Penktadienį – Europinė kaimynų diena. Kaip ir į antrosios pusės, taip ir į kaimynų širdis kelias dažnai driekiasi per skrandį. Vaišės būriui žmonių gali gąsdinti dažną šeimininką, tačiau yra išeitis – paprasti visos skardos patiekalai. Jų paruošimas – minučių klausimas, o nebrangūs ingredientai nevargins ir kišenės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą vidutinis pirkėjų krepšelis padidėja – tai lemia dažnesni draugų susibūrimai ir šventės.
„Šylant orams dažno gyvenime daugėja susitikimų su artimaisiais, draugais. Tai atsispindi ir pokyčiuose apsiperkant: pavyzdžiui, pirkėjai dažnai šašlykų, kepsnių perka didesniais kiekiais, renkasi šeimynines jau paruošto maisto pakuotes, kad sutaupytų laiko virtuvėje. Taip pat paklausūs pasiūlymai, kai du tuos pačius produktus galima įsigyti už vieno kainą“, – pastebi V. Budrienė.
Vienos skardos patiekalų pliusai
Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pastebi, kad vienos skardos patiekalai ypač populiarūs tarp skubančių arba nenorinčių daug laiko virtuvėje leisti žmonių.
„Šitaip pietų, vakarienės, užkandžių ar net deserto paruošimo laikas yra minimalus – tereikia sudėti ingredientus į skardą, o orkaitė atlieka visą darbą. Didelis pliusas ir tai, kad susitvarkymas taip pat neužims daug laiko – nes maisto gamybai nesunaudosite daug indų“, – sako maisto žinovė.
Visos skardos patiekalai savo gerbėjų ratą turi ne tik dėl paprastumo, bet ir dėl to, kad juos lengva adaptuoti pagal savo skonį, mitybos režimą ar kišenę.
„Lengva ir paprasta nebūtinai turi būti nuobodu. Kombinacijų yra begalė, todėl drąsiai galima siūlomą receptą keisti pagal tai, kokių daržovių turite, kokią mėsą mėgstate, taip pat šis variantas puikiai tinka panaudoti mėsos ar produktų likučius – nieko neišmesite ir sutaupysite. Be to, kepant skardoje lengvai galima pasiruošti ypač sveiką vakarienę. Galite naudoti daugiau daržovių, o riebių padažų nereikės, nes pakaks šlakelio kokybiško aliejaus“, – teigia V. Juodkazienė.
Patarimai, kaip paruošti tobulą pagrindinį patiekalą skardoje
Nuspręskite, kas taps pagrindiniu ingredientu. Skardoje labai lengvai galima paruošti tiek vištieną, tiek jautieną ar kiaulieną. Puikus pasirinkimas yra ir lašiša ar krevetės. Jei prioritetą teikiate augalinės kilmės baltymams, išbandykite tofu arba avinžirnius.
Likusią skardos dalį užpildykite daržovėmis. Tiks viskas, ką turite namuose: brokoliai, morkos, žiediniai kopūstai, bulvės, paprikos, šparaginės pupelės. Patogiausia naudoti tokias daržoves, kurių kepimo laikas yra panašus.
Marinatui – paprasčiausi ingredientai. Prieš šaunant skardą į orkaitę, reikėtų viską aplieti marinatu. Tai gali būti laiko patikrintas naminis įmantrus receptas, bet kuo puikiausiai tiks tiesiog aliejus su šiek tiek citrinų sulčių ir, pavyzdžiui, česnaku ar garstyčiomis. Nepamirškite ir prieskonių – šiek tiek druskos, pipirų, žolelių.
V. Juodkazienė įsitikinusi, kad paprasta ir lengva nereiškia, kad bus nuobodu. Ji dalijasi trimis idėjomis vakarėliui – skardoje galite paruošti tiek užkandį, tiek pagrindinį patiekalą, tiek desertą.
Užkandžiui: užkepti Nachos kukurūzų traškučiai
Reikės:
0,5 kg maltos jautienos
Taco prieskonių
1 maišelio kukurūzų traškučių
1 skardinės juodųjų pupelių, nuplautų ir nusausintų
2 puodelių gerai besilydančio sūrio (galite maišyti čederį ir fermentinį)
Pasirinktinai:
Kubeliais pjaustyto pomidoro
Kubeliais pjaustyto raudonojo svogūno
Kubeliais pjaustyto avokado
Šviežių arba marinuotų Chalapos paprikų
Grietinės
Gvakamolės
Šviežių kalendrų
Salsos
Gaminame: Maltą jautieną iškepkite keptuvėje, kol paruduos. Įberkite „taco“ prieskonių, išmaišykite ir nusausinkite riebalus. Traškučius paskleiskite ant didelės skardos. Ant viršaus sudėkite maltą jautieną, pupeles ir sūrį. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys – apie 5 minutes. Išimkite iš orkaitės ir ant viršaus uždėkite norimų priedų. Patiekite iš karto, kol dar šilta.
Pagrindiniam patiekalui: sveika ir sultinga vištiena su daržovėmis
Kubeliais supjaustytos vištienos krūtinėlės arba šlaunelių mėsos
Stambiai pjaustytų paprikų
Nedideliais kubeliais pjaustytų bulvių (kad greičiau iškeptų)
Šparaginių pupelių
Ketvirčiais supjaustytų pievagrybių
Pasmulkintų brokolių žiedynų
Kitų turimų daržovių
5 šaukštų aliejaus
2 a. š. čili miltelių
1 a. š. maltos paprikos
1 a. š. cukraus
1 a. š. svogūnų miltelių
1 a. š. česnako miltelių
1 a. š. maltų kumino
Gaminame: Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišykite visas daržoves ir vištieną. Atskirame dubenėlyje paruoškite marinatą – sumaišykite aliejų ir prieskonius. Supilkite ant vištienos ir daržovių, gerai išmaišykite. Tolygiu sluoksniu paskleiskite mišinį ant kepimo skardos. Kepkite 10 minučių, pamaišykite ir kepkite dar 10-20 minučių, arba kol vištiena bus iškepusi, o daržovės pakankamai minkštos. Patiekite su ryžiais, salotomis arba šviežiomis daržovėmis.
Desertą sumaišysite vos per 5 minutes: ananasų pyragas
Reikės:
2 skardinių pjaustytų ananasų
1 pakuotės pyrago mišinio
120 g sviesto, ištirpinto
75 g rudojo cukraus
Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros ir gausiai ištepkite sviestu arba išpurkškite aliejumi kepimo formą (idealiai tinka 23×33 cm dydžio). Ant dugno dėkite 2 skardines nusausintų ananasų gabaliukų ir juos tolygiai paskleiskite. Pasilikite sulčių iš vienos skardinės! Pagal instrukciją paruoškite tešlą pyragui ir ja apipilkite ananasus. Viršų apšlakstykite pasiliktomis ananasų sultimis, tada supilkite ištirpintą sviestą. Stenkitės sudrėkinti kuo daugiau pyrago paviršiaus. Ant viršaus sutrupinkite rudąjį cukrų, tada kepimo indą uždenkite aliuminio folijos lakštu. Kepkite 45 minutes 175 laipsnių karščio orkaitėje, vidurinėje lentynoje. Nuimkite foliją ir kepkite dar 15 minučių. Iškepęs pyrago viršus turėtų būti auksinis ir šiek tiek traškus. Iškepusį pyragą ištraukite ir palikite šiek tiek atvėsti (apie 10 min.), tada patiekite šiltą. Puikiai derės su ledais.
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė