Dzūkų žinios

Policija pradėjo 4 ikiteisminius tyrimus dėl melagingų pranešimų apie sprogmenis: juos siuntė patys moksleiviai, norėdami pajuokauti

Dalintis:

Praėjusią ir šią savaitę policija pradėjo 4 ikiteisminius tyrimus dėl naujų grasinimų mokykloms, skelbia Policijos departamentas.

Pranešama, kad pasibaigus 5 dienas trukusiai informacinei atakai apie neva įvairiose įstaigose paliktus sprogmenis, policija sulaukė pranešimų apie dar 4 grasinimus. Kaip teigia policijos atstovas žiniasklaidai Ramūnas Matonis, tyrimų metu pareigūnai išsiaiškino, jog grasinančius laiškus mokyklų administracijai siuntė tų pačių mokyklų moksleiviai, norėdami pajuokauti.

„Patikrinimų metu Vilniaus ir Kauno apskrityse jokių įtartinų daiktų nerasta, o visi keturi tariami grasintojai nustatyti – tai tų mokyklų moksleiviai, nuo 9 iki 16 metų“, – skelbiama policijos pranešime.

Pareigūnai ragina tėvus ir mokytojus paaiškinti vaikams tokių veiksmų žalą, priminti atsakomybę, paraginti nejuokauti ir negadinti savo reputacijos.

Policija primena, kad už tokius veiksmus numatyta baudžiamoji atsakomybė – tas, kas melagingai pranešė ar paskleidė žinią apie visuomenei ar valstybinės reikšmės objektui gresiantį pavojų arba didelę nelaimę ir jeigu dėl to buvo iškviestos pagalbos tarnybos, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 1 metų.

Taip pat skelbiama,kad tas, kas jeigu dėl melagingo pranešimo apie pavojų ar nelaimę kilo žmonių sumaištis ar buvo sutrikdyta valstybinės reikšmės objekto veikla, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Dar praėjusią savaitę Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas įspėjo, kad asmenys, bandysiantys pakartoti melagingus pranešimus apie paliktus sprogmenis, bus greitai identifikuoti.

Praėjusio trečiadienio naktį šalies įstaigos, įmonės sulaukė apie 2 tūkst. laiškų su grasinimais susprogdinti. Dieną prieš, antradienį, švietimo, ugdymo ir kitos įstaigos gavo per 1 tūkst. pranešimų su grasinimais susprogdinti, pirmadienio naktį, anot policijos, tokių laiškų sulaukta apie 1,5 tūkst., o spalio 13 d. – apie 900.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba. Anot jo, laiškų su grasinimais siuntimas yra organizuota kibernetinė ataka, kurie siekiama sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje.

Valstybės institucijos teigia, kad platinami grasinantys pranešimai šalies ugdymo įstaigoms yra tikslinga ir koordinuota ataka.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: