Dzūkų žinios

Pasiruoškite naujiems atradimams – „Keliauk Lietuvoje“ pristato Lietuvos pilis ir dvarus

Dalintis:
Ilzenbergo dvaras ir ežeras iš paukščio skrydžio. (Irmantas Gelūnas / EDEN projektas / Autorinės teisės)

Ar žinojote, kad Ilzenbergo dvaro ūkyje rasite vieną šiauriausių pasaulio vynuogynų po atviru dangumi, Platelių dvare veikia vienintelis Europoje Užgavėnių muziejus, o Kelmės dvaro sodyboje lankytojai gali pasijusti tarsi svečiuose pas Šiaurės Amerikos indėnus: pasėdėti vigvame ir paragauti kukurūzinių irokėzų paplotėlių! Siekdama paskatinti keliautojus atrasti atgimstantį mūsų šalies istorinių pastatų grožį, unikalų kultūros paveldą bei siūlomas pramogas, Lietuvos nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ drauge su regioniniais turizmo informacijos centrais dalijasi nauju kelionių maršrutu, kuriame – beveik 80 Lietuvos pilių ir dvarų.

Šalyje yra beveik šeši šimtai istorinių pastatų, kai kurie jų – unikalūs ne tik mūsų krašte, bet ir visame Baltijos regione. Kasmet šalies pilys ir dvarai pasitinka svečius su dar daugiau pramogų ir kultūrinių bei edukacinių renginių.

Kaip teigia „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė, apsilankymas Lietuvos pilyse ir dvaruose šiandien tampa įspūdinga galimybe visais pojūčiais pasinerti į krašto istoriją: „Lankytojų laukia ne tik ekspozicijos, bet ir įvairūs teminiai renginiai, šventės, festivaliai, edukaciniai užsiėmimai ir interaktyvūs potyriai, kai galima patiems išbandyti mūsų protėvių amatus, kai kuriuos kasdienius darbus ar laisvalaikio pramogas, paragauti autentiškų valgių.”

N. Sutkaitytė tiki, jog „Keliauk Lietuvoje“ pristatomas pilių ir dvarų žemėlapis mūsų tautiečiams taps puikia paskata dar geriau pažinti savo šalį, atrasti ir patirti tai, kas dar neišmėginta ir pažvelgti į pažįstamas vietas nauju žvilgsniu. Lietuvoje gausu dar neatrastų istorijos ir kultūros turtų – ir jie laukia jūsų!

Žemėlapyje dvarai ir pilys suskirstyti į keturias grupes, pagal jų lokaciją: Šiaurės Lietuvos, Rytų Lietuvos, Pietų Lietuvos bei Vakarų Lietuvos. Kiekviename regione sau patrauklių objektų ras ir kultūros, ir gastronomijos, ir architektūrinio paveldo entuziastai, taip pat – aktyvaus laisvalaikio mėgėjai.

Štai keletas išskirtinių vietų, o visą jų sąrašą rasite čia: https://lithuania.travel/lt/news/lietuvos-pilys-ir-dvarai.

Ilzenbergo dvaras ir ežeras iš paukščio skrydžio. (Irmantas Gelūnas / EDEN projektas / Autorinės teisės)

Meilės sala ir kukurūzų labirintas – kur jie?

Jos ir dar daugiau atrakcijų laukia Ilzenbergo dvare. Rokiškio krašte, tarp dviejų – Ilgio ir Apvalaso – ežerų, ant kalvos, 1515 m. baronas Berntas fon Kersenbrokas įkūrė Ilzenbergo dvarą. Tai vienintelis Baltijos šalyse pilnai atkurtas, ūkininkaujantis harmonijoje su gamta, dvaras. Čia visus metus organizuojamos 500 metų istoriją menančios ekskursijos ir natūralių ūkio produktų degustacijos, o mažieji lankytojai kviečiami susipažinti su vietos gyventojais: žąsimis, triušiais, karvytėmis, avimis.

Ieškantys ramybės gali mėgautis harmonija, vaikščiodami po šimtametį 17,5 ha išpuoselėtą parką, sodą ir vynuogyną bei Meilės salą daugiau kaip 3 km ilgio takais, su „jonvabalių siena“ ir laukine gyvūnija, įrašyta į Raudonąją knygą.

Plungės dvaras. (Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.)

Lietuvos Versalis pasijuskite lyg aristokratai

Dvaro rezidenciją kūręs Mykolas Oginskis su vokiečių architektu Karlu Lorencu lygiavosi į dvarų kultūros etaloną, Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV šedevrą – Versalį. Todėl pabuvoję kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmuose galėsite pasijusti lyg trumpam nusikėlę į Prancūziją. Ne veltui jie vadinami Žemaitijos Versaliu. Išlikę net 10 paminklinių dvaro ansamblio statinių, tarp kurių – neorenesansinio stiliaus rūmai su dviem oficinomis, neogotikinės arklidės-žirgynas. Rūmai yra vienas gražiausių XIX a. Lietuvos architektūros paminklų. Išlikusi ir laikrodinė-oranžerija, imituojanti Florencijos gotikos šedevrą – Vekjo rūmus (it. Palazzo Vecchio). Dabar laikrodinėje-oranžerijoje įsikūrusi Plungės viešoji biblioteka.

Gačionių dvaras. (Dainius Švagždys / Autorinės teisės / Lietuvos pilys ir dvarai)

Išskirtiniai mediniai rūmai paukščių apsuptyje

Tai – Gačionių dvaro sodyba Rokiškio rajone, supama nuostabaus parko, kurio medžiuose yra daugiau nei 30 inkilų. Ar žinojote, kad Józefo Weyssenhoffo garsiojo kūrinio „Sabalas ir panelė“, veiksmas vyko ir Gačionyse? Čia nepriekaištingai sutvarkyto parko pavėsyje prie Gačionių ežero baltomis kolonomis ir jaukia veranda viliojantis medinis Gačionių dvaras atkurtas vien barono Piotro Rozeno entuziazmu. Ši dvaro sodyba laikoma viena stilingiausių ir geriausiai prižiūrimų ne tik Rokiškio krašte. Tokie naujojo klasicizmo stiliaus mediniai rūmai – tikra retenybė, Baltijos šalyse jie yra ir vieninteliai atkurti autentiški mediniai dvaro rūmai, priklausę vienai šeimai.

Žagarės dvaras. (Andrius Aleksandravičius)

Elegantiški vėlyvojo klasicizmo dvaro rūmai ir vyšnių fiesta

Puošniame didžiuliame parke netoli Latvijos sienos įsikūrusi Žagarės dvaro sodyba lankytojus traukia ne tik nuostabiais rūmais ir įspūdingu ilgaamžiu parku, bet ir jau tradiciniu tapusiu Žagarės vyšnių festivaliu. Kasmet liepos mėnesį dvaro parke koncertuoja žymiausi Lietuvos muzikos atlikėjai, šurmuliuoja turgus. XVI a. pastatytas dvaras išskirtinius bruožus įgijo XIX a. viduryje, kai jame šeimininkavo rusų grafai Naryškinai, atvežę angliškos architektūros idėjų. Iki šių dienų išliko net 21 dvaro sodybos pastatas, iš kurių garsiausi – seniausias (1770–1780 m.) iš lauko riedulių statytas malūnas Lietuvoje, istorinis žirgynas. XIX a. įkurtas dvaro žirgynas veikia iki šiol.

Zyplių dvaras. (Dovilė Jakštaitė / Keliauk ir ragauk / TV projektas)

Oazė meniškoms sieloms… su Napoleono Bonaparto pėdsakais

Zyplių dvaro sodyba, vienas iš jauniausių dvarų Lietuvoje dažnai vadinamas meno mėgėjų meka. Į dviejų kiemų tipo sodybą atvykstama dėl kasmet vykstančių muzikos festivalių, tautodailininkų plenerų, meno galerijų. Bene labiausiai Zyplių dvaras garsėja tuo, kad XIX a. pradžioje dabartinė dvaro teritorija priklausė Prancūzijos imperatoriui Napoleonui Bonapartui. XIX a. viduryje įkurtą Zyplių dvaro ansamblį sudaro 11 išlikusių pastatų. Šiuo metu buvusiuose rūmuose, arklidėse, kairiojoje oficinoje ir svirne yra įrengtos galerijos, kuriose eksponuojama daugybė meno dirbinių. Viename iš dvaro ūkio pastatų įkurta kalvė, kitame – keramikos dirbtuvės.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: