Dzūkų žinios

LRT televizijoje „kaštavota“ Janės ir Pranės dribsnainių ir naminio sultinio

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Ar „kaštavojote“ dribsnainių su naminiu sultiniu? Jei ne, receptą galite išgirsti finalinėje „Samčių kovų“ laidoje sausio 4 dieną per LRT televiziją. Janė (Vilma Sabaliauskienė) ir Pranė (Jurgita Ruckuvienė) iš Gegutės kaimo bendruomenės vėl lankėsi LRT televizijoje, šįkart finalinėje „Samčių kovų“ laidoje, ten nusivežė ir dribsnainių, ir naminio sultinio.

Pakalbinta Gegutės kaimo bendruomenės pirmininkė Vilma Sabaliauskienė sako, kad į šventinę laidą buvo pakviestos visos komandos, dalyvavusios laidoje „Samčių kovos“. „Kai filmavomės, varžėmės su Žemaitija, o kitus dalyvius matėme tik per TV ekranus. Šįkart susitikome gyvai. Visus pamatėme, susipažinome ir su Aukštaitijos, ir Mažosios Lietuvos atstovais bei kitais dalyviais, kurių net ir nesuvardysiu visų, bet buvo tikrai nemažas būrys“, – sako ji.

Šįkart pakeliavo po regionus. „Kiekvienas regionas pristatė savo patiekalus, kuriuos turėjo atsivežti iš namų. Galimybė gaminti namuose mums išėjo į naudą, kadangi Pranė kepė dribsnainius su mėsa kaimiškoje krosnyje, o aš taip pat ant krosnies viriau vištienos sultinį. Kaip ir priklauso, mes išlaikėme visas tradicijas“, – pastebi Vilma-Janė. Kaimišką vištą sultiniui padovanojo Vilmos mama, vandenukas sultiniui – iš kaimyno šulinio, nes geras vanduo labai svarbu skaniam sultiniui išvirti. „Linkėjimai kaimynams, ačiū už skaidrų vandenį, nes tik toks labiausia tinka sultiniui virti, o tada jau dedi visus ingredientus ir verdi, verdi su didele meile“, – dėsto Vilma-Janė. Dribsnainius kepė Jurgita-Pranė iš trijų grūdų dribsnių. Dribsnainiai prabangūs – su mėsa. Sako, kad priklauso su mėsa gaminti, juolab, po švenčių, kai visi jau visko bus „prisikaštavoję“, tai šie dribsnainiai bus pats tas. „Pranė – jau ne pirmos jaunystės, tai jai dribsnainiai atrodo sausoki, todėl dar virėme ir naminį sultinį“, – paaiškina Vilma-Janė. Dargi ji pasijuokia: „Kai virėme žemaičių kleckus, tai buvo klekc, klekc, o dabar kepėme dribsnainius, tai dribt, dribt. Žinot, čia pagal amžių“.

Visko kulinarinėje laidoje prisiragavę, prisivalgę. Komisija patiekalų nevertino, tad įtampos nebuvo, jokios konkurencijos nejuto, vyravo puiki šventinė nuotaika. „O kokių patiekalų tik ten nebuvo! Ragavome jauno šerniuko nugarinės, žemaitiško kastinio su karštomis bulvėmis, anties su keptomis daržovėmis“, – vardija patiekalus pašnekovė.

Mūsų krašto atstovės pasirinko paprastumą. „Paprasta, bet ne prasta“, – sako tokios idėjos besilaikiusios Janė ir Pranė. Ir jų sprendimas buvo teisingas: valgytojai įvertino puikiai. Dribsnainių neliko, o sultinio puode – tik per pirštą. „Tai nei samčiu pasemsi, nei įpilsi iš puodo. Galima sakyti, viską suvalgė. Grįžome namo su tuščiais puodais“, – juokiasi Vilma-Janė. Dzūkės vežėsi savus puodus, norėjo nusivežti ir indelius sultiniui. Ketinimai buvo geri, bet iš vieno automobilio, kraustant krepšius į kitą, krepšys su indais liko nepaimtas, tad teko apsieiti be savų sultinio indų. „Svarbiausia, kad patiekalai su puodais neliko namie“, – džiaugiasi pašnekovė.

Grįžo dzūkės patenkintos, dar ir dovanų parsivežė. „Gautas dovanų šaukštas su užrašu „Su meile – „Samčių kovos“ turi atnešti sėkmę“, – įsitikinusi Vilma Sabaliauskienė, Gegutės kaimo bendruomenės pirmininkė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: