Dzūkų žinios

Šlapimo takų akmenligės operacijos lazeriu – jau ir Alytuje

Dalintis:

Nuo lapkričio šlapimo takų akmenligės operacijos lazeriniu būdu pacientams atliekamos ir Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje – gyventojams nebereikės vykti į didmiesčių gydymo įstaigas. Čia jau veikia nauja, moderni įranga, suteikianti galimybę pacientams taikyti minimaliai invazinį gydymą ir gerokai sutrumpinti gijimo procesus.

Ligoninėje – nauja moderniausia įranga

„Per savaitę ligoninėje vidutiniškai sulaukiame 10–15 šlapimo takų akmenlige sergančių pacientų. Tai ganėtinai dideli skaičiai. Iki šiol teikdavome tik skubią pagalbą, o planinėms šlapimo takų akmens šalinimo operacijoms nukreipdavome į didmiesčiuose esančias trečio lygio gydymo įstaigas.

Jau turime naują, inovatyvią įrangą – „Olympus“ firmos holmium lazerį – ir nuo šiol atlikti operacijas galima ir Alytaus ligoninėje. Šlapimo takų akmenų skaldymo procedūra trunka nuo pusvalandžio iki valandos, priklausomai nuo akmens lokalizacijos“, – pasakoja tokias operacijas atliekantis Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės gydytojas urologas Marius Astrauskas.

Pacientams akmenys suskaldomi lazeriu ir šio gydymo būdo privalumai yra operacija be pjūvio, mažiau skausmo, greitesnis gijimo būdas ir pacientas į namus gali būti išleidžiamas tą pačią dieną.

Netrukus – ir inkstų akmenligės operacijos

Kol kas Alytaus ligoninėje dar neatliekamos inkstų akmenligės operacijos, tačiau iki šių metų pabaigos planuojama tai pradėti daryti.

„Netrukus turėtume gauti ir inkstuose randamų akmenų endoskopinę įrangą, tada jau turėsime galimybes atlikti visas šlapimo takų akmenų šalinimo operacijas“, – sako gydytojas M. Astrauskas.

Kodėl negalima operuoti iš karto?

Beje, net 99 procentai akmenligės ištiktų pacientų, pajutę ūmius skausmus, kreipiasi į Skubios pagalbos ir priėmimo skyrių, kur jiems iš pradžių būna suteikiama tik skubi pagalba ir maždaug po mėnesio registruojama planinei operacijai.

„Operuoti iš karto negalima, nes pirmiausia į šlapimtakius turi būti įvedamas stentas, kuriuo šlapimtakis praplečiamas. Be to, svarbu išgydyti ūmią infekciją ir atblokuoti inksto veiklą, tik tada atliekama planinė operacija, kurios metu akmuo suskaldomas į dulkes“, – paaiškina gydytojas.

Kaltas – per mažas skysčių suvartojimas

Gydytojas pabrėžia, kad akmenligė lyties nesirenka, šia liga serga tolygiai tiek vyrai, tiek moterys. Išskirti galima nebent šlapimo pūslės akmenligę, kuria dažniausiai serga vyrai dėl gerybinės prostatos išvešėjimo įtakos, o moterims tai pasitaiko retai.

Šlapimtakių akmenligę visuomet lydi ūmus skausmas kuriame nors juosmens šone, neretai pykina, vemiama. Ar galima kaip nors šios ligos išvengti? Gydytojas tikina, kad per mažas suvartojamų skysčių kiekis yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl formuojasi akmenys.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: