Dzūkų žinios

Darniai Lietuvos regionų plėtrai – ES investicijų milijardai

Dalintis:

Žmonėms gera gyventi ir kurtis ten, kur yra darbo vietų, kur galima jaustis saugiai, džiaugtis arti esančiu darželiu, mokykla, poliklinika, kultūros namais ar teatru. Kad tai nebūtų prabanga netgi atokiausiuose šalies kampeliuose, šiandien jau nuveikta išties nemažai. Kasdienes pastangas mažinti gyvenimo kokybės atotrūkį tarp Vilniaus bei kitų Lietuvos regionų skatina ir Europos Sąjungos investicijos.

Su nauju, jau įsibėgėjančiu 2021–2027 m. ES finansavimo periodu šie siekiai įgyja dar didesnį pagreitį, o apie regionams skiriamą išskirtinį dėmesį byloja iškalbingi skaičiai: daugiau 4,2 mlrd. eurų ES struktūrinių fondo lėšų bus nukreipti ne į sostinę, o atiteks kitoms Lietuvos apskritims.

Finansavimas pasieks kiekvieno regiono tikslus

Kiekvienas Lietuvos regionas turi gausybę galimybių augti, tik svarbu atrasti kiekvieno išskirtinumą ir jį tinkamai išnaudoti. Ir šiuo ES finansavimo laikotarpiu tam yra sukurta ne viena priemonė Finansų ministerijos teigimu, ypatingas dėmesys bus skiriamas smulkiajam bei vidutiniam verslui regionuose kurti bei plėtoti, tam bus plečiamas ir didinamas verslo inkubatorių, centrų, verslo „spiečių“ pajėgumai (iš struktūrinių ES fondų verslo pradžiai vienam gavėjui numatyta iki 800 tūkst. eurų).

Taip pat – inovacinėms veikloms skatinti. Pavyzdžiui, ES finansavimas regionams suteikia puikias galimybes įvairių startuolių proveržiui. Regionuose veikiantys „Spiečiai“ jau dabar suteikia galimybę aktyviam jaunimui įgyvendinti savo verslo idėjas, o naujo periodo beveik 4 mln. eurų ES investicijų tokiems projektams sukurs ne vieną darbo vietą.

Dėl ES investicijų panaudojimo regionai spręs patys

Tik priminsime, kad regionams suteikiama daugiau laisvės patiems priimti sprendimus dėl savo teritorijos plėtros ir lėšų panaudojimo atitinkamiems projektams – tam skirta 1,6 mlrd. eurų.

Gyventojai, bendruomenės, vietos savivalda gali patys nuspręsti, ko jiems iš tiesų reikia.

Taip pat, Naujasis Europos Sąjungos investicinis laikotarpis atveria ypač plačias galimybes Lietuvos regionams tapti patraukliais investicijų ir ekonomikos centrais. Numatoma investuoti ne tik į didžiuosius miestus, bet ir kitus penkis regioninius centrus – Alytų, Marijampolę, Tauragę, Uteną, Telšius. Siekiama šiuose miestuose ir regionuose skatinti verslumą, naujų darbo vietų kūrimą, didinti žmonių gyvenimo kokybę, kartu spręsti ekonominius, aplinkos, klimato, demografinius ir socialinius uždavinius.

Kuriant 2021-2027 m. ES investicijų planus daugiausia dėmesio skiriama žmogui. Įsiklausoma į vietos žmonių, bendruomenių, ekspertų nuomones ir investuojama, kad visoje Lietuvoje aplinka, viešoji infrastuktūra ir paslaugos būtų prieinamos, saugios ir patogios visiems. Tam, kad kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos, amžiaus, socialinės padėties, sveikatos būklės ir t.t., jaustųsi svarbus ir reikalingas.

ES INVESTICIJOS LIETUVAI

Šiuo metu yra įsibėgėjęs naujasis ES investicijų etapas Lietuvoje, kuris truks iki 2027 m., o per jį ekonominės ir socialinės gerovės augimui bus skirta beveik 8 mlrd. eurų.

Visos investicijų programos suplanuotos taip, kad būtų mažinami šalies regioniniai skirtumai, skiriant didžiausią dėmesį inovatyvesnei, žalesnei ir pažangesnei Lietuvai Kurti.

Informavimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: