Dzūkų žinios

Tuoj užgrius Kalėdos: lazdijiečiai tam jau ruošiasi

Dalintis:
Inga Voskienė kviečia visas, norinčias savo rankomis pasigaminti advento vainiką, lapkričio 30 dieną 18 valandą atvykti į Rudaminos amatų centrą.

Dineta Babarskienė

Vis dažniau pagauname save galvojant apie šventes. Vieni tam jau ruošiasi, ieško dovanų, receptų ar tiesiog užsisako dar neragautų, bet, tikėtina, labai skanių gardumynų. Kiti gi pataria neiti iš proto, ramiai gyventi – šventės tikrai ateis. Pastarieji per daug nelinkę sukti sau galvos. Sako, tikrai suspės, viską padarys. Laiko iki Kalėdų į valias.

Dabar didžiausias dėmesys – adventiniam vainikui

Floristė Inga Voskienė šventėms jau ruošiasi, ir jos tikrai bus gražios. Ji jau dabar „skęsta“ šventinėms dekoracijoms skirtose medžiagose. „Visi miškai išbraidyti, jau prisitempiau visko. Tikrai užteks visoms edukacijoms“, – patikina ji. Jau apgalvojo, kaip puoš Kalėdoms Rudaminos amatų centrą, dar nori išskirtinai gražiai papuošti Šeštokų bažnyčią. Tačiau dabar visas dėmesys – advento vainikui. Inga kviečia visas, norinčias savo rankomis pasigaminti advento vainiką, lapkričio 30 dieną 18 valandą atvykti į Rudaminos amatų centrą. „O paskui jau galvosime apie puošnesnių dekoracijų kūrimą Kalėdoms“, – pažada ji.

Apie Naujųjų sutikimą dar negalvoja

Daugelis Kalėdoms ruošiasi iš anksto.

Kepyklėlės „Saldus amatas“ įkūrėja Daiva Kudzmanienė sako, kad užsakymai Kalėdoms plaukte plaukia. O štai Naujųjų metų sutikimui dar ne. „Manau, kad pirmiausia atšvęs Kalėdas, o paskui jau ir apie Naujųjų sutikimą pagalvos. Kasmet taip būna. Užsakymų, manau, turėsiu“, – iš patirties žino ji. Kepėja sako, kad šimtalapių jau užsakyta Kalėdoms tiek, kad ji daugiau užsakymų nebepriima. Tortų dar pora galima užsisakyti. „Smulkesnių kepinių taip pat dar galiu iškepti“, – priduria meistrė. Smaližių daug ir visi nori kažko ypatingo. Tad Daivos laukia didysis darbymetis. Ji tai puikiai žino: kasmet tas pats. „Kitiems kepu, o pati sau maisto Kūčių stalui, Kalėdoms nepasigaminu“, – prisipažįsta ji. Tad tenka pasirūpinti kitur. „Jau užsisakiau. Ir žinokite, sakė, kad ir ten jau užsakymų pilna, daugiau nepriima, nes tiek daug norinčių, kad nėra galimybių daugiau pagaminti“, – pastebi ji. Kitaip, anot jos, ir būti negali, nes kasmet užsisako vis daugiau žmonių: dažniausiai tie, kurie neturi laiko gaminti. „Jei šeimininkė dirba ir pareis tik Kūčių vakarą namo po darbo kojų nepavilkdama ar po paros darbo, tai jai viena mintis galvoje: į lovą pailsėti. Maisto jau tikrai nepriruoš. Ir aš daug darbo turiu, kepu gardumynus kitiems. Pasigaminčiau šventėms visko ir pati, nes ir moku, ir noriu, ir man net patinka, bet neturiu laiko. O jau pavargus po savo darbų, dar namie viską ruošti, jei reiktų, tai, ko gero, vos gyva prie stalo sėsčiau. Tad tenka galvoti, kaip čia padarius, kad viskas būtų gerai ir šeimai, ir man pačiai“, – sako pašnekovė.

O kol kas užsakovai ją vis patrukdo su savo norais, pageidavimais, tad sąsiuvinyje sąrašas sparčiai pildosi. Tiesa, Daiva jau iš patirties žino, kad bus ir tokių, kurie užsisakys paskutinę minutę, kasmet tokių atsiranda. „Aš jau dabar žinau, kad reikia pasilikti laiko tiems, patiems saviausiems, kurie paskambins sakydami, jei galiu keturiolika šimtalapių iškepti, tai ir penkioliktą padarysiu“, – šypsosi kalbėdama meistrė. Ji tuoj paaiškina: „Penkioliktam šimtalapiui iškepti reikia papildomų 6 valandų. Ir tai jau darbas miego sąskaita.“

Seirijų bibliotekos bibliotekininkė Miglė Butkevičienė jau 5 metus važinėja po rajono bibliotekas, veda edukacijas. Šiemet Miglė mokys, kaip pasigaminti kūno žvakių, taip pat žvakių iš perlų, bus ir epoksido, gipso liejimo edukacijos.

Ruošia rankų darbo dovanėles artimiesiems

Šventėms ruošiasi ir tie, kurie nori nustebinti savo artimuosius rankų darbo dovanomis. Daugelis lanko edukacijas rajono bibliotekose, bendruomenėse. Iš gipso lieja figūrėles, kvapnias žvakes, gamina grožybes iš epoksido – viskas bus padovanota patiems brangiausiems. Seirijų bibliotekos bibliotekininkė Miglė Butkevičienė jau 5 metus važinėja po rajono bibliotekas, veda edukacijas. Šiemet Miglė mokys, kaip pasigaminti kūno žvakių, taip pat žvakių iš perlų, bus ir epoksido, gipso liejimo edukacijos. „Džiaugiuosi, kad norinčių tikrai yra. Pastebiu, kad moterų, ateinančių į edukacijas, ne mažėja, o daugėja. Juk tokios edukacijos suteikia daug gerų emocijų, tai gražus švenčių laukimas“, – pasidžiaugia ir pati Miglė, kurią jau daugelis pažįsta ir pripažįsta ne tik kaip bibliotekininkę, bet ir kaip patyrusią edukatorę. Į ją kreipiasi patarimų.

Darbai rūksta kaip iš pypkės ir Vidzgailų kaimo bendruomenės namuose, kur susirinkę moterys užsiima itin maloniais dalykais: jų rankose gipsas virsta stilingomis žvakidėmis, o namai kvepia pačių sukurtais namų kvapais. „Man smagu išbandyti naujoves, pamokyti ir kitas moteris. Užtat kartais bendruomenės namuose ilgai negęsta šviesa, mat čia moterys užsimiršta ir tik dirstelėję į laikrodį net pašoka, kad jau taip vėlu, reikia namo“, – prasitaria Vidzgailų kaimo bendruomenės pirmininkė Dovilė Zilinkienė.

Prieš Kalėdas norisi daryti gerus darbus

Pasiruošti šventėms – tai ne tik apsirūpinti dovanomis, skaniu maistu. Prieš Kalėdas daugelis stengiasi padaryti ir gerų darbų: pagelbėti artimam, paaukoti stokojančiam, aplankyti tuos, kuriuos šiek tiek apleido, užsisukę savų darbų virtinėje.

Gerumo akcijos rajone jau prasidėjo. Ko gero, ne vienas iš mūsų kažkam padarysime gero.

Tik nepamirškime advento

Gražiausios metų šventės atidunda, tačiau, įsisukdami į šventinį šurmulį, nepamirškime advento – rimties, dvasinio apsivalymo meto, laikotarpio, pažyminčio laiką iki Jėzaus gimimo, trunkančio 4 savaites.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: