Dzūkų žinios

Jaunosios daržininkės užaugintas gėrybes perka svečiai iš Izraelio, Vokietijos, Lenkijos

Dalintis:
Undinė Tumavičiūtė savo ūkyje užaugintas daržo bei sodo gėrybes parduoda turguje Druskininkuose, kur apstu poilsiautojų bei turistų.

Dineta Babarskienė

Undinė Tumavičiūtė – VDU Agronomijos fakulteto augalinių maisto žaliavų kokybės ir saugos studentė. Savo žinias ji įtvirtina praktiškai savo  šeimos ūkyje – Spartų ir Šlavantų kaimuose, Veisiejų seniūnijoje.

Savo ūkyje užaugintas daržo bei sodo gėrybes ji parduoda turguje Druskininkuose, kur apstu poilsiautojų bei turistų. „Daug turistų iš Izraelio, kurie turguje perka lauktuves į namus, taip pat vokiečių, lenkų yra“, – pasakoja Undinė. Prekyba neprailgsta, nuobodžiauti nėra kada, pirkėjų daug, išparduoda viską, ką nusiveža. Tad į turgų vyksta vis su pilnesnėmis dėžėmis daržo gėrybių. Kainos pirkėjų neatbaido, žmonės perka tikrai noriai. „Daržovės auga, jų tikrai turime“, – tvirtina Undinė.

„Kol kas lyg ir lėčiau auga tik morkos ir burokai, bet jiems dar laiko augti yra, tad, manau, tikrai užaugs“, – sako ji. Lambukus jau veža į turgų: kilogramas – 2 Eur. Ypač domisi žmonės česnakų žiedais. „Pirko pabandymui. Juos, pasirodo, naudoja nuo amarų: užraugia, paskui karštu, šaltu vandeniu vis užpila, nupila, o galiausiai tokiu paruoštu skysčiu purškia augalus. Kiti naudoja užtepėlių gamybai“, – aiškina ji. Kilogramas česnakų žiedų – 3 Eur. „Jie lengvi, tai jei kilogramą perka, tikrai nemažai į namus jų parsineša“, – tvirtina prekeivė. Jau siūlo pirkėjams ankstyvuosius kopūstus: kilogramas – 1.50 Eur. „Vežėme kopūstų lapų bandoms, bet jais ne itin susidomėjo žmonės. Pernai turėjome užsakymą iš vienos šeimininkės, kuriai reikėjo nemažai kopūstų lapų bandoms. Ir šiemet, ko gero, turėsime“, – sako daržininkė. Žirnius taip pat parduoda. Jų kilogramas 3 eurus kainuoja. Parduoda ir agrastus. „Agrastus perka vyndariai. Jie iš agrastų gamina vyną. Jau turime užsakymų priskinti agrastų. Auginame ir agrastų hibridus, tai ir jų jau užsakyta. Dėl spalvos ims vynui gaminti. Vyndarė sakė, kad agrastų vynas tik ypatingiems svečiams“, – pasakoja Undinė. Perka žmonės ir juoduosius serbentus, ir vyšnias. „Trešnes jau baigiame išparduoti. Pavyko apsaugoti nuo paukščių“, – sako ji. Jau ir pirmosios cukinijos užaugo iki tinkamo dydžio. „Jau pirmąsias nupjovėme. Iškart nupirko“, – patikina daržininkė. Naminių žemuogių stiklinė – 5 Eur. „Svečiai iš Izraelio labai perka žemuoges. Nori ir paragauti, o ir žino, kad jose daug vitaminų“, – teigia pašnekovė. Sako, kad džiovintus grybus veža namo lauktuvių. Tik ar bus šiemet tiek grybų, kad pridžiovinti būtų galima – nežinia. Veža parduoti ir žalumynų: krapų, svogūnų laiškų. „Šiemet turime naujų daržovių, kokių dar neauginome anksčiau. Baltus burokėlius auginame. Pabandėme nuvežti į turgų, nupirko“, – pasidžiaugia ji. Darbo daržuose netrūksta ir dabar: dirba anksti ryte ir vėlai vakare, mat dienos karštyje darbuotis tikras pragaras.

„Jau ir obuolių čipsus baigiame išparduoti“, – tarsteli ji. Tiesa, Undinė neslepia, kad kartais ją prajuokina pirkėjai, kurie, ko gero, kaimo nė iš tolo nėra matę. „Klausia, ar džiovinti obuoliukai jau šiųmečio derliaus?“ – šypsosi ji. Anot jos, obuolių, o ir kriaušių tikrai bus šiemet, bet dar teks gerokai palaukti, kol turės šviežiai džiovintų obuolių. Tikisi ir svogūnų, ir bulvių, ir žieminių česnakų gero derliaus. „Bulvių šiemet nepuolė nei amaras, nei kolorado vabalai. Šviežių jau nuvežame į turgų“, – pasidžiaugia ji. Bus ir pomidorų, tik štai naktys šaltos, tad agurkai sustoję augti. „Lyg žada, kad bus šilčiau, tai, manau, atsigaus. Dabar agurkų žieduose bitės dūzgia“, – pastebi daržininkė, kuri dar ir bitininkauja.

Pasidžiaugia, kad medaus derlius šiemet kaip niekad geras. Tik, anot jos, medui reikia turėti savus klientus, nes kiekvienas perka pas savo bitininką, tačiau jau ir Undinę žino žmonės, vis dažniau užsirašo telefono numerį ir jau užsisako jos šeimos bityno medaus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: