Dzūkų žinios

Žinoma Lietuvos tinklaraštininkė Aistė Sarokienė kuria Lazdijuose jaukius šeimų bendravimo namus

Dalintis:
„Apie šeimos erdvę svajojau jau seniai. Norėjau vietos, kur galėtų susiburti šeimos su vaikais, augintiniais ar kuo tik norėtų, bet iki pilnos vizijos dar ilgas kelias ir reikia didelių investicijų. Todėl kam laukti, jei gali mažais žingsneliais judėti tikslo link?“ – sako Aistė.

Aistės Sarokienės pavardė gerai žinoma besidomintiems nuomonių formuotojų gyvenimais – komunikacijos specialistė ne vienerius metus dirbo su Agne Jagelavičiūte, kartu plėtojo ne vieną projektą. Mūsų savaitraščio skaitytojams Lazdijuose gimusi jauna moteris yra žinoma kaip keliautoja. 2022 metų pradžioje ji su vyru Luku ir ketverių sūnumi Benu iškeliavo į Aziją turėdami bilietą į vieną pusę. Tuomet Aistė su „Dzūkų žinių“ skaitytojais nuolat dalijosi Azijoje patirtais įspūdžiais.

Tačiau Sarokų šeimos gyvenimas pasikeitė – jie anksčiau, nei planavo, sugrįžo iš Azijos į Lietuvą, o prieš aštuonis mėnesius susilaukė naujos šeimos narės – dukrelės. Įdomu tai, kad po kelionės šeima sugrįžo ne į Vilnių, kur ne vienerius metus gyveno, bet į Aistės gimtinę – Lazdijus. Ir ne šiaip ežerų ir puikios gamtos krašte auginti dukros, bet ir užsiimti prasminga veikla, kuriančia Lazdijų kraštui pridėtinę vertę. Sarokai Lazdijuose įkūrė unikalią šeimos studiją „Labastogiai“.

Kodėl iš tolimų kelionių grįžote ne į namus Vilniuje, bet į tėviškę Lazdijuose?

– Sakoma, jog savame krašte pranašu nebūsi, tad, grįždama į Lazdijus ir pradėdama naują veiklą, norėjau sulaužyti šią taisyklę. Lazdijuose buvome pasilikę daiktus, tai ir iš kelionių tiesiai grįžome į Lazdijus, kur nusprendėme pasilikti šiek tiek ilgiau ir įsteigti ne tik sau darbo vietas, bet ir sukurti erdvę šeimoms, taip sukūrėme „Labastogius“.

– Kaip atsirado šeimos studija „Labastogiai“? Ką reiškia pavadinimas?

– Apie šeimos erdvę svajojau jau seniai. Norėjau vietos, kur galėtų susiburti šeimos su vaikais, augintiniais ar kuo tik norėtų, bet iki pilnos vizijos dar ilgas kelias ir reikia didelių investicijų. Todėl kam laukti, jei gali mažais žingsneliais judėti tikslo link? LABAS yra mūsų šeimos pirmosios raidės (Lukas, Aistė, Benas, Amelija Sarokai). Todėl norėjome ne tik keliauti naudodami LABAS trumpinį, bet ir erdvę susieti su šia santrumpa. Taip gimė „Labastogiai“, prijungus Anė iš Žaliastogių pasakos istoriją, nes tai vieta, kur gera ir malonu būti, kur visada nori užsukti. Todėl „Labastogiai“ – vieta šeimoms, kur stiprėja tarpusavio ryšys. Tokių studijų nėra ne tik Lazdijuose, bet ir beveik visoje Lietuvoje.

Grįžusi apvažiavau visus rajono šeimos ir vaikų centrus, nesinorėjo kurti to paties, jie tikrai labai gerai įrengti, bet jie sakė yra pilni, o taip pat nėra patogu patekti. Jei vaikas nori po pamokų eiti į centrą, reikia rašyti prašymus, atlikti kitus formalumus. O juk reikia tokios vietos, kur bet kada gali užeiti kaip pas draugę, parašai: ar galiu dabar užeiti? Ir užeini. Pas mus visada galima užeiti.

Iš kur pajamos centro plėtrai, ką siūlote vaikams ir jų tėvams?

– „Labastogius“ vadinu socialiniu projektu, nes visas savo pajamas, kurias gaunu kitur, išleidžiu čia. Mes įsigijome „Kuria vaikai“ frančizę, kad geriausias Lietuvoje esantis būrelis atsirastų Lazdijuose. Kas tai yra? Tai – žaidimais ir laisva kūryba bei neuroedukaciniais metodais paremti lavinamieji užsiėmimai, jie yra visiškai subalansuoti ne tik patiems mažiausiems, bet ir tiems, kuriems po darželių reikia atsipalaiduoti, išlieti emocijas, kokybiškai pabūti su visą dieną nematyta mama ar tėčiu, nes „Kuria vaikai“ užsiėmimų metodika:

1) leidžia vaikams išlieti per dieną susikaupusias emocijas saugiu jiems ir aplinkiniams būdu;

2) laisva kūryba ir laisvi lavinamieji žaidimai leidžia vaikui kompensuoti per dieną darželyje patiriamos laisvės žaisti, piešti, kurti kaip nori, o ne kaip reikia, stoką;

3) valandą laiko vaikai gali praleisti smagaus ir kokybiško laiko kartu SU JUMIS, o jums nereikia nei tam ruoštis, nei tvarkytis po to!

4) mūsų užsiėmimuose taikomi neuroedukaciniai metodai leidžia vaikams išmokti pažinti save, aplinką, joje sąveikauti atsakingai, savimi pasitikinčiai, išveikti emocijas bei pasąmonėje glūdinčius elgesio modelius, veikia terapiškai ir atpalaiduojančiai;

5) atlikdami įvairius eksperimentus, žaidimus ir kūrybines veiklas vaikai labai akivaizdžiai ugdo savo kūrybingumą ir vaizduotę – tai, be ko jau neįsivaizduojama dabarties ir ateities visuomenė;

6) vaikai viso to mokosi ir ugdosi to nė nejausdami, nes jiems pas mus būna be galo smagu – geras nusiteikimas ir pozityvus laiko praleidimas kartu su tėvais ne tik gerina vaiko emocinę ir fizinę sveikatą, bet stiprina ir gerina jūsų ir vaiko tarpusavio ryšį, kuris pradėjus keliauti į darželį gali lengviau pradėti trūkinėti.

Ir tai tik keletas naudingų dalykų, kuriuos suteikia mūsų lavinamieji užsiėmimai, kad tiek jūs, tiek vaikas patirtumėte pilnavertę jų naudą, tad tai, kad jūsų vaikas lankys darželį, tikrai nėra priežastis neužsukti pas mus ir dieną pabaigti džiugiai, kūrybiškai, džiuginančiai ir terapiškai atpalaiduojančiai!

Viskas vyksta „Grožio salono“ patalpose, jas išsinuomojome, tikriausiai jau atskiriate iš ryškių vitrinų. Vilniaus mamos, kai grįžta į Lazdijus, sako, kad pagal tokią veiklą turėtumėte gauti finansavimą. Taip pat į studiją atvažiuoja kineziterapeutė iš Druskininkų, kuri veda ne tik kineziterapines mankštas kūdikiams, vaikams, suaugusiems, bet ir naujieną vaikams nuo 6 iki 16 metų – vaikų jogą. Organizuojame įvairius renginius: žvakių liejimą su Rita Liaukevičiene, papuošalų dirbtuves su Egle Aguoniene, klientų aptarnavimo mokymus, taip pat greitai vyks psichologinis žaidimas „Mafija“, kurio kaina patrauklesnė nei Vilniaus „Kempinskyje“. Dažnai organizuojame renginius „Labastogių“ bendruomenei visiškai nemokamai, pavyzdžiui moliūgų sezono atidarymą, mamyčių dienai skirtus renginius. Man svarbi kokybė, bet kaip man netinka, siekiame geriausio ir brangiausio inventoriaus, kviečiame geriausius lektorius ir specialistus iš Vilniaus ir Kauno.

Kas yra Jūsų „Labastogių“ lankytojai?

– Labai liūdna, bet kol kas iš Lazdijų miestelio lankytojų nedaug, daugiau atvažiuojančių iš Lazdijų rajono, pavyzdžiui Veisiejų, Kapčiamiesčio, ir kitų aplinkinių didesnių miestų – Alytaus, Marijampolės ir Druskininkų.

Tai vietiniai nelabai jus vertina?

– Gal pavadinkime, kad tam dar neatėjo laikas. Žmonėms sunku suprasti, kaip kruopos ar murzinimasis gali lavinti vaiką. Todėl daug laiko praleidžiame pasakodami apie laisvo žaidimo naudą.

Ką gausite „Kuria vaikai“ būrelyje?

– Jau aštuntus metus naudojamą ir pagal naujausių mokslinių tyrimų informaciją nuolat atnaujinamą bei tobulinamą, nuoseklią autorinę žaidimų-lavinimo programą, kurios metu vaikai linksmai žaisdami ir patys to nejausdami lavina visus 21 a. asmenybei būtinus įgūdžius ir kompetencijas.

Be to, pačias naujausias, išskirtines, vaiko mokymosi procesą palengvinančias, pagreitinančias ir į kitą lygmenį pakeliančias specializuotas ergoterapines-edukacines priemones ir įrankius, kurie žaidimą padaro ne tik įdomesnį, patrauklesnį, bet ir efektyvesnį lavinimo prasme. Daugelį priemonių įsigyjame JAV ir UK specializuotose edukacinėse parduotuvėse, o kai kurias, pasitelkę savo žinias ir patirtį, kuriame ir patys!

Taip pat NEMOKAMUS trumpuosius, koncentruotus, mūsų klientų jau labai pamėgtus seminarus apie aktualiausius vaikų auginimo ir ugdymo klausimus, kuriuose per labai trumpą laiką išgirstama esminė, svarbiausia informacija bei praktiniai patarimai lengvesniam ir sklandesniam augimui kartu su savo vaiku!

Ar nekyla noras viską mesti ir išvažiuoti į kitą miestą?

– Pripažinsiu, nėra stiprios motyvacijos. Smagu, bet kartu ir liūdna, nes kam žmonėms rinktis mokamą, jei galima nemokamą. Todėl kiekviena diena amerikietiški kalneliai – vieną dieną pakyli, kitą – nusileidi, todėl kartais kyla klausimas: ar to reikia?

Metų pradžioje Jums gimė dukrytė. Ji dar visai maža. Ar tai reiškia, kad kuriam laikui užsidarė Jūsų kelionės?

– Neužsidarė nei kelionės, nei darbai. Mergaitei aštuoni mėnesiai, spalio 8 dieną mes visi keturi išvažiuojame kemperiu į kelionę po Italiją. Mūsų vaikai įpratę prie kelionių, žmonių ir darbo kartu.

O po to vėl grįšite į Lazdijus? Ar ten ir toliau dirbsite ir gyvensite?

– Kol kas dar tikrai grįšime į Lazdijus, o vėliau po ilgesnių klajonių vėl Azijoje bandysime ilgesniam laikui įsikurti kažkur aplinkui, o gal net pavyks įsikurti sodyboje Lazdijų rajone. Tikime „Labastogių“ idėja. Kai išvažiuosime į keliones, „Labastogių“ veikla nesustos, nes čia dirba patikimi mūsų darbuotojai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: