiją. Dėl Viešosios tvarkos pažeidimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: