Dzūkų žinios

Išvažiuojamasis Seimo komiteto posėdis opozicijai sukėlė klausimų: svarstant VST reformą, lankytasi policijos muziejuje

Dalintis:
Agnė Širinskienė. (Andrius Ufartas / ELTA nuotr.)

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą (TTK) pasiekus ne vienos pareigūnų profesinės sąjungos kritikuotai policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformai, savaitės pradžioje parlamentarai surengė išvažiuojamąjį posėdį į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (AVPK).

Visgi, ne visi komiteto nariai dalyvavo šiame susitikime – siūlymą vykti pas sostinės pareigūnus kritikavusi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė boikotavo posėdį. Pasak politikės, TTK derėtų ne lankytis muziejuose ir užsiimti, anot jos, parodomaisiais vizitais, bet vykti į mažesnes savivaldybes, kurias labiausiai palies Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūloma pertvarka.

Tuo metu komiteto narys ir išvadų dėl policijos reformos rengėjas, konservatorius Andrius Vyšniauskas atkerta – TTK atstovai lankėsi Vilniaus AVPK, kur susipažino su visos šalies kriminogenine situacija ir apžvelgė policijos darbą su organizuotu nusikalstamumu. Be to, jis pabrėžia – komitetas vyks ir į regionus, kur gilinsis į mažesnių savivaldybių pareigūnų darbo problematiką. Todėl A. Širinskienės pasisakymus A. Vyšniauskas vadinami manipuliacijomis.

A. Širinskienė: nematau prasmės dalyvauti parodomuosiuose vizituose

Komitetui dar tik planuojant išvažiuojamuosius posėdžius, TTK pirmininko pavaduotoja A. Širinskienė tikina raginusi kolegas orientuotis į regionus ir vykti į tas savivaldybes, kurias policijos ir VST reforma paveiks labiausiai. Visgi, pasak jos, pirmąjį posėdį nutarta surengti Vilniaus AVPK ir policijos muziejuje.

„Aš kėliau klausimą – ar yra prasmė lankytis Vilniuje, kai reforma palies iš esmės regionus. Ir kai kurie regionai – kaip Alytaus, tarkime – labai nerimauja. Kai kurie regionai Lietuvos šiaurėje jau yra išbandę tą reformos modelį kaip pilotinį. Tikrai būtų tiksliau, mano manymu, vykti ten. Bet komitetas apsisprendė vykti į Vilnių“, – Eltai šią savaitę teigė A. Širinskienė.

Todėl politikė nutarė pirmadienį vykusiame išvažiuojamame posėdyje išvis nedalyvauti.

„Aš nei muziejuje, nei Vilniaus komisariate nedalyvavau. Nematau prasmės dalyvauti tokiuose parodomuosiuose vizituose“, – aiškino politikė.

„Darbo imitacijai nėra nei laiko, nei kažkokio didelio noro – bent jau man. (…) Daug tikslingiau važiuoti ten, kur yra probleminės vietos“, – savo poziciją argumentavo ji.

Visgi, parlamentarė tikina dalyvausianti kitą pirmadienį planuojame posėdyje – TTK nariai ketina aplankyti Marijampolę ir Alytų, mat, pasak jos, tai yra savivaldybės, kuriose policijos reformos poveikis dėl komisariatų stambinimo bus didžiausias.

A. Širinskienei antrino ir vienas aršiausių reformos kritikų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Nors pats nėra TTK narys, politikui atrodo nesuvokiama, kodėl pagrindinis VST pertvarką svarstantis komitetas pasirinko vykti į Vilniaus AVPK ir policijos muziejų. Pasak S. Skvernelio – siekiant išsiaiškinti realias pareigūnų darbo sąlygų problemas, parlamentarai turėtų vykti į komisariatus iš anksto nepranešę jų vadovybei.

„Kad Seimo nariai galėtų sužinoti realią situaciją, turi paimti, neskelbti Policijos departamentui ir nuvažiuoti į pasirinktą policijos įstaigą – pakalbėti su pareigūnais be viršininkų ir suprasti realią situaciją“, – kalbėjo jis, referuodamas į apsilankyme Vilniaus AVPK dalyvavusius Policijos departamento vadovus.

„Daromas parodomasis šou, su generaliniu komisaru priešakyje, parodant, kokiomis žydromis spalvomis situacija yra dabar, o kada bus priimta reforma – nebus žydra, bus skaisčiai žydra. Tai makaronų kabinimas“, –  nurodė S. Skvernelis.

A. Vyšniauskas: tai eilinės A. Širinskienės manipuliacijos

Išgirdęs A. Širinskienės pasisakymus dėl komiteto išvykos, konservatorius A. Vyšniauskas konstatavo – TTK pirmininko pavaduotoja užsiima manipuliacijomis. Politikas nurodė, kad komitetas vyko į Vilniaus AVPK susipažinti su šalies kriminogenine situacija – sostinės komisariatas pasirinktas kaip tinkama vieta būti supažindintiems su šia informacija.

„Čia yra eilinė Agnės Širinskienės manipuliacija. Mes į Vilniaus policijos komisariatą važiavome ne su komisariato muziejumi susipažinti, bet turėjome kriminogeninės situacijos visoje Lietuvoje pristatymą. Tą pristatymą mums darė Kriminalinės policijos biuro ekspertai, diskusija vyko apie nusikalstamumą, jo tendencijas“, – Eltai komentavo A. Vyšniauskas.

„Tie žmonės, kurie dalyvavo – su jais turėjome labai gerą diskusiją apie mažas savivaldybes, kaip atrodys policija artimiausiu metu seniūnijų lygmeniu ir pan. Gaila, kad Agnė Širinskienė eilinį kartą specialiai manipuliuodama faktais“, – komiteto kolegės elgesį kritikavo jis.

A. Vyšniauskas taip pat pabrėžė, kad TTK vyks susipažinti su situacija ir mažesniuose miestuose bei miesteliuose.

„Esame nusprendę važiuoti į mažesnius komisariatus. Taip, visų apskričių komisariatų neapvažiuosime, nes tam reikėtų tikrai pakankamai daug laiko“, – pripažino jis, nurodydamas, kad artimiausios TTK išvažiuojamųjų posėdžių kryptys – Alytus ir Marijampolė.

„Tai pakankamai dideli mažieji komisariatai, kurie būtų jungiami prie Kauno. Atitinkamai Kaunas būtų pats didžiausias jungimas. Vyksime ten ir apie tai diskutuosime“, – apibendrino jis.

Kaip skelbta anksčiau, VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.

Visgi, reformai kritikos negaili ne tik Seimo opozicija, bet ir pareigūnų profesinės sąjungos, Prezidentūra.

Grąžinti reformą iniciatoriams paragino ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

Augustė Lyberytė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: