Dzūkų žinios

L. Pernavas: tyrimuose dėl savivaldos politikų išmokų netrukus bus pradėtos apklausos

Dalintis:
Lino Pernavo spaudos konferencija prezidenturoje. Vilnius, 2023 m. Rugpjucio 1d. (Paulius Peleckis/BNS)

Tyrimuose dėl galimai neskaidriai naudotų savivaldos politikos išmokų per kelias artimiausias savaites bus pradėtos apklausos, sako naujasis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Linas Pernavas.

„Turime pradėtus 11 ikiteisminių tyrimų, veiksmai kiekviename tyrime atliekami, renkama medžiaga, ji analizuojama. Aš manau, kad neužilgo, kelių savaičių bėgyje, prasidės pirmos apklausos“, – antradienį per spaudos konferenciją Prezidentūroje sakė L. Pernavas.

Anot prezidento patarėjo Dariaus Urbono, situacija dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimo aptarta Gitano Nausėdos susitikime su STT vadovu. Jis pažymėjo, kad nepaisant didelės savivaldos politikų išmokų tyrimų apimties, visos galimai neteisėtos veikos turi būti ištirtos, o pažeidimus padarę asmenys atsakyti.

„Kaip žinia, Generalinė prokuratūra pradėjusi ne vieną tyrimą dėl viešojo intereso gynimo, taip pat STT yra pradėjusi keliolika ikiteisminių tyrimų dėl galimo neteisėto savivaldybių tarybų narių kompensavimo panaudojimo. Apimtis didelė, bet valstybės vadovo lūkestis yra, kad būtų dedamos maksimalios pastangos operatyviai ir kokybiškai atlikti tyrimus dėl tų galimų atvejų“, – po STT vadovo ir prezidento susitikimo sakė D. Urbonas.

„Suprantam, kad apimtis yra didelė, reikalauja didelių resursų, bet esame teisinė demokratinė valstybė ir kiekviena nusikalstama veika, jei tokia buvo padaryta, ji turi būti ištirta ir kalti asmenys patraukti atsakomybėn, nepriklausimai nuo to, kiek tokių asmenų būtų ir kokias pareigas jie užimtų“, – pažymėjo prezidento atstovas.

Tarnyba šiuo metu ikiteisminius tyrimus yra pradėjusi dėl tarybos narių išlaidų Šiaulių miesto, Mažeikių rajono, Neringos miesto, Šilutės rajono, Pagėgių rajono, Kauno miesto, Kauno rajono, Jonavos rajono, Ignalinos rajono, Vilniaus miesto ir Lazdijų rajono savivaldybėse.

Tyrimų teisėsauga ėmėsi visuomenininkui Andriui Tapinui ėmus viešinti skirtingų savivaldybių tarybų narių išlaidas vadinamosioms kanceliarinėms reikmėms.

Prokuratūra taip pat atlieka kelis tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas tarybų nariams.

Kilus vadinamajam „čekiukų skandalui“ iš pareigų atsistatydino švietimo ir mokslo ministrė konservatorė Jurgita Šiugždinienė, po abejonių dėl jos panaudotų lėšų dirbant Kauno miesto taryboje.

Šalyje kilus politinei krizei dėl tarybų narių kanceliarinių išlaidų, valdantieji konservatoriai pasiūlė rengti pirmalaikius Seimo rinkimus, tačiau parlamentas tokią iniciatyvą atmetė, o atsistatydinti iš pradžių žadėjusi premjerė Ingrida Šimonytė to nepadarė.

Autorė Milena Andrukaitytė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: