Dzūkų žinios

Kultūros centro dovana Lazdijams – trys stilingi briedžiai

Dalintis:
Lazdijų kultūros centro siena pasipuošė meniška neofreska. Ant geltonos pastato sienos įamžinti trys Lazdijų krašto simboliai – stilizuoti briedžiai. Piešinį sukūrė ir nupiešė centro dailininkės Ilona Naujalienė ir Gintarė Maciulevičienė.

Yra įprasta gimtadienių ar jubiliejų proga solenizantams dovanoti dovanas. Tačiau dar gražiau, kai jubiliejų ar gimtadienių proga dovanas dovanoja patys švenčiantieji. Taip pasielgė Lazdijų kultūros centro kolektyvas, savo dvidešimtojo gimtadienio proga padovanojęs originalią dovaną savo miestui, taip atvesdamas į Lazdijus gatvės meną.

Prieš keletą dienų ant Lazdijų kultūros centro sienos atsirado neofreska, vaizduojanti Lazdijų rajono simbolius – briedžius. Ją sukūrė dvi kultūros centro dailininkės – Ilona Naujalienė ir Gintarė Maciulevičienė.

Geltoname fone nupieštos trys stilizuotos briedžių figūros traukia praeivių dėmesį, gali būti, jog įvairiose Lazdijų erdvėse atsiras ir daugiau briedžių.

Kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Ingrida Neverdauskienė sakė, jog kultūros centras šiemet švenčia 20 metų gimtadienį.

„Mes nusprendėme ta proga ką nors padovanoti miestui. Ieškome išskirtinumo, kuo Lazdijai galėtų būti patrauklūs atvažiuojantiems pas mus, grįžtantiems iš užsienio ir mums patiems. Turime savo simbolį briedį, todėl nusprendėme, jog galėtume padaryti savo miestą išskirtinį su briedžiais“, – kalbėjo Ingrida.

Ji sakė, jog kultūros centras yra užtikrintas šia savo idėja su briedžiais ir tikisi, kad ši mintis užkabins ir kitus, gal atsiras ir daugiau norinčių ant namų nusipiešti kokį briedį. Ingridos nuomone, tuo mūsų miestas bus išskirtinesnis.

Pasidomėjus, kiek laiko užtruko šios neofreskos kūrimas, Ingrida sakė, jog centro dailininkės labai kruopščiai ir su meile tai padarė per dvi dienas. Žinoma, prieš tai buvo netrumpas pasirengimo etapas.

Gintarė ir Ilona neofreską piešė ir naktį.

Paklausta, ar šis kultūros centro kūrinys sulaukė aplinkinių reakcijos, Ingrida sakė, jog reakcijų netrūko.

„Buvo įvairių reakcijų. Visos reakcijos yra tokios, kokia yra mūsų vidinė būsena. Jei žmogus gyvena su gera nuotaika, tai džiaugėsi mūsų darbu, o tas, kuris visada turi kokių skaudulių, tai tada į viską žiūri skeptiškai“, – pasakojo direktoriaus pavaduotoja.

Ji sakė, jog prieš pradedant darbus, buvo parengta keletas eskizų, galutinis variantas buvo išrinktas iš kitų. Ingridos nuomone, kitus variantus galėtų įgyvendinti kiti lazdijiečiai, kitose miesto vietose.

Briedis – mūsų miesto išskirtinumas, kiti Europos miestai puošiasi savais simboliais, o mes galime kitiems būti įdomūs, pateikdami savąjį. Briedis – gražus, didingas gyvūnas, būtų puiku, jog Lazdijuose atsirastų daugiau briedžio ženklų, kad jis taptų mūsų miesto prekės ženklu, kad Lazdijų svečiai norėtų nusifotografuoti prie briedžių“, – kalbėjo I. Neverdauskienė.

Neofreska (angl. mural) yra hibridinė gatvės meno forma. Kūrimo procese, taip pat kaip ir grafičio, gali būti naudojami aerozoliniai dažai, bet piešinys yra didelio mastelio, dažniausiai kuriama individualiai. Neofreskos dažniausiai yra legalios, dabar būtų sunku surasti nelegalių. Neretai jos yra institucinės, nes reikalinga sutartis su savininku.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: