Dzūkų žinios

Net dvi dešimtys projektų rungsis dėl dalyvaujamojo biudžeto pinigų

Dalintis:
Projektas „Vėjo varpų muzika su regiono paukščiais Stebuliuose“.

Kasmet didelio gyventojų susidomėjimo sulaukiantis, jau ketvirtą kartą Lazdijų rajono savivaldybėje organizuojamas dalyvaujamasis biudžetas tęsiasi. Skelbiamas viešas balsavimas išrinkti geriausius ir labiausiai gyventojams patinkančius projektus.

Šiais metais bendruomenės idėjoms įgyvendinti savivaldybės biudžete skirta rekordinė 60 tūkstančių eurų suma. Idėjas dėl Lazdijų rajono savivaldybės viešųjų erdvių, įvairių laisvalaikio ar infrastruktūros elementų, dėl kurių mūsų savivaldybė taptų jaukesnė, gražesnė ir patrauklesnė, įrengimo, sutvarkymo galėjo teikti ne tik gyvenamąją vietą Lazdijų rajone deklaravę gyventojai, bet ir Lazdijų kraštą mylintys žmonės iš visos Lietuvos. 

Šiemet sulaukta ir rekordinio kiekio dalyvių – net 20 iš 24 pateiktų projektų atitiko keliamus reikalavimus, ir dabar patys gyventojai turi išrinkti, kas jiems labiausiai patinka, ko labiausiai  trūksta rajone.

Jei būtų patenkinti visi projektai, tai kiekvienam iš jų tektų po 3 tūkst. eurų, akivaizdu, jog nė vieno iš jų už tokius pinigus neįmanoma įgyvendinti, todėl būtina atranka.

Pateiktus projektus būtų galima suskirstyti į keletą grupių.

Viena iš tų grupių būtų – savo gyvenamųjų teritorijų pritaikymas bendravimui ir aktyviam poilsiui.

Kapčiamiesčio bendruomenė už gautus pinigus planuotų Žaliakalnio gatvėje įrengti laisvalaikio zoną, kur būtų galima bendrauti, sportuoti. Krikštonių kaimo bendruomenė norėtų gauti lėšų sporto ir laisvalaikio erdvės įkūrimui. Šeštokų bendruomenė norėtų sutvarkyti Sodų gatvėje, prie geležinkelio stoties, esantį parkelį.

Naujosios Kirsnos kaimo bendruomenė norėtų gauti lėšų, kad galėtų sutvarkyti Mokyklos gatvėje esančią erdvę ir ją pritaikyti gyventojų poreikiams, įrengiant bendravimo erdvę. Veisiejų bendruomenė pateikė aktyvaus laisvalaikio parko (Skate parko) įkūrimo projektą, kuris padėtų spręsti jaunimo užimtumo problemas.

Kita grupė projektų yra susiję su vandens telkinių sutvarkymu ir poilsio zonų įrengimu šalia jų.

Pagal Kapčiamiesčio bendruomenės projektą norima prie upės sukurti poilsio zoną, įrengiant naują lieptą, persirengimo kabiną, pavėsinę. Krosnos bendruomenė pateikė projektą išvalyti Krosnos dvaro tvenkinį, sutvarkyti dalį sodo teritorijos, pritaikant ją gyventojų poreikiams.

Lazdijų seniūnija norėtų gauti pinigų Galadusio ežero pakrantės pritaikymui visuomenės reikmėms – ten būtų įrengtas paplūdimys, persirengimo kabinos, vieta žvejams. Inicijuojamas projektas, kad būtų sutvarkyta Baltajo ežero pakrantė.

Lazdijų miesto gražinimui skirtas projektas, pagal kurį prie Baltajo ežero būtų įrengtos stacionarios šašlykinės, taip pat vieši vandens fontanai Lazdijuose.

Seirijų bendruomenė pateikė projektą, pagal kurį būtų sutvarkyta Seirijų ežerėlio pakrantė, kuri ribojasi su Seirijų turgumi, ten įrengta poilsio zona. Šeštokų seniūnijoje norima įrengti pliažą prie Birutos tvenkinio.

Pateikti du projektai sutvarkyti piliakalnių teritorijas: Mikniškių kaimo bendruomenės komitetas už gautus pinigus norėtų sutvarkyti Maišymų piliakalnį, kad jis būtų patrauklesnis rajono gyventojams ir turistams. Taip pat pateiktas projektas, už kurio lėšas būtų sutvarkyta Prelomciškės piliakalnio teritorija, įrengiant maudymosi vietas, sutvarkant aikštelę, apšvietimą.

Du projektai atkreipia dėmesį savo originalumu. Pagal Stebulių kaimo bendruomenės projektą turėtų būti įrengtas vėjo varpų parkas su ypatingais želdynais ir paukščių skulptūromis. Dar vienas taip pat originalus projektas, pagal kurį siūloma sutvarkyti Viešosios bibliotekos vidinį kiemą, ten sukuriant vaistažolių sodelį.

Projektas „Čia mūsų namai, čia mūsų bendruomenė!“.
Projektas „Čia mūsų namai, čia mūsų bendruomenė!“.

Yra keletas projektų, kuriems įgyvendinti reikėtų ne dalyvaujamojo, bet rajono savivaldybės biudžeto lėšų.

Tai – „Žydų kultūros paveldo įveiklinimas Lazdijų rajone“. Pagal šį projektą planuojama suženklinti litvakų architektūrinį paveldą, sukurti memorialą Katkiškėje. Taip pat savivaldybės biudžeto lėšomis turėtų būti finansuojami du projektai, susiję su miesto ir rajono ribas žyminčių ženklų pastatymu.

Lazdijų miesto seniūnija norėtų gauti lėšų ir įrengti šunų dresavimo ir saugaus vedžiojimo teritoriją. Panašu, jog projektui lėšų turėtų būti skiriama iš savivaldybės biudžeto.

Už projektus balsuoti gali visi savivaldybės gyventojai (ne jaunesni negu 16 metų), deklaravę gyvenamąją vietą Lazdijų rajono savivaldybėje. Balsuojama nurodant savo vardą, pavardę, gimimo datą ir deklaruotą gyvenamąją vietą (adresą). Šie duomenys bus naudojami tik balsuojančiam asmeniui identifikuoti ir patikrinti, kiek kartų asmuo balsavo, tačiau jie nebus skelbiami viešai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: