Dzūkų žinios

Miesto šventę Lazdijai dedikavo savo krašto žvaigždei – poetui Sigitui Gedai: prisimins jo jaunystę

Dalintis:

2023 metai, minint 80-ąsias gimimo metines, paskelbti Sigito Gedos metais Lazdijų krašte. Tad nenuostabu, jog ir ruošiantis didžiausiai tradicinei miesto šventei „Pasienio fiesta“ nuspręsta ir atsispirti nuo šio žmogaus atminimo bei kūrybos. Bet tai ne visos pramogos ir linksmybės, kurios laukia lazdijiečių ir svečių.

Padiktavo šventės temą

Jau šį savaitgalį, birželio 2–3 dienomis, vyksiančios šventės tema – „Danguje ir žemėj, vandeny“ – atspindi visą kraštą ir jame gyvenančius bei poilsiaujančius žmones, besikeičiantį, saulėtą ar apniukusį dangų, gaivų orą ir gyvybe alsuojančius, tvirtai žemėje įsišaknijusius medžius, juos aplankančius paukščius, tyrus ir žuvingus ežerus bei upelius. Nepaprastai gražu ir simboliška tai, kad visą šventės teritoriją bei visas tarp žemės ir dangaus besisukančias veiklas apjuos tekantis Lazdijos upelio vanduo.

Neatsitiktinai šventė pradedama simboliškai pagerbiant S. Gedos gyvenimą iki studijų Dzūkijoje – Lazdijų krašto muziejus kviečia į fotografijų parodą „Sigito Gedos jaunystė Dzūkijoje“ bei Dianos Lukošiūnaitės karpinių parodą. O vienu pagrindinių akcentų „Pasienio fiestoje“ tampa meninė programa pagal S. Gedos kūrybą „Giesmė apie žmogų ir paukštį“, kurioje dalyvauja daugiau nei 100 dalyvių!

Pasienio fiestos“ šventinė eisena.

Vietos, kur gimė pirmosios eilės

Vienas iškiliausių poetų gimė Lazdijų rajone – Paterų kaime, kuriame gyventojus galima suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų. Anksti buvo pastebėtas jo talentas mokslui – sesės ir broliai pamena, kad skaityti išmoko pats, niekam nė nepastebėjus kaip, o laiką noriai leisdavo vienas – paniręs į savo kuriamus eilėraščius.

Vidurinę mokyklą lankė netoli esančiuose Veisiejuose, kurie jubiliejaus ir atmintinų metų proga vos prieš savaitę pristatė naują skulptūrą „Paukštis – žmogus“. Žinomo skulptoriaus Kęstučio Musteikio kūrinyje susipina pagrindiniai simboliai: ažūrinis žmogaus siluetas, metaliniais apkaustais saugoma eilėraščių skrynelė ir ant peties tupintis baltas paukštis.

Nors pirmoji S. Gedos debiutinė eilėraščių rinktinė „Pėdos“ išleista tik 1966 metais, kai tik baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas, niekas neabejoja, jog pagrindą visam tam padėjo Dzūkijos gamta. Kas žino, gal ir pirmuosius „Baltosios varnelės“ posmus Sigitas parašė stebėdamas saulėlydį Veisiejus supančiame Ančios ežere.

„Pasienio fiestos“ akimirka.

Apdovanos du lazdijiečius

S. Geda buvo ir pirmasis Lazdijų rajono garbės pilietis. Šis titulas jam suteiktas 2001 m. gegužės 28 d. Šiemet miesto šventės metu šis titulas bus suteiktas dar dviem nusipelniusiems lazdijiečiams – Gintautui Kūlokui ir Jonui Miliui.

„Pasienio fiestoje“ taip pat netrūks ir kitų linksmybių – penktadienį 17 val. jos prasidės iškilminga eisena, kurioje dalyvauja turbūt visos krašto įstaigos ir daugybė įmonių atstovų, pasipuošę pagal šventės temą „Danguje ir žemėj, vandeny“.

Po iškilmingo atidarymo, tautodailės ir amatų mugės lankymo linksmybės tęsis vakaro koncerte, kurį vainikuos dainininko Vaido Baumilos pasirodymas.

Vištų lenktynių akimirka.

Vištų varžybos

Šeštadienį linksmybės prasidės nuo pačio ryto – prie Baltajo ežero nuo 7 valandos aistras kurstys spiningavimo varžybos. 10 val. apsipirkti, ragauti ir edukacijose dalyvauti kvies mugės dalyviai. Scenoje nesustojamai vyks Lazdijų krašto ir svečių iš kitur pasirodymai, na, o intrigas kurstys žiūrovų laukiamos vištų bėgimo varžytuvės. Pastaraisiais metais šiose išskirtinėse varžybose Lazdijų miesto parke sulaukiama vis daugiau ne tik dalyvių, bet ir žiūrovų.

Taisyklės paprastos – plačioje, iki 10 metrų ilgio trasoje plojimais, šūksniais, padrąsinimais dalyviai turi paskatinti vištą kuo greičiau įveikti neilgą atstumą. Kieno višta greičiausiai įveikia distanciją, tas laimi 300 Eur piniginę premiją. Galimybė varžytis suteikta ir vištų neauginantiems svečiams – prieš renginį bus galima išsinuomoti plunksnuotą bėgikę. Taip pat pabrėžiama, kad užtikrinamos visos gyvūnų teisės – teisėjai, tik pastebėję nenorinčius, baikščius ir stresą patiriančius naminius paukščius, iš trasos juos diskvalifikuos. Tiesa, varžytuvės vyksta ne tik tarp vištų, bet ir jų šeimininkų – prizai taip pat skiriami už kūrybišką pasirengimą rungtynėms, įdomią šeimininko aprangą ir originalumą.

Na, o šventinė vakaro programa prasidės kartu su tarptautinio akordeonininkų festivalio dalyviais bei Lazdijų krašto, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos kolektyvais. Nuo 22 val. ištikimiausius šventės svečius linksmins grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ ir MAN–GO, o vidurnaktį renginio kulminacija – ekstremalus akrobatinis dviratininkų šou iš Latvijos.

„Pasienio fiestos“ akimirka.

„Dzūkų vaišingumas ir draugiškumas žinomas visiems, o šį savaitgalį tuo galės įsitikinti kiekvienas atvykęs į Lazdijus“, – atvykti į šventę kviečia Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: